Stnley 25.11.2017 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Powiedzcie jaka była u was gęstość celulozy nasypanej na płaskiej powierzchni sufitu podwieszanego?Miałem dziś nasyp u siebie i mam zgrzyt z wykonawcą, bo umawialiśmy się na 50cm na 100m2, powiedział że producent zaleca 30kg/m3 co daje 100 worków po 15kg. Zużyli taką ilość ale nasyp wyniósł około 40cm. Sam nie wiem co mam o tym myśleć? Kasy całej jeszcze nie dostał ale skąd taka rozbieżność??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 03.01.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Pewnie wziął wytyczne jednego producenta (droższy/lepszy) a materiał innego (tańszy)Też się zdziwiłem ale przy tańszych materiałach trzeba zastosować większe zagęszczenie, wychodzi więcej kg przy tej samej grubości. Nie wiem jeszcze jak to się przedstawia w czasie, być może po osiadaniu grubość obu materiałów będzie taka sama, tu ciężko powiedzieć. Może jedna technologia produkcji sprawia, że materiał się lepiej "rozpręża"Jak się dogadałeś na płatność za kilogramy a nie grubość to masz pecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.01.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Powiedzcie jaka była u was gęstość celulozy nasypanej na płaskiej powierzchni sufitu podwieszanego? Miałem dziś nasyp u siebie i mam zgrzyt z wykonawcą, bo umawialiśmy się na 50cm na 100m2, powiedział że producent zaleca 30kg/m3 co daje 100 worków po 15kg. Zużyli taką ilość ale nasyp wyniósł około 40cm. Sam nie wiem co mam o tym myśleć? Kasy całej jeszcze nie dostał ale skąd taka rozbieżność??? Zle ustawili agregat - materiał został za słabo napowietrzony i efektem jest cieńsza warstwa. U mnie umowa byla 30cm przy 28kg/m3 (albo 30). Zuzyli dokladnie taka ilosc workow, co trzeba, natomiast grubosc byla o ok 5cm większa (35cm), celem akompensowania osiadania. Ale osiadlo o 2cm, wiec finalnie mam troche gtubszacwarstwe, przy nieco mniejzej gęstości Co miałeś nadmuchiwane ? Wartość osiadania wskutek pobudzenia uderzeniowego dla materiału isofloc F wynosi 8% (dla całego okresu minimalnej trwałości isofloc F, wynoszącego 50 lat). Im niższa wartość osiadania, tym trwalsza jest warstwa izolacji – i tym mniej dodatkowego materiału trzeba zastosować podczas aplikacji, by skompensować zjawisko osiadania. Uwaga: niektóre materiały celulozowe mają 20% wartość osiadania, co powoduje radykalnie większe zużycie materiału (o kilkanaście %) i mniejszą stabilność warstwy izolacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 03.01.2018 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 ThermoMC. Ogólnie umawiałem się na grubość, jedynie wykonawca sobie przeliczył na ilość kg. Finalnie okazało się, że do zakładanej grubości jaką miałem osiągnąć brakowało 35 worków czyli ponad 500kg. Ogólnie dziwna historia ale po rozmowach z producentem okazało się, że parametry typu 30kg/m3 są podawane dla nasypu do 30cm.Powyżej zużycie wzrasta przez osiadanie i dla grubości 50cm powinno się przyjąć gęstość około 45kg/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.01.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Skoro masz w umowie grubosc, to co cie wiecej interesuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 03.01.2018 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Skoro masz w umowie grubosc, to co cie wiecej interesuje ? "Umawiałem" nie jest jednoznaczne ze spisaniem umowy, więc podczas wykonania usługi pojawił się zgrzyt, ale jakoś udało mi się dojść do porozumienia z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.01.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Umowa moze byc tez ustna, choc bywa trudniejsza do wyegzekwowania.Dobrze, że udalo sie zalatwić problem polubownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gnieff 06.11.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Cześć Żeby nie tworzyć kolejnego tematu i z uwagi na Wasze doświadczenie może coś podpowiecie...Mam piętrowy dom wolnostojący pokryty blachodachówką, a pod nim tylko membrana.Na stropie natomiast prawie 40 lat temu nasypany został trot wymieszany z wapnem i z dziesięć lat temu położona na to (nie przeze mnie) wełna mineralna 10 cm i lambdzie ok. 0.4Sporo wełny już jest ugniecionej, udeptanej... Chcę przed zimą dobrze ocieplić strop, a skoro strych nie będzie użytkowy to z uwagi na pewne zalety i nie pylenie postawiłem na nadmuchanie celulozy.Czy przed nadmuchaniem celulozy usunąć wszystko ze stropu czy zostawić tak jak jest i to przykryć?Jaka grubość/gęstość będzie wystarczająca żeby ciepło górą nie uciekało z domu? Ściany już są docieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 10.11.2021 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Cześć Żeby nie tworzyć kolejnego tematu i z uwagi na Wasze doświadczenie może coś podpowiecie... Mam piętrowy dom wolnostojący pokryty blachodachówką, a pod nim tylko membrana. Na stropie natomiast prawie 40 lat temu nasypany został trot wymieszany z wapnem i z dziesięć lat temu położona na to (nie przeze mnie) wełna mineralna 10 cm i lambdzie ok. 0.4 Sporo wełny już jest ugniecionej, udeptanej... Chcę przed zimą dobrze ocieplić strop, a skoro strych nie będzie użytkowy to z uwagi na pewne zalety i nie pylenie postawiłem na nadmuchanie celulozy. Czy przed nadmuchaniem celulozy usunąć wszystko ze stropu czy zostawić tak jak jest i to przykryć? Jaka grubość/gęstość będzie wystarczająca żeby ciepło górą nie uciekało z domu? Ściany już są docieplone. A ile masz miejsca na wdmuchniecie ? Roboty z usuwaniem sporo wiec jak jest miejsce to z 30 cm celulozy i nic nie usuwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gnieff 22.11.2021 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Miejsca mam dużo, bo od stropu to szczytu jest ze 3 metry. A jeśli chciałbym dać wełnę to wsuwać ją między krokwie na sznurki czy przykrywać wszystko na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts