Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślałem żeby dołożyć coś oprócz dysperbitu, no ale odpuściłem temat. Troche przez zaniedbanie, ekipa szybko się uwiajała i nie miałem czasu przemyślec tematu.

Zapomniałem dodać że mam pierwszą wtope na budowie. Majster nie spojrzał w projekt i nie zrobił mi otworu na tyle garażu na drzwi. Jak przyjechałem po pracy na budowe było po temacie. Teraz będzie cięcie i kucie betonu plus pare zł w plecy.

Fundament stoji i czeka od dwóch tygodni. W tym tygodniu ekipa wchodzi na budowe i obsypuje fundamenty.

Ziemi na działce jest sporo, zoabaczy czy starczy jej na wstępne wyrównanie działki czy trzeba będzie wozić.

Do środka zasypuje całość piaskiem. Z wyliczeń wychodzi 130 kubików, czyli koło 10 aut, koszt 4-5 tysięcy.

Ekipa chce zalewać chudziak w poniedziałek, prognoza pogody wskazuje pokazuje -1 w dzień i -8 w nocy. Kierownik budowy mówi że chudziak nie jest nośny plus dodatki do betonu i powinno być ok. Ja mam mieszane uczucia. Co o tym myślicie ?

Chudziak B15 wylany, weszło 17 metrów:

4VmA7RO.jpg

snQfghT.jpg

FDjIYT5.jpg

B170frO.jpg

DnHMoyD.jpg

Fundament częsciowo obsypany, dalszy etap równania działki podczas murowania parteru.

Teraz czas na szukanie porothermu w dobrej cenie. Dodatokow szukanie innej betoniarni bo z obecną nie będę kontynuował współpacy, kiedyś opisze swoje przygody z wspomnianią betoniarnią.

• 2 weeks później...

Pogoda średnia ale mrozu nie ma więc ekipa działa. Kierownik robót, pomocnik, dwóch murarzy i ściany rosną jak na drożdżach :) Byłem wcześnie na budowie jak była jeszcze szarówka więc nie porobiłem zdjęć. Będę na budowie czwartek/piątek to coś cykne, przy obecnym tempie obstawiam żę ściany zewnętrzne i nośne będą stały.

Ostatecznie zdecydowałem się na normalny, nie odchudzony porotherm, udało mi się kupic w dobrej cenie 4,9 zł za sztukę, przynajmniej tak myślę że to dobra cena.

Dodatkowo zdecydowałem się żę daję 15 cm styropianu na podłoge.

Czas wolny wypełnia mi szukanie elektryka, hydraulika, ekipy od tynków i wylewek. Początkowo zakładałem SSZ na czerwiec/lipiec. Przy obecnym postępie budowy może to byc kwiecień/maj :)

No elegancko nawet im to idzie i czysto. Najlepsze cceny miał mały skład DachStyl na zawiłej , w dekke trzeba mocno cisnąć o ceny, lub Abito w wieliczce też mają dobre ceny. Jak ci sie wykonawca zgodzi wystawić fv na wykonanie pokrycia dachowego możesz wziąść u nich dachówke na 8% co korzystnie wpływa na cene. Martwi mnie tylko u ciebie brak izolacji między fundamentem a ścianą ( papa lub folia ). A folie kubełkową z izolacji zew.fundamentów zawijają pod pustaka pierwszego od dołu , dobrze widzę. Edytowane przez matiix

Najlepszę cene dostałem w dach-styl w wieliczce. Wysłałem też zapytanie do abito w wieliczce bo już od paru osób słyszałem że mają dobre ceny. W Dekke wycena była wysoka, nie chce mi się targować żeby dobić do ceny gdzie u innych dostaje na wejściu.

Wykonawca może mi wziąć fakture w swoim zaprzyjaźnionym składzie, ale oni mają ceny brutto wyższe, zapytam czy możę też wziąć fv w innym składzie.

