janosik86 17.02.2018 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) @mku7i: czytałem u Ciebie w dzienniku że zastanawiałeś się nad dachówką betonową. Co wybrałeś? Ja mam dylemat dobra dachówka betonowa brass tegalit i średniej jakość Orea 9 w tej same cenie. Przychylam się do brassa. Wykonawca bardzo narzeka i odradza Orea 9, zresztą w okolicy widze dach na którym jest orea i jest masakra. Na płaskiej dachówce wszystko widać.@matiix: gdzie kupowałeś drzwi zewnętrzne bo nie pamiętam? Ja składniam się ku KMT, dają lepszą cene niż Wikęd. Wstępna wycena to 4600 za drzwi grubości 76mm, szerkość 90 cm plus dostawka z przeszkaniem 30 cm.Myślałeś już coś o bramie garażowej? U mnie w projekcie jest brama hormana o dziwnym wymiarze 250 szer na 260 wys. Ta brama kosztuje kupe kasy a to sama rama, którą trzeba we wsłasnym zakresie wypełnić i pokryć tynkiem albo innym materiałem wykończeniowym.Zapytałem o wyceny bram 250x250 w KMT, Wiśnowski oraz Krispol. Grubość coś około 40mm, nie pamiętam dokładnie. Cena z 2 pliotami i napędem to 4600 Wiśniowski i KMT oraz 3300 w Krispol. Musze przestudiować paramtery pram i napędów żeby zrozumieć róznice cenową. Edytowane 17 Lutego 2018 przez janosik86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 17.02.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 No to faktycznie wyższa bram niż szersza dziwna sprawa. Jakim autem masz zamiar wjezdzać bo auto osobowe z boxem wchodzi do bramy na wysokosc 220-230cm.Lepiej robić szerszą niż wyższa. Tu na etapie jeszcze nadproża możesz sobie obniżyć by nie płacić jak za woły.Ta z Krispola jakoś dużo taniej ci wychodzi i jeśli chcesz z dobrą izolacją kupuj 60mm a nie 40mm. Gdzie pytałeś o cene krispola. Mi za brame 260szer. i 220wys. 60mm Wiśniowski uniterm krzycza 5200 a Krispol takie same parametry 4600 przy tych lepszych napędach czyli Somfy/Nice z tańszymi napędami krzyczą odpowiednio ok 400zł taniej. Przy lepszym napędzie jest to lepsze że jedne pilot można póżniej zgrać z bramą. Ja drzwi wejsciowych jeszcze nigdzie nie wyceniałem powyżej 3000/3500zł nie chce wydawać na drzwi po to mam zrobiony duży wiatrołap ale też drzwi za 1000zł nie założe. Teraz narazie szukam i zastanawiam sie jaki parapety przed tynkmi zamontować. Co do dachówki płaska dachówka nie wybacza fuszerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 17.02.2018 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Ja wziąłem ostatecznie dachówkę ceramiczna Meyer Holsen Piano. Ale ja mam dach bezokapowy i mały dom w związku z czym niewiele jej pójdzie. Nie chciałem oszczędzać bo nie mam zamiaru wracać do dachu w najbliższych 15-20 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 18.02.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Broń boże tylko nie orea 9. Widziałem I nie polecam. Ogólnie przy płaskich zawsze będzie widać jakieś minimalne nierówności, coś za coś. Betonowa też bym odradzal że względu np na pojawianie się mchu po jakimś czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 18.02.2018 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 @matiix: wycene na brame krispol mam z firmy Rambit. Brama segmentowa VenteRC z napędem podsufitowym fabrycznym typ Starcus. Jak będę bliżej zakupu bramy to dopytam ile by chcieli za napędy Somfy. Co do grubości bramy to mam mieszane uczucia czy warto dopłacać za cieplejszą. Ja garaż mam dostawiany do budynku, dodatkowo będzie ocieplona ściana wspólna od strony garażu. Do domu mam dwie pary drzwi, który powinny zapewnić izolacyjność termiczną. Chyba nie będę dopłacał do bramy. Dodatkowo mam w garaży drzwi na tył ogrodu, więc jak cieplejsza brama to i muszę kupić cieplejsze drzwi do kompletu. @mku7i: z tego co słyszałem to bardzo dobra dachówka. Ja też mam mały dachy 140 m2, nie to co niektórzy dachy kopertowe pod 300m2 no i też bezokapowy. @Kriss7: no tak orea to ostateczność. Chyba jednak zdecyduję się na betownową. Dach mam wschód zachód, otwarta przestrzeń, mocno przewietrzany teren na stoku, drzewa nie ma w promieniu 100 metrów, wydaje mi się że mech mi nie grozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 18.02.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Co do grubości bramy to mam mieszane uczucia czy warto dopłacać za cieplejszą. Ja garaż mam dostawiany do budynku, dodatkowo będzie ocieplona ściana wspólna od strony garażu. Do domu mam dwie pary drzwi, który powinny zapewnić izolacyjność termiczną. Chyba nie będę dopłacał do bramy. Dodatkowo mam w garaży drzwi na tył ogrodu, więc jak cieplejsza brama to i muszę kupić cieplejsze drzwi do kompletu. Ja mam w 95% taka samo tylko brak tylnych drzwi i daje grubszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 18.02.2018 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 A tak chcialbym wykonczyc elewacje. Na wizualizacjach Prosty 1, rozklad pomieszczeń i tarasu inny ale bryła budynku bardzo podobnya Skorzystalem z gotowego modelu 3D https://sketchfab.com/models/ea71ad02ef3e4f9c9e82efe387acc1fe. Dachówka ciemnoszara, okna, drzwi i brama w kolorze winchester, jasny tynk na calosci, garaz w szarym tynku. Na łączeniu kolorów bonie, i mozliwe ze drewno cydrowe pod daszkiem w okolicach drzwi wejsciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 03.03.2018 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Czy ma ktoś z Was kominki wentylacyjne firmy WirPlast. Nie są one ocieplane natomiast mają odprowadzenie kondensatu. Od przedstawiciela firmy dowiedziałem się że jest to rozwiązanie równoważne i nie produkują już kominków ocieplanych. Jak sprawuję się taki patent? Nie chciałbym żeby mi ciekło z kratki wentylacyjnej. Ma ktoś doświadczenia z tego typu kominakami? Niestety Prosty 2 jest pod tym względem tragiczny i potrzebuje 5 kominków wentylacji pomieszczeń i 2 do kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek828 09.03.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Nie myślałeś o rekuperacji ? Coś mi się wydaje że przy takiej ilości kominków wentylacyjnych (które zresztą zgodnie z przeznaczeniem nie nadają się do wentylacji pomieszczeń) rekuperacja nie kosztowałaby dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 09.03.2018 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Myślałem do póki nie poznałem cen za reku Nie pamiętam dokładnych cen ofert ale były to kwoty rzędu 17-20 k. Za kominki o których piszę zapłącę około 1200 zł (do wentylacji pomieszczeń), do tego szachty wentylacji powiedzmy około 1000 zł. Odzysk ciepła z rekuperacji uważam że przereklamownay i nie dający wielkich oszczędnośći. Jeśli ktoś będzie zainteresowany szczegółami czemu tak myślę to mogę się podzielić spostrzeżeniami. Świeżego powietrza w domu zdecydowanie nie uważam za przereklamowane. Dlatego będę miał wentylacje mechaniczną ale bez rekuperacji. Na wywiewie zamontuje wentylatory żeby wspomóc WG a dodatkowo zrobię nawiew świeżego powietrza rurkami pe flex. Koszt takie chałupniczej wentylacji mechanicznej szacuję na około 3 tyś. Jak znajdę kiedyś chwile to opisz dokładniej co planuję. Jest to różnica 12-15k w stosunku do rekuperacji. Takie pieniądze nie zwrócą się nawet za 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 09.03.2018 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Krótki update z budowy:- pogoda sprzyją więc udało się wczoraj zalać strop - 38 m3 koszt ~8k- drewno na dach prawie gotowe, będzie na budowie w przyszłym tygodniu - koszto ~5,5k- kominki wentylacyjne zamawiam w wirplast- dachówka brass tegalit betonowa golor grafitowy- blacha na obróbke w kolorze RAL 7016 - rynny flamingo w podobnym kolorze. Jednak zrezygnowałem z systemu bezokapowego, rynna będzie stalowa ale bez maskownicy. Spusty ukryte w ociepleniu. Różnica kosztów na rynnach 700 zł, a dodatkowo majster plus skłąd budowlany mówią że bezpieczniej z tradycyjną rynną. Chciałem system bezokapowy ale oglądając realizacje Prostego w wersji bez maskownicy stwierdzam że wygląda to równie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek828 09.03.