Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Długo nic nie pisałem w dziennieku, chociaż na forum zaglądałem regularnia, dyskusja przeniosła się na wiadomości prywatne.

Od ostatniego mojego postu udało się skończyć następujące rzeczy:

- tynki,

- instalacja alarmu,

- wylewki

- podłogówka

- elewacja jest w trakcie.

Jestem bardzo zadowolony z postępów pracy, jeszcze tylko zabudowa poddasza i plan maximum na ten rok wykonany.

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Apropo ekip mogę polecić również ekipę do elewacji. Mistrzostwo świata moim zdaniem. Miałem konkretnie zepsutą obróbkę blacharską fajermuru oraz pasa podrynnowego i bałem się o to jak będzie wyglądać elewacja na łaczeniu z blachą. Panowie wyszli z opresji i elewacja prezentuję się bardzo ładnie.

Wczoraj dzień był deszczowy więc ekipa ocieplała mi garaż: biały styro 10 cm sufit i ściana.

NGGvWzr.jpg

VSFynvV.jpg

WmhqLrP.jpg

aLQlQ2Z.jpg

TSGi3Du.jpg

Ten szary to kolor garażu. Szczerze to jesteśmy z żoną rozczarowani kolorem, wybieraliśmy szary a dostaliśmy niebieski. Niestety nie wiele możemy z tym zrobić. Jak nam bardzo nie będzię się podobał to będziemy odrazu malować.

9ZA8bBf.jpg

Z technikali:

- styro 15 cm 0,33 firmy dom-styr

- tynk bolix silikonowy

- kleje systemowe bolix

- siatka ake

Na caokole miał być tynk mozaikowy ale jednak zaszalejemy i będzie płytka klinkierowa :)

Wyglada bardzo ładnie, może też poźniej poproszę o namiary, ale ze względów oszczędnościowych będę styropian kleił sam - resztę zlecę.

Patrzę teraz na Twoje okna, czy to Roto otwierane w 3/4? Jesli tak, to może masz fotkę z bliska, pokazującą jak wyglada dachówka przy kołnierzu? i jak to było u Ciebie rozwiązane? U mnie niestety Kapstadt się trochę podnosi, międzu innymi dlatego, że Majster wsadził między dachówkę, a kołnierz kliny z gąbki. U Ciebie z daleka wygląda jakby leżało na płasko - tak jak być powinno.

Sokoli wzrok, tak roto oś w 3/4. Ogolnie okna roto polecane są do płaskiej dachówki bo są "nisko osadzone" i dobrze to wyglądaja.

Tutaj na zdjęciach robionych z dalek wszystko wygląda ładnie, z bliska widać żę dachówka na kołnierzu lekko się podnosi. Jak będę na budowie to pstryknę fotke.

Prace przy elewacji trwają, zdjęć ciąg dalszy. Nię sądziłem że prace zajmą 3 tygodnie (3 tygodnie miną we wtorek) ale nie pogadaniam ekipy bo nigdzie mi się nie spieszy a pracują bardzo dokładnie.

Kupiłem już wate na ocieplenie poddasza, towar zarezerwowałem już z początku miesiąca podobno od połowyu września miały być podwyżki. Nie sprawdzałem czy były. Wata isover PROFIT-MATA 0,035. 20 cm miedzy krokwiami dodatkowo 10 na krokwiach.

2bLGnvc.jpg

XSwJO3Y.jpg

YzEDAoi.jpg

F1J1fmD.jpg

fWGGGUX.jpg

Wrzucem ceny dla zainteresowanych, bez szczegółów, jeśli ktoś bardziej zainteresowany co wchodziło w zakres prac, i jaki jest podział na materiał robociznę to pisać:

- elektryka 12 tyś - tutaj moim zdaniem tanio, jak za jakość i fachowość usługi którą otrzymałem

- tynki wewnętrzne - 21 tyś - tynki gipsówe, coś koło 680 metrów. musiałm dopłacić za 2 palety materiału -> krzywe ściany

- wylewki - 200 metrów - 10,5 tyś - cene zawyżył XPS, który dałem w garażu

- brama garażowa krispol z automatyką 4,6 tyś z tego co pamiętam

- elewacja robocizna 55 zł za metr, materiał jeszcze nie do końca podliczyłem - ale całość elewacjie 250 m2 wyjdzie około 33 tyś,

- podłogówka 200 metrów - 9 tyś - tutaj bardzo tanio ale miałem po zajomości rabat

- ogrodzenie panelowe - 5 tyś, 25 metrów podmurówek + 77 metrów paneli plus słupki

- zabudowa poddasza 55 zł za metr robocizny w tym jest już obróbka okien włazu plus szpachlowanie

- podwieszane sufity robocizna 50 zł

W poniedziałek widzę się z wykonawcą który kiedys robił mi remont kuchni w boku żeby wycenił mi ile będa kosztować płytki.

witaj. te 25 m podmurówek to te prefabrykaty? pozostałe ok 50m bez podmurówki?

jaka siatka jaki drut i jaka wysokość?

pytam bo mam ofertę na 76mb jak poniżej

• OGRODZENIE SYSTEMOWE ( KOMPLEKS , OGR 1,4 WYS , GRAFIT , drut FI 4 , PRACA ) 76 MB X 115 ZŁ = 8 740 ZŁ

to jest z prefabrykowaną podmurówką

Zadzwoniłem do składu z pytaniem o szczegóły montażu, nie wiedzieli, ale dali mi numer do przedstawiciela i powiedzieli, że prawdopodobnie nie będzie problemu, zeby się z nim umówić na budowie. I mieli rację :). Nic za to nie płacilem. Edytowane przez Robaczywy