Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@mku7i: czytałem u Ciebie w dzienniku że zastanawiałeś się nad dachówką betonową. Co wybrałeś? Ja mam dylemat dobra dachówka betonowa brass tegalit i średniej jakość Orea 9 w tej same cenie. Przychylam się do brassa. Wykonawca bardzo narzeka i odradza Orea 9, zresztą w okolicy widze dach na którym jest orea i jest masakra. Na płaskiej dachówce wszystko widać.

@matiix: gdzie kupowałeś drzwi zewnętrzne bo nie pamiętam? Ja składniam się ku KMT, dają lepszą cene niż Wikęd. Wstępna wycena to 4600 za drzwi grubości 76mm, szerkość 90 cm plus dostawka z przeszkaniem 30 cm.

Myślałeś już coś o bramie garażowej? U mnie w projekcie jest brama hormana o dziwnym wymiarze 250 szer na 260 wys. Ta brama kosztuje kupe kasy a to sama rama, którą trzeba we wsłasnym zakresie wypełnić i pokryć tynkiem albo innym materiałem wykończeniowym.

Zapytałem o wyceny bram 250x250 w KMT, Wiśnowski oraz Krispol. Grubość coś około 40mm, nie pamiętam dokładnie. Cena z 2 pliotami i napędem to 4600 Wiśniowski i KMT oraz 3300 w Krispol. Musze przestudiować paramtery pram i napędów żeby zrozumieć róznice cenową.

Edytowane przez janosik86

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to faktycznie wyższa bram niż szersza dziwna sprawa. Jakim autem masz zamiar wjezdzać bo auto osobowe z boxem wchodzi do bramy na wysokosc 220-230cm.Lepiej robić szerszą niż wyższa. Tu na etapie jeszcze nadproża możesz sobie obniżyć by nie płacić jak za woły.

Ta z Krispola jakoś dużo taniej ci wychodzi i jeśli chcesz z dobrą izolacją kupuj 60mm a nie 40mm. Gdzie pytałeś o cene krispola. Mi za brame 260szer. i 220wys. 60mm Wiśniowski uniterm krzycza 5200 a Krispol takie same parametry 4600 przy tych lepszych napędach czyli Somfy/Nice z tańszymi napędami krzyczą odpowiednio ok 400zł taniej. Przy lepszym napędzie jest to lepsze że jedne pilot można póżniej zgrać z bramą.

Ja drzwi wejsciowych jeszcze nigdzie nie wyceniałem powyżej 3000/3500zł nie chce wydawać na drzwi po to mam zrobiony duży wiatrołap ale też drzwi za 1000zł nie założe. Teraz narazie szukam i zastanawiam sie jaki parapety przed tynkmi zamontować.

Co do dachówki płaska dachówka nie wybacza fuszerki.

@matiix: wycene na brame krispol mam z firmy Rambit. Brama segmentowa VenteRC z napędem podsufitowym fabrycznym typ Starcus. Jak będę bliżej zakupu bramy to dopytam ile by chcieli za napędy Somfy.

Co do grubości bramy to mam mieszane uczucia czy warto dopłacać za cieplejszą. Ja garaż mam dostawiany do budynku, dodatkowo będzie ocieplona ściana wspólna od strony garażu. Do domu mam dwie pary drzwi, który powinny zapewnić izolacyjność termiczną. Chyba nie będę dopłacał do bramy. Dodatkowo mam w garaży drzwi na tył ogrodu, więc jak cieplejsza brama to i muszę kupić cieplejsze drzwi do kompletu.

@mku7i: z tego co słyszałem to bardzo dobra dachówka. Ja też mam mały dachy 140 m2, nie to co niektórzy dachy kopertowe pod 300m2 ;) no i też bezokapowy.

@Kriss7: no tak orea to ostateczność. Chyba jednak zdecyduję się na betownową. Dach mam wschód zachód, otwarta przestrzeń, mocno przewietrzany teren na stoku, drzewa nie ma w promieniu 100 metrów, wydaje mi się że mech mi nie grozi

Co do grubości bramy to mam mieszane uczucia czy warto dopłacać za cieplejszą. Ja garaż mam dostawiany do budynku, dodatkowo będzie ocieplona ściana wspólna od strony garażu. Do domu mam dwie pary drzwi, który powinny zapewnić izolacyjność termiczną. Chyba nie będę dopłacał do bramy. Dodatkowo mam w garaży drzwi na tył ogrodu, więc jak cieplejsza brama to i muszę kupić cieplejsze drzwi do kompletu.

Ja mam w 95% taka samo tylko brak tylnych drzwi i daje grubszą.

A tak chcialbym wykonczyc elewacje. Na wizualizacjach Prosty 1, rozklad pomieszczeń i tarasu inny ale bryła budynku bardzo podobnya Skorzystalem z gotowego modelu 3D https://sketchfab.com/models/ea71ad02ef3e4f9c9e82efe387acc1fe.

Dachówka ciemnoszara, okna, drzwi i brama w kolorze winchester, jasny tynk na calosci, garaz w szarym tynku. Na łączeniu kolorów bonie, i mozliwe ze drewno cydrowe pod daszkiem w okolicach drzwi wejsciowych.