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Koszt materiałów dla Twojego domu to około 3000 zł do tego rekuperator wedle uznania. 17-20k - to prawda, tyle wzięła by firma. Co do kominków, mógłbyś podrzucić link do modelu który zamierzasz zamontować ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 09.03.2018 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Coś takiego zamówiłem:http://www.wirplast.pl/pl-PL/kominek_dn_150_z_odplywem_kondensatu_dachowka.html#content z odpływem kondensatu, mam nadzieję że nie będzie z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek828 09.03.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Pozwole sobie zacytować fragment z deklaracji zgodniści na stronie producenta którą podałeś : "3. Zamierzone zastosowanie lub zastosowania:Kominek wentylacyjny przeznaczony jest do przeprowadzania i wyprowadzania przewodówwentylacyjnych ponad dach budynku, do wentylowania połaci dachowych i poddaszy nieużytkowychoraz do odprowadzania wyziewów z instalacji sanitarnej. Mogą być stosowane na dachachspadzistych, krytych dachówką betonową lub ceramiczną. Powinny być wbudowane w połać dachowąw ilości i rozmieszczeniu wg projektu oraz dokumentacji technicznej budynku." Tak jak pisałem wcześniej, taki kominek nie nadaje się do wentylacji pomieszczeń użytkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 09.03.2018 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 U ciekawie. Wiesz może jaki kominek nadaję do went pomieszczeń użytkowych? Przy założeniu że normalne kominy u mnie nie wchodzą w gre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 09.03.2018 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Taka odpowiedź dostałem od wirplast: Oczywiście, jak najbardziej nadają się do takiej wentylacji, w zasadzie to jest ich główne przeznaczenie. Posiadając odpływ kondensatu chronią skutecznie kanał wentylacyjny przed wilgocią powstałą na skutek różnicy temperatur, a co za tym idzie, chronią żywotność murów i stropów. Także tą kwestią proszę się absolutnie nie martwić. W załączniku przesyłam aprobatę techniczną wydaną nam przez Instytut Techniki Budowlanej. Tutaj jest dokument który mi podesłali:https://www.dropbox.com/s/zh0cte6qfz0cdi8/Aprobata%20Wirplast%202015%20%20AT_15_7905_2015.pdf?dl=0 Jestem w robocie, poczytam wieczorem co jest w tej aprobacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek828 10.03.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Nic nowego tam nie wyczytałem, może się mylę. W każdym razie gdzieś czytałem że minimalny kanał to fi 160, tak że sprawdź sobie to żeby później nie było jak przy odbiorze. Choć dla mnie ważniejsze jest to czy one będą dobrze działały niż to czy spełniają normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 10.03.2018 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Dokładnie, jest to powtórznie tego co napisałeś wcześniej. Czytając jeszcze raz ten sam fragment tekstu:Kominek wentylacyjny przeznaczony jest do przeprowadzania i wyprowadzania przewodówwentylacyjnych ponad dach budynku uważam że właśnie tutaj jest opisane zastosowanie do wentylacji pomieszczeń użytkowych. W projekcie rzeczywiście mam kominek fi160 ale gdzie nie pytałem, a pytałem w wielu miejsach, nikt o istnieniu takich kominków nie słyszał. Sąsiad ma kominki od wirplast, mieszka od pół roku, jak do tej pory nie miał z nimi problemów. Zaryzykuje i je kupię. Nie mam innych alternatyw a coś kupić muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 10.03.2018 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Strop zalany łądnie schnie, pustaki na poddasze już na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek828 10.03.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Nie jestem żadnym instalatorem itd. Ale od serca Ci radzę rekuperację, nie znam nikogo kto ma i żałuję, natomiast znam wielu którzy zdecydowali się później niż powinni. Po prostu sobie to przemyśl sąsiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts