Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TIKKURILA - farba, farby: opinie, kolory, rodzaje, malowanie

mijja

Recommended Posts

No właśnie, gdzie kupić oryginalną? Ostatnio kupowałam 8 lat temu, nawet już tego sklepu nie ma. Co do hipermarketów to jest w Leroyu, oczywiście polska. Gdzie taki salon jest na Górnym Śląsku?
TTW Opex w Katowicach. Tam jest punkt. Można wybierać przebierać i dobierac do woli. Panowie dobrze przygotowani.

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz, a moja koleżanka właśnie przemalowała Beckersa na Tikurille i jakoś ma zupełnie inne wrażenia.

Cóż - każdy robi jak uważa.

BM to wyższa półka.A Para to własnie półka Tikurilli.

Nie wiem czy Beckers jest lepszy od Tikkurilli. Ja miałam na myśli jeden rodzaj Beckersa - Elegant, bo tych farb kilka jest.

Śmiem twierdzić, że w tej chwili to samo. To zwykłe pozycjonowanie marek, choć w fabryce nie byłam.

W przypadku Tikkurilli działa esteem value, co ja zawsze tłumaczę jako "efekt snoba". Tej farby nie kupisz w supermarkecie, a w specjalnych punktach, gdzie możesz sobie porozmawiać, kolorek w odpowiedniej atmosferze dobrać itp itd.

Chyba żartujesz. Są w Leroy Merlin :):)

W np. Castoramie tego nie masz. Co więcej Beckers Elegant jest droższy od Tikkurilli i to mnie akurat zdziwiło.

W mieszkaniu mam Beckersa, w domu pomalowałam Tikkurillą. Chciałam Para lub BM, ewentualnie STO ale by mnie to organizacyjnie "rozwaliło", więc doszłam do wniosku, że jak będę niezadowolona to w wakacje kupię farbę, wałek i sobie przemaluję te najbardziej uczęszczane rejony.

W malowaniu takie same, chyba z przewagą Tikkurilli - mniej się chlapie.

U innego dystrybutora dostałam te same rabaty co na Bemowie (jak się ma duży dom do pomalowania to każdy potrafi szybko przeliczyć, że lepszy niższy zysk jednostkowy z puszki, ale sumarycznie niezły zysk z klienta - a i jeszcze polecenie dalej, że takie fantastyczne rabaty dają) , ale organizacyjnie u innego wychodziło bardziej dogodnie.

B. Elegant tworzył jakby bardziej lateksową powłokę, ale znowu malowany był na ścianach gipsowych. T. jest bardziej naturalna, ale w domu mam tynk cementowo-wapienny. Obydwie tak samo zmywalne.

A Para jest lepsza Tikkurilli. Widziałam ściany malowane tą farbą po 7 latach i 2- ce dzieci. Tikkurilla tak nie wygląda po 5 latach, choć wygląda naprawdę dobrze.

Tamtu

• 2 months później...

Podnoszę.

Czy jest jakaś różnica w zalecanym sposobie przygotowania ścian pod malowanie w zależności od tego co to za ściany:

1. płyta GK zwykła, szpachlowane tylko łączenia.

2. płyta GK zielona, jw.

3. tynk maszynowy Knauf gładzony Gipsarem Uni.

Czy faktycznie musi być Optiva Grunt pod farbę Tikkurila? Ktoś ma jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia w tym temacie.

Docelowo będzie Tikkurila satin.

Moje wątpliwości wynikają z opinii jakie usłyszałem w ostatnich dniach w sklepach, u sprzedawców farb. W dużym skórcie w zakresie gruntowania pod Tikkurile Satin usłyszałem już takie wersje:

1. tylko Optiva Grunt

2. najpierw najtańszy grunt 1:1 z wodą, potem ten grunt bez rozcieńczania

3. tani grunt (np. casto) potem Optiva Grunt z pigmentem pod kolor

4. jedynka z wodą 1:1 i na to farba.

Pozdr.

• 1 month później...
Witam

Od pewnego czasu czytam forum na temat farb i malowania i mam jzu metlik w glowie co zastsowac na ściany.

Ściany sa oblozone plytami gipsowymi i na nie zostala nalozona gladz gipsowa Megaron Gt120 po szlifowaniu ktore bedzie mialo miejsce w przyszlym tygodniu przyjdze czas na gruntowanie.

I wlasnie z grunotwaniem mam dylemat, zdecydowalem sie ze bedziemy malowac fabrami Tikkurila Satin.

Jaki sposob gruntowania poelcili byscie pod te farby:

1. gruntowanie scian Uni Gruntem Atlasa rozcienczonym z biała farba Śnieżka Eko.

2. grunotwanie gruntem Tikkurila.

3. gruntowanie gruntem śnieżki.

Moi wykonawcy uważają żeby gruntowac wedlug 1 sposobu, czyli rozcienczonym w bialej farnie śnieżka eko uni gruntem atlasa.

Poradźcie prosze jakie rozwiazanie wybrac, żeby potem podczas malowania nie bylo problemów bo bym sie chyba zalamal ze wydaje sie kupe kasy na farby a efekt marny.

Dzieki i pozdrawiam

nigdy nie gruntujcie scian gruntem atlasa, (oczywiscie pod farby jest to dobry grunt ale pod kleje i gładzie )

jesli nie chcecie wydac kasy na grunt tikkurili to lepiej wziasc sniezki, tez jest dobry,

polecam fachowców którzy mieszaja unigrunt z farba na pierwsza warstwe, polecam aby ich wymienic na inna ekipe.

niestety jesli chce miec się dobrze to trzeba zaplacic. ja zawsze staram sie trzymac systemu jednego producenta, wtedy mozna składac reklamacje jesli cos wyjdzie nie tak.

Fajny wątek, tylko dla mnie trochę za późno :( - źle położoną farbę już mam i w dodatku ciemną :evil: :evil: :evil: Opiszę to krótko i tak trochę po "babsku" :wink: - patrząc na ścianę pod różnymi kątami i zależnie od światła widzę coś w stylu tłustych plam (takie wrażenie). Bardzo mnie ten widok drażni i zachodzę w głowę jak to naprawić i jeszcze żeby "rewolucji" budowlanej przy tym nie robić :wink:. Póki co wszyscy potencjalni "naprawiacze" robią różne miny, wykładają niepewne teorie i wymigują się nawałem innej pracy.

Może ktoś z forum coś doradzi??? bo ja chyba z tą "