02BCQRI.png

WyAkQ31.png

dH1R52r.png

iKvhMq9.png

• 2 weeks później...

Czy ma ktoś z Was kominki wentylacyjne firmy WirPlast. Nie są one ocieplane natomiast mają odprowadzenie kondensatu. Od przedstawiciela firmy dowiedziałem się że jest to rozwiązanie równoważne i nie produkują już kominków ocieplanych.

Jak sprawuję się taki patent? Nie chciałbym żeby mi ciekło z kratki wentylacyjnej. Ma ktoś doświadczenia z tego typu kominakami? Niestety Prosty 2 jest pod tym względem tragiczny i potrzebuje 5 kominków wentylacji pomieszczeń i 2 do kanalizy.

E1i16v2.png

Myślałem do póki nie poznałem cen za reku :) Nie pamiętam dokładnych cen ofert ale były to kwoty rzędu 17-20 k.

Za kominki o których piszę zapłącę około 1200 zł (do wentylacji pomieszczeń), do tego szachty wentylacji powiedzmy około 1000 zł.

Odzysk ciepła z rekuperacji uważam że przereklamownay i nie dający wielkich oszczędnośći. Jeśli ktoś będzie zainteresowany szczegółami czemu tak myślę to mogę się podzielić spostrzeżeniami.

Świeżego powietrza w domu zdecydowanie nie uważam za przereklamowane. Dlatego będę miał wentylacje mechaniczną ale bez rekuperacji.

Na wywiewie zamontuje wentylatory żeby wspomóc WG a dodatkowo zrobię nawiew świeżego powietrza rurkami pe flex. Koszt takie chałupniczej wentylacji mechanicznej szacuję na około 3 tyś. Jak znajdę kiedyś chwile to opisz dokładniej co planuję.

Jest to różnica 12-15k w stosunku do rekuperacji. Takie pieniądze nie zwrócą się nawet za 30 lat.

Krótki update z budowy:

- pogoda sprzyją więc udało się wczoraj zalać strop - 38 m3 koszt ~8k

- drewno na dach prawie gotowe, będzie na budowie w przyszłym tygodniu - koszto ~5,5k

- kominki wentylacyjne zamawiam w wirplast

- dachówka brass tegalit betonowa golor grafitowy

- blacha na obróbke w kolorze RAL 7016

- rynny flamingo w podobnym kolorze.

Jednak zrezygnowałem z systemu bezokapowego, rynna będzie stalowa ale bez maskownicy. Spusty ukryte w ociepleniu.

Różnica kosztów na rynnach 700 zł, a dodatkowo majster plus skłąd budowlany mówią że bezpieczniej z tradycyjną rynną. Chciałem system bezokapowy ale oglądając realizacje Prostego w wersji bez maskownicy stwierdzam że wygląda to równie dobrze.

Pozwole sobie zacytować fragment z deklaracji zgodniści na stronie producenta którą podałeś :

"3. Zamierzone zastosowanie lub zastosowania:

Kominek wentylacyjny przeznaczony jest do przeprowadzania i wyprowadzania przewodów

wentylacyjnych ponad dach budynku, do wentylowania połaci dachowych i poddaszy nieużytkowych

oraz do odprowadzania wyziewów z instalacji sanitarnej. Mogą być stosowane na dachach

spadzistych, krytych dachówką betonową lub ceramiczną. Powinny być wbudowane w połać dachową

w ilości i rozmieszczeniu wg projektu oraz dokumentacji technicznej budynku."

Tak jak pisałem wcześniej, taki kominek nie nadaje się do wentylacji pomieszczeń użytkowych.

Taka odpowiedź dostałem od wirplast:

Oczywiście, jak najbardziej nadają się do takiej wentylacji, w zasadzie to jest ich główne przeznaczenie. Posiadając odpływ kondensatu chronią skutecznie kanał wentylacyjny przed wilgocią powstałą na skutek różnicy temperatur, a co za tym idzie, chronią żywotność murów i stropów. Także tą kwestią proszę się absolutnie nie martwić. W załączniku przesyłam aprobatę techniczną wydaną nam przez Instytut Techniki Budowlanej.

Tutaj jest dokument który mi podesłali:

https://www.dropbox.com/s/zh0cte6qfz0cdi8/Aprobata%20Wirplast%202015%20%20AT_15_7905_2015.pdf?dl=0

Jestem w robocie, poczytam wieczorem co jest w tej aprobacie.

Dokładnie, jest to powtórznie tego co napisałeś wcześniej. Czytając jeszcze raz ten sam fragment tekstu:

Kominek wentylacyjny przeznaczony jest do przeprowadzania i wyprowadzania przewodów

wentylacyjnych ponad dach budynku

uważam że właśnie tutaj jest opisane zastosowanie do wentylacji pomieszczeń użytkowych.

W projekcie rzeczywiście mam kominek fi160 ale gdzie nie pytałem, a pytałem w wielu miejsach, nikt o istnieniu takich kominków nie słyszał.

Sąsiad ma kominki od wirplast, mieszka od pół roku, jak do tej pory nie miał z nimi problemów.

Zaryzykuje i je kupię. Nie mam innych alternatyw a coś kupić muszę.