Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze nieużytkowe

Recommended Posts

Witam,

jesteśmy w trakcie budowy domu parterowego z poddaszem nieużytkowym ze stropem teriva. Dom już stoi i zaraz zaczynamy wykończeniówkę. W projekcie mamy ocieplony strop i ściankę kolankową od wewnątrz. Czytałam jednak gdzieś, że jeśli nie ocieplamy połaci dachu to powinniśmy ocieplić również od wewnątrz ścianę szczytową. W projekcie tego nie ma. Dachu nie planujemy na razie ocieplać. Strych będzie na tę chwilę służył za schowek. Na ocieplenie od zewnątrz planujemy styropian 18-20cm. Co teraz z tą ścianką kolankową (ok 60cm) i szczytową? Również ocieplić ją styropianem? Jaką grubością wówczas? Dodam jeszcze, że na strop planujemy dać 30 cm styropianu i na to płyty OSB.

Żałuję teraz, że nie zdecydowaliśmy się na wiązary. W projekcie była teriva i tak zostawiliśmy z myślą, że może kiedyś będzie nam potrzebny większy metraż (dom jest dość mały), ale widzę, że teraz tylko problemy z tym.

Bardzo proszę kogoś o pomoc.

Pozdrawiam

Powinieneś ocieplić ścianę kolankową i szczytową również od wewnątrz, najlepiej tą sama grubością styropianu. Pamiętając, aby była zachowana ciągłość izolacji.

Czyli, ocieplenie zewnętrzne ściany kolankowej łączy się z jej ociepleniem wewnętrznym obejmując również murłatę. Analogicznie ściana szczytowa, powinna być takiej wysokości, aby zmieścić ocieplenie pod pokryciem dachowym.

Pozdrawiam

Cezary

Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Oczywiście sciana szczytowa została juz ocieplona przed polozeniem dachowki styropianem od góry.

Mam jeszcze pytanie odnosnie ocieplenia tego stropu. Mysle nad daniem tam 30cm styropianiu grafitowego. Czy to nie bedzie przesada? Ściana szczytowa musi być od wewnątrz ocieplona na całej jej powierzchni?

Ściana szczytowa musi być od wewnątrz ocieplona na całej jej powierzchni?

Pan Łukasz napisał o ciągłości izolacji termicznej. Jak ją chcesz zachować nie ocieplając jakiejś części ściany szczytowej? Nieocieplona ściana szczytowa jest radiatorem odprowadzającym ciepło dla pozostałych ogrzewanych ścian.

30 cm grafitu nie jest przesadą, ale możesz z oszczędności, przy zachowaniu tego samego "U" przegrody zastosować grubiej białego styropianu.

Pozdrawiam

Cezary

Mysle nad daniem tam 30cm styropianiu grafitowego. Czy to nie bedzie przesada?

- na dzień dzisiejszy ( listopad 2017 ) dla " Dachy, stropodachy i stropy pod nieogrzewanymi poddaszami lub nad przejazdami " dla pomieszczeń ( poniżej przegrody ) o temp. wewn. większej niż 16°C - przegroda ma mieć Współczynnik przenikania ciepła nie większy niż Uc(max) 0,18 [W/(m2 · K)] ( od 2021r. Uc(max) 0,15

- podaj rodzaj i gr. warstwy nośnej stropu oraz Lambdę i rodzaj materiału izolacyjnego - obliczę U tej przegrody i podam Ci minimalną grubość izolacji termicznej

pominąłem w obliczeniach strop Teriva, dla którego " Ekwiwalentny współczynnik lambda dla stropu Teriva 4,01 wynosi 0,65W/mK "

https://www.solbet.pl/porady-eksperta/wspolczynnik-przewodzenia-ciepla-dla-stropu-teriva-4-01,stropy,advice,101,7,149.php

i tak wyliczając samą izolację termiczną o Lambdzie 0,031 mamy :

dla gr. 15cm izolacji termicznej U=0,20

dla gr. 20cm izolacji termicznej U=0,15

dla gr. 25cm izolacji termicznej U=0,12

dla gr. 30cm izolacji termicznej U=0,10

ja bym zalecał gr. jw 20cm

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Oczywiście sciana szczytowa została juz ocieplona przed polozeniem dachowki styropianem od góry.

Mam jeszcze pytanie odnosnie ocieplenia tego stropu. Mysle nad daniem tam 30cm styropianiu grafitowego. Czy to nie bedzie przesada? Ściana szczytowa musi być od wewnątrz ocieplona na całej jej powierzchni?

Witaj.

Akurat sam ostatnio ociepliłem 12cm styropianem na piankę nieogrzewane poddasze , ściany kolankowe całkiem a ściany szczytowe na wysokość 1 metra. Dziś robiłem pomiary temperatury ścian i ocieplenia pirometrem i minimalnie ucieka mi ciepełko na ścianach szczytowych ponad styropianem .. Na podłodze(strop teriva) mam 20 cm styro , 10+5+5 , i na to osb bez jakichkolwiek legarów , po pomiarach stwierdzam że mi akurat zupełnie wystarcza.

Pozdrawiam Tomraider.

ps. ocieplając ścianę kolankową nie zaklej szczelnie murłaty bo drewno zgnije.

Edytowane przez tomraider

Dzięki wielkie. W takim razie myślę, że zdecydujemy się na te 20cm.

tomraider- gdzieś mi właśnie migła w internecie informacja, ze niektórzy ocieplaja tylko część ściany szczytowej ale teraz mimo intensywnyh poszukiwań nie mogę jej znaleźć. Stąd właśnie to pytanie czy trzeba całą. Pewnie zdecydujemy się na całą, ale dzięki za podzielenie się informacjami jak to się sprawdza u Ciebie

Co do murlate to w planach było zakrycie jej welna. Nie wiem czy tak może być ale raczej ciężko byłoby mi ją obkleic styropianem

Dzięki wielkie. W takim razie myślę, że zdecydujemy się na te 20cm.

W izolowaniu mniej ważne jest ile cm izolacji od tego jak się ją wykona. Mój dobry wynik wynika z odpowiedniego precyzyjnego ułożenia płyt i braku legarów pod osb. Zeby to uzyskać ułożyłem 3 warstwy 10+5+5 ,mijanka wzdłóż dłuższego (1m) boku styro co 33 cm ,mijanka wzdłuż krótszego boku (0,5m) 25 cm. takie ułożenie trzech warstw płyt styro minimalizuje straty na połączeniach które nie łączyłem pianką. płyty osb pióro -wpust położone na styro połączyłem łącznikami od spodu ,nie stosowałem jakichkolwiek legarów bo są mostkami ciepła, wszelkie najmniejsze szpary między styro a ścianą zasypałem perlitem , i dopiero takie wykonanie dało efekt .Wniosek prosty dokładność wykonania ważniejsza niż grubość izolacji.

Tomraider.

A tak się zastanawiam jeszcze nad pewną rzeczą. Mieliśmy czekać z wykończeniówką do wiosny ale myślę czy nie ocieplić teraz tego poddasza. Ze styropianem na stropie nie ma problemu, bo to wiadomo będzie tylko układane. No ale przed stropem trzeba najpierw chyba tą ściankę kolankowa i szczyty ocieplić, żeby później nie syfić na ułożonym styropianie klejem. Jak to wygląda przy takich temperaturach? U nas na ten moment w ciągu dnia po około 5 stopni, ale wiadomo, że to się zmienia i jutro może być 0. Na tym poddaszu temperatura pewnie podobna. Jest sens polować na cieplejsze dni i ocieplać od środka czy lepiej sobie darować?

A tak się zastanawiam jeszcze nad pewną rzeczą. Mieliśmy czekać z wykończeniówką do wiosny ale myślę czy nie ocieplić teraz tego poddasza. Ze styropianem na stropie nie ma problemu, bo to wiadomo będzie tylko układane. No ale przed stropem trzeba najpierw chyba tą ściankę kolankowa i szczyty ocieplić, żeby później nie syfić na ułożonym styropianie klejem. Jak to wygląda przy takich temperaturach? U nas na ten moment w ciągu dnia po około 5 stopni, ale wiadomo, że to się zmienia i jutro może być 0. Na tym poddaszu temperatura pewnie podobna. Jest sens polować na cieplejsze dni i ocieplać od środka czy lepiej sobie darować?

A kto każe teraz zaciągać siatką i klejem ścianę kolankową i szczytową? ociepl podłogę połóż osb, potem resztę a klei i siatka na wiosnę. Osb zasłonisz czymkolwiek (folią) bez problemu.

Tomraider.

Edytowane przez tomraider

m2allm80ehfuf1_original.jpg

A wywijałeś tak folię na ścianę jak na tym schemacie? U mnie w planach była tylko na stropie.

Na tym obrazku jest tak, że na całym stropie rozłożony jest styropian a dopiero później ten na ścianę, tak jakby stoi na nim. Czy ta kolejność ma jakiekolwiek znaczenie? Czy może być odwrotnie? czyli najpierw styropian doklejony do ściany kolankowej do samego stropu a później dopiero dołożyć obok i zacząć docieplać resztę stropu? Ciężko mi wytłumaczyć, co mam na myśli. A pewnie to i tak bez różnicy.

[ATTACH=CONFIG]402790[/ATTACH]

A wywijałeś tak folię na ścianę jak na tym schemacie? U mnie w planach była tylko na stropie.

Na tym obrazku jest tak, że na całym stropie rozłożony jest styropian a dopiero później ten na ścianę, tak jakby stoi na nim. Czy ta kolejność ma jakiekolwiek znaczenie? Czy może być odwrotnie? czyli najpierw styropian doklejony do ściany kolankowej do samego stropu a później dopiero dołożyć obok i zacząć docieplać resztę stropu? Ciężko mi wytłumaczyć, co mam na myśli. A pewnie to i tak bez różnicy.

Najpierw połóż na podłogę pas (wzdłuż ściany szczytowej) potem od razu na to osb pióro-wpust pas 125cm i tak po kolei , potem ściany kolankowe i szczytowe, osb 1,5 -2 cm od ściany bo drewno pracuje. Folii nie dawałem bo nie wierzę w skuteczność sklejenia kolejnych pasów lub do ściany taśmą czy klejem która wytrzyma np 50 lat a papy zgrzanej palnikiem nie da się zastować w kontakcie ze styro .Od tego by nie przelatywała para wodna przez strop i styro jest wentylacja.

Tomraider.

Dzięki za szybką odpowiedź. A jaką masz grubość tego osb? U mnie w projekcie jest 22 ale chcę dać cieńsze i mam nadzieję, że się sprawdzi. To oczywiście ze względu na koszta. Rozważam też ułożenie tylko na połowie strychu tam gdzie planuję ustawić jakieś regały ale obawiam się trochę gryzoni.