janosik86 10.03.2018 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Maciek828: dzięki za porady ale tak jak opisałem wcześniej. Nad reku długo myślałem, nawet kupiłem projekt ale odrzuciłem ze względów na nieopłacalność ekonomiczną. Będę miał WG wspomaganą mechanicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 10.03.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) Wrzucam moją pierwszą próbe projektowania kuchni. Render nie jest najwyższej jakości ale coś już widać. Nad opanowaniem sketchupa spędziałem z 10h ale warto. Sporo rzeczy można zaprojektować a jak coś widzimy na obrazku to lepiej można przemyśleć pewne rzeczy. kliknij na obrazku żeby zobaczyć w większym rozmiarze. http://i.imgur.com/YCviJ1n.jpg Edytowane 10 Marca 2018 przez janosik86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.03.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Odzysk ciepła z rekuperacji uważam że przereklamownay i nie dający wielkich oszczędnośći. Jeśli ktoś będzie zainteresowany szczegółami czemu tak myślę to mogę się podzielić spostrzeżeniami. Ja jestem zainteresowany, bo IMO możesz mieć rację. Interesują mnie kwestie kosztów jak i głównie szczegóły techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 11.03.2018 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Hej agb, jakiś rok temu kiedy wybierałem projekt domu i zastanawiałem się na reku liczyłem opłacalność inwestycji, bo dla mnie wsystko musi być opłacalne z punktu widzenia ekonomicznego. NIe mam dokładnych wyliczeń ale metodologią była taka: - zalóżyłem roczny wydatek na ogrzeanie domu, - znalazłem ogólne info ile % energi traci się przez wentylacje, - mnożymy to przez wydajnośc reku. Dodatkowo trzeba uwzględnić koszt: - montażu - w moim przypadku 12-15k - serwisu - elnergi elektrycznej Sprawa ktróą pomijam to wzrost cen gazu w przyszłości. I mniej więcej mamy ile odzyskujemy ciepła/pieniędzy. Moim zdaniem wydatek jest opłacalny jeśli zwraca się w przeciągu powiedzmy 10-12 lat. Reku nie zwróci się nawet po 20 latach, tak wynikało z moich wyliczeń. Słowo komenatarza apropo wydajnośći reku. Założyłem ją na poziomie 90%, ale to nie jest oszczędność 90% energi. Wszyscy wiemy że WG działa średnio i zależy to od warunków atomosferycznych. Załóżmy że WG jest w stanie wymienić X m3\h gdzie X to wartość mała. Rekuperacja jest tak projektowana że ma wydajność Y gdzie Y = 3 lub nawet 4x - tak aby mieć świerze powietrze w domu. Wydaność odzysku ciepła to 90% przy każdej wymianie czyli 0,9*0,9*0,9*0,9 co daje 0,6561. Te liczy wyglądają już inaczej Czyli to nie prawda że odzyskujemy 90% ciepła a relanie dużo mniej przez to że wydajność/ilośc wymian jest większa. Moim sposobe na to jest WG ze wspomaganiem mechanicznym w sytuacjach kiedy WG nie będzie działać sama z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 13.03.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Myślałem do póki nie poznałem cen za reku Nie pamiętam dokładnych cen ofert ale były to kwoty rzędu 17-20 k. Za kominki o których piszę zapłącę około 1200 zł (do wentylacji pomieszczeń), do tego szachty wentylacji powiedzmy około 1000 zł. Odzysk ciepła z rekuperacji uważam że przereklamownay i nie dający wielkich oszczędnośći. Jeśli ktoś będzie zainteresowany szczegółami czemu tak myślę to mogę się podzielić spostrzeżeniami. Świeżego powietrza w domu zdecydowanie nie uważam za przereklamowane. Dlatego będę miał wentylacje mechaniczną ale bez rekuperacji. Na wywiewie zamontuje wentylatory żeby wspomóc WG a dodatkowo zrobię nawiew świeżego powietrza rurkami pe flex. Koszt takie chałupniczej wentylacji mechanicznej szacuję na około 3 tyś. Jak znajdę kiedyś chwile to opisz dokładniej co planuję. Jest to różnica 12-15k w stosunku do rekuperacji. Takie pieniądze nie zwrócą się nawet za 30 lat. Przychodzę z rewizytą w tym ciekawym dzienniku. W kwestii wentylacji, u mnie w nieco większym domu wyszło 13 tys i to z rekuperatorem z górnej półki z dobrą sprawnością. (airpack 400) Praca własna to rozprowadzanie kanałów pe-flex. Za grawitacyjną musiałbym wydać minimum 3k więc różnica to jakieś 10k. Ciekawi mnie jaką temperaturę będzie nawiewać Twoja WG+wentylatory przy -15 na zewnątrz. Czy efekt nie będzie taki, jakbyś uchylił okna? Czyli żeby utrzymać komfortowe 20 st w domu ogrzewanie będzie chodzić na maxa. Wziąłeś pod uwagę, że zaciagając takie mroźne powietrze na rurach peflex będzie wykraplać się wilgoć? Nie jestem specem od wentylacji, coś tu poczytałem, ale proponuję opisać swój pomysł w odpowiednim dziale i niech wypowiedzą się dobrzy fachowcy, jest ich tu kilku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.03.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Rekuperacja jest tak projektowana że ma wydajność Y gdzie Y = 3 lub nawet 4x - tak aby mieć świerze powietrze w domu. Wydaność odzysku ciepła to 90% przy każdej wymianie czyli 0,9*0,9*0,9*0,9 co daje 0,6561. Te liczy wyglądają już inaczej Przyznam, że jednak trochę pokrętna matematyka Odzyskujesz te umowne 90% z powietrza, które usuwasz z domu. I przy WM ogólnie w jakimś stopniu kontrolujesz ile tego powietrza w zimę usuwasz. I tu myślałem, że planujesz jakoś kontrolować w zimę ilość tego powietrza, a wygląda, że chcesz WG i tylko w lato wymuszać wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 14.03.2018 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Ciekawi mnie jaką temperaturę będzie nawiewać Twoja WG+wentylatory przy -15 na zewnątrz. Czy efekt nie będzie taki, jakbyś uchylił okna? Czyli żeby utrzymać komfortowe 20 st w domu ogrzewanie będzie chodzić na maxa. Wziąłeś pod uwagę, że zaciagając takie mroźne powietrze na rurach peflex będzie wykraplać się wilgoć? Hej, myślę nad zamontowaniem jakiejś nagrzewnicy zobaczymy później jak zacznę mieszkać i czy problem ze skraplaniem, o którym piszesz będzię występował często. Troche poświęciłem czasu na forach o wentylacji aby się doedukować. Ogólnie to co chce zrobić jest niebezpieczne z powodów o których wspomniałeś. Z drugiej strony są osoby, które mają went mechaniczna bez reku i nie mają z tym problemów. Ja wykombinowałem tak że peflexy wrzucam na etapie budowy żeby potem nic nie kuć. Kupie wentylator za 200-300 zł i zobaczymy jak to się będzie spisywać. Jeśli nie, to trudno nie wiele tracę. Za 5-10 lat jak reku okrzepnieje i będzie na tyle tańsze żę będzie standardem, pomyślę nad zamontowaniem go u siebie. Kanały na wiewne będę miał, a wywiewne zawsze można wrzucić do pustaków wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 14.03.2018 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Przyznam, że jednak trochę pokrętna matematyka Odzyskujesz te umowne 90% z powietrza, które usuwasz z domu. I przy WM ogólnie w jakimś stopniu kontrolujesz ile tego powietrza w zimę usuwasz. I tu myślałem, że planujesz jakoś kontrolować w zimę ilość tego powietrza, a wygląda, że chcesz WG i tylko w lato wymuszać wentylację. Nie to nie tak. WG mogę sterować za pomocą nawiewu mechanicznego. Nawiew mechaniczny mogę włączyć kiedy uznam za potrzebe. Wtłaczająć świeże powietrze do domu, tworze ciśnienie co powoduje wzrost wydajności WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 14.03.2018 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Szalunki wieńca i słupów na piętrze. Możliwe że uda się zalać dzisiaj. Jeśli nie to czekamy bo przyszłym tygodniu mają znowu powrócić mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 14.03.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Co innego jak ktoś ma zwykła wentylację grawitacyjną na szachtach/pionach wentylacyjnych wspomaganą mechanicznie (nie ma czerpni tylko powietrze zasysane jest przez nawiewniki w oknach i inne nieszczelności, jak dom jest szczelny to WG nie działa) a co innego jak jest czerpnia i rozprowadzenie nawiewanego powietrza kanałami peflex - bo pewnie tak chcesz to zrobić. Właśnie te rury peflex mnie "martwią". W mroźne dni z zewnątrz będą wyglądać tak, jak butelka piwa wyjęta w ciepły dzień z zamrażarki. Albo jak bateria w łazience z której puszczasz zimną wodę. Tutaj masz przykład u mnie w garażu - to kawałek rury odprowadzającej wodę z tarasu, zanim jej nie ociepliłem, przy ujemnych temperaturach była cała mokra co widać po zacieku na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.03.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Nie to nie tak. WG mogę sterować za pomocą nawiewu mechanicznego. Nawiew mechaniczny mogę włączyć kiedy uznam za potrzebe. Wtłaczająć świeże powietrze do domu, tworze ciśnienie co powoduje wzrost wydajności WG. W lato gdy WG działa słabo tak. Ale w zimę? Czy nawet bez włączenia nawiewu mech. WG nie będzie działać jak będzie chciała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 14.03.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Miałam w wynajmowanym mieszkaniu coś podobnego co chcesz zrobić z wentylacją. Czyli wetylacja grawitacyjna wspomagana wetylatorami wymuszajacymi wywiew. Powiem Ci ze to najgorsze rozwiązanie z jakim sie spotkalam. W zimie ciągło tak z nawiewników, że ręce marzły. Nie wpominając już o kąpieli. Miałam wybór między duszeniem się albo szczękaniem zębami. Nie rób tego swojej rodzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 14.03.2018 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Hej Katka, ja teraz w swojim mieszkaniu mam problem z cieknącą kratka. Wentylacja kuchni to dziura przez ściane na balkon, cieknie z tego i wieje zmino. W duże mrozy muszę zatykać kratkę. Wentylator wywiewny nie powinien powodować tego że wieje zimne powietrze, on wyciąga powietrze Prawdopodobnie masz ciąg wsteczny w wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 14.03.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 katka pisała, że ciągło z nawiewników. przy wentylatorach w wywiewie robi się podciśnienie i zimne powietrze wciska się każdą szparą. Ja w obecnym domu mam nieszczelność pod jednym z okien, jak obsadzałem parapet zewnętrzny to zaniedbałem izolację pianką. Dmucha tam tak, że kiedyś przy większym wietrze paragon fiskalny leżący na parapecie wewn. po prostu odfrunął.... a nie mam w domu żadnych wentylatorów. Jakbym miał wentylator na wyciągu pewnie tam by aż świszczało. A cieknąca kratka w kuchni to pewnie efekt punktu rosy który tworzy się gdzieś na styku ciepła ściana - zimne powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 14.03.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Wentylator wywiewny nie powinien powodować tego że wieje zimne powietrze, on wyciąga powietrze No i w miejsce tego wyciągniętego musi napłynoąc nowe z zewnątrz, w zimie jest to lodowate powietrze z nawiewników okiennych. Przy wentylacji wyciągowej obowiązują okna z nawiewnikami. Prawdopodobnie masz ciąg wsteczny w wentylacji. Teraz mam rekuperacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 16.03.2018 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Jestem świadomy problemów, ale bardzo dziękuję za Wasze wpisy. Będę uważał z tematem żeby nie przedobrzyć. W przyszłym tygodniu zapowiadają słabą pogode, ale mojej ekipie to nie straszne. Zapowiadają że w przyszłym tygodniu zaczynają dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 20.03.2018 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Cześć mam pilne pytanie, do jutra muszę podjąć decyzję. Mianowicie czy dawać dachówkę wentylacyjną? Doradca ze składu był na budowie i wyliczył 16 dachówek wentylacyjnych, koszt jednej to około 65 zł netto, więc spory koszt. Wykonawca mówi że mogę sobie wrzucić parę dla spokojnej głowy ale nie ma to większego znaczenia. Dachówka przecież nie jest szczelna i to wystarczy do wentylacji. Dodatkowo może być problem przy dużym wietrze i opadach śniegu i deszczu. Jak to było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 20.03.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Dodatkowo może być problem przy dużym wietrze i opadach śniegu i deszczu. Jak to było u Was? Nie no bez przesady problemu nie ma zadnego. To czy jest potrzebna to inna sprawa. Ale w mojej oklolicy we wszystkich nowych domach są, nie widzialam żeby ktoś nie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 20.03.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Jaka dlugosc polaci? Do 6m chyba nie trzeba. Ja dawalem ale koszt dachowki byl na pewno mniejszy kolo 30zl wyszlo chyba 25sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 20.03.2018 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Połać 12m x 4m, cena dachówki wentylacyjnej brass tegalit kosmiczna. Przykładowa tutaj:http://www.akro-bud.pl/dachowka-wentylacyjna-tegalit-protegon-p-1888.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts