Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam się i ja. Gratuluję budowy i postępów! Czytając Twój dziennik utwierdziłam się w przekonaniu, że nie biorę dachówek wentylacyjnych (dość intensywnie wciskają mi je w składzie, twierdząc, że stracę gwarancję na dach). Ciekawa jestem wykończenia dachu i orynnowania. Gdybyś mógł dać fotkę z bliska krawędzi dachówek i rynien. Ja myślę o kwadratowych Galeco i rozważam nadal murki przeciwogniowe.

• 3 weeks później...
Mały update odnoścnie budowy bo dawno nic się nie udzielałem. W ostatnich tygodniach udało się zrobić:- woda plus kanalizacja,- oczyszczalnia wobet hydret zbs-6c zamontowana,- studnia na deszczówke 4 metry głebokości,- odporowdzenie wody z dachu do studni,- instalacja odkurzacza prawie gotowe, robione własnymi siłami,- kanały nawiewne zrobione,- okna i drzwi zamontowane.W poniedziałek wchodzi ekipa od izloacji tarasu, a we wtorek elektryk. Tynkarza mam umówionego na koniec lipca. W sierpniu podłogówka i wylewki a końcem września/październik elewacja. Edytowane przez janosik86

Hej, za oczyszczalnią mam poletko rozsączające o wymiarach 2m na jakies 3,4 m, zasypane wywrotką kamienia. Mam nadzieje że to wystarczy, pewności nie mam. Na działce sporo gliny ale akurat w miejscu gdzie było kopane poletko były przewarstwienia piasku. Na głębokości 3,5 - 4 metry są już zupełnie nie przepuszczalne iły i nic z tym nie da rady zrobić. Plusem jest to że działka jest pochywa więc woda znajdzie miejsce na ucieczke.Studnia 4m to może być mało na wodę z dachu, Teraz jak myśle to powinienem wykopać dwie takie studnie żeby być spokojnym. Trzeba poczekać do jesieni/wiosny i zobaczyć co się będzie działo ewentualnie wykopać obok drugą taką samą studnie i połączyć.Oczyszczalnie robił mi gościu ze strony http://www.biologiczna-oczyszczalnia.pl. Mogę polecić jeśli ktoś jest zainteresowany. Zrobił to w całkiem dobrych pięniądzach i kompleksowo.

Folia epdm firmy resitrix, folia rzeczywiście wygląda solidnie, jedynym minusem to cena, ponad 700 zł za rolkke 10x1m.Folia kładziona pasami z zakładem 10 cm, na to przychodzą wywynięcia na murek, oraz w rogach i kluczowych miejscach druga warstwa z łąt.Na pw wysyłam kontkt do wykonawców. Mogę polecić.

• 2 weeks później...

Elektryka gotowa, panowie uwijali się we trzech przez 4 dniówki. Sporo tego było bo dużo punktów świetlnych i gniazdek. Do tego:

- wentylatory w łazienkach,

- wentylatory nawiewne,

- dzwonek i domofon,

- kabel do bramy, bramki i oświetlenie chodnika,

- kabel do oczyszczalni i pompy w studni,

- 5 punktów oświetleniowych na elewacji,

- kabel 3-fazy na stych (zapas na fotowoltanike),

- dwa punkty z antentą,

- kable pod czujki alarmowe,

- skrętka w 4 pokojach.

Jak narazie elektrycy to najlepsza ekipa u mnie na budowie. Jeśli jest ktoś z południa Krakowa, lub miejscowości na południe to mogę podać tel, zdecydowanie polecam. Jak to powiedział sąsiad (u którego też robili instalacje): jedyna ekipa na budowie która zrobiła to do czego się zobowiązali w pieniądzach które były wcześniej ustalone. U mnie zrobili nawet więcej :)

Mam jedno gniazdo trójfazowe w garażu, przyda się na jakąs betoniarkę czy na ładownia tesli :D

Zastanawiam się czy by nie wkopać kabla 5 żyłowego i wyprowadzić przed garaż na słupku w okolicach gdzie będzie parkować drugie auto. Moim zadaniem za 10 lat będą same auta elektryczne. Ktoś tak robił czy to moja fanaberia? :)

• 4 weeks później...