O DachStyl na zawiłej nie sżłyszałem, dzieki za cynka, sprawdzę ich.

Najlepszę cene dostałem w dach-styl w wieliczce.

Sorrki Dach Centrum na Zawiłej bo Dach Styl to właśnie Wieliczka . Nie nie wykonawca dachu wystawia fakture na wykonanie pokrycia dachowego tylko czyli samą robote dla firmy sprzedającej ci dachówke i wtedy od firmy sprzedającej ci dachówke dostajesz fakture na dachówke i robocizne z 8% vatu. A twój wykonawca jest traktowany jako podwykonawca dla tej firmy sprzedającej ci całość. Ja tego nie zrobiłem bo za szybko wszystko było i żałuje bo straciłem około 2tys/zł.

Ja jutro będe w Dekke bo musze dokupić sobie okno dachowe.

Witaj,

Podoba mi się Twój wykonawca i pomysł ułożenia kanalizacji w powietrzu.

Spytam z ciekawości:

1. Czy byłeś przy tym jak wypełniano fundamenty?

2. Czy wypełnienie było ubijane warstwowo?

3. Czy jak piszesz chudziak był zatapiany w siatkę zbrojeniową?

4. W projekcie masz schody ale jakoś nie widzę stóp fundamentowych będą oparte na fundamencie?

5. Czy kierownikiem budowy jest ktoś od wykonawcy?

6. Na zdjęciach widać, że 1 warstwa podciąga wodę, czy jest tak jakaś izolacja p/wilgotnościowa?

6. Na zdjęciach widać wpasowane i zalane zbrojenia w górne rzędy pustaków, co to jest i czemu oparte na ceramice?

Edytowane przez Wykona

Witaj,

Podoba mi się Twój wykonawca i pomysł ułożenia kanalizacji w powietrzu.

Spytam z ciekawości:

1. Czy byłeś przy tym jak wypełniano fundamenty?

2. Czy wypełnienie było ubijane warstwowo?

3. Czy jak piszesz chudziak był zatapiany w siatkę zbrojeniową?

4. W projekcie masz schody ale jakoś nie widzę stóp fundamentowych będą oparte na fundamencie?

5. Czy kierownikiem budowy jest ktoś od wykonawcy?

6. Na zdjęciach widać, że 1 warstwa podciąga wodę, czy jest tak jakaś izolacja p/wilgotnościowa?

6. Na zdjęciach widać wpasowane i zalane zbrojenia w górne rzędy pustaków, co to jest i czemu oparte na ceramice?

1. Byłem przy końcówce zasypywania.

2. Tak, co kilkanaście centymetrów ubijane skoczkiem.

3. Konsultowałem to z kierownikiem bud i nie mam siatki.

5. Nie, kierownik zewnętrzny.

6. Jeśli pytasz czy na między fundamnetem a pustakiem jest izolacja to tak jest. Dopiero na zdjęciu zauważyłem to mokre miejsce. Jutro będę na budowe to sprawdze co tam się dzieje.

Dzięki za komementarz.

Jak nie dali izolacji miedzy fundamentem a ścianą to dupa jak nic ja bym sie wku.... na maxa bo to ważna sprawa. Jak podciągnie wode beton z fundamentu za kilka lat to wilgoć w domu gwarantowana.

Co załatwiłeś z oczyszczalnią ???

Mogę się wkur... tylko na siebie bo kied bud dzwonił i pytał co z tym robimy i stwierdziłem że tylko na garażu wystaczy :) No nic już teraz nie zrobię.

Dzwoniłem do gościa co dałeś mi numer. Pogdałem czy byłby zainsteresowny robotą. Mam się odezwać na 1-2 miesiące przed terminem roboty, czyli pewnie gdzieś w maju, czerwcu. Narazie nic mi nie wyceniał bo do tego czasu oczyszczlania pewnie jeszcze podrożeje.