Waldon 20.09.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Zastanawiam sie jaki wybrac tynk na gladkie sciany z bk. Producenci podaja rozne minimalne grubosci dla swoich wyrobów np Knauf MP 75 8mm, znalazlem tez jakis gips z 6 mm minimalna warstwa. Jak sadzicie lepiej dac grubszy czy z cienszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jimek 20.09.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 lepiej grubszy ok. 10mm.6mm może być za cienki - przy naprężeniach będą pojawiać się pajączki na ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budwa 21.09.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 U mnie w niektorych miejscach na ścianach z b.k. mam nawet i 3cm tynku knauf 75L i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 22.09.2004 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 U mnie w niektorych miejscach na ścianach z b.k. mam nawet i 3cm tynku knauf 75L i nic się nie dzieje. Masz odmiane lekka knaufa napisz cos wiecej o jego twardosci i innych cechach uzytkowych. Z góry serdeczne dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmuu 22.09.2004 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Ja sie nad tym nie zastanawialem. U mnie wykonywala tynki maszynowe ekipa i to oni na podstawie zalaman ( wykusz) scian i ulozenia ich wzgledem siebie "lapalli piony". Ja sie z nimi umowilem tylko na konkretna cene za metr. W niektorych miejscach bylo grubiej, a gdzie indziej okolo 1 cm. Po wykonaniu tynkow wygladalo jakby byly polerowane, a przy montazu szaf firma byla zaskoczona, ze sciany sa rowne co jak stwierdzili rzadko sie zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 22.09.2004 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Ja sie nad tym nie zastanawialem. U mnie wykonywala tynki maszynowe ekipa i to oni na podstawie zalaman ( wykusz) scian i ulozenia ich wzgledem siebie "lapalli piony". Ja sie z nimi umowilem tylko na konkretna cene za metr. W niektorych miejscach bylo grubiej, a gdzie indziej okolo 1 cm. Po wykonaniu tynkow wygladalo jakby byly polerowane, a przy montazu szaf firma byla zaskoczona, ze sciany sa rowne co jak stwierdzili rzadko sie zdarza. Niektórzy chca wiedziec z czego zlecic wykonanie tynków. A z równoscia scian i "lapaniem pionów" przez wykonawców to raczej standard przy tynkach gipsowych. Moze napiszesz cos o walorach uzytkowych i z jakiego maerialu masz wykonane tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmuu 22.09.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Tynk knauf , a walory uzytkowe: - na razie nie widze wad, nic nie peka , farba swietnie sie trzyma. Podejrzewam, ze inne wady dopiero zauwaze po 2-3 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 22.09.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Tynk Knauf (nie pamiętam typu), 1 cm, maszynowy - tak jak napisał dmuu: gładziutkie, farba ładnie się trzyma, nic nie pęka. Jestem z nich bardzo zadowolona. Ich wadą jest to, że bardzo łatwo można je zarysować lub wgnieść ale to łatwo można znowu poprawić i nie ma śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budwa 22.09.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 tak jak powyzej,jedyny widoczny minus tego tynku to jego mala twardosc.Za to doskonale sie sprawdza w domach z niewystarczajaca wentylacja co ma miejsce przy zastosowaniu wspolczesne szczelnej stolarki okiennej i drzwiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 22.09.2004 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Moje obserwacje podobne jak u Maluszka. Knauf lekki, nakładany maszynowo, warstwa gdzieś tak 7-10 mm . Cały dom (100 m2 uzytkowej) ekipa zrobiła w 2 czy 3 dni na gotowo, łącznie z wstępnym gruntowaniem Mi sie podoba pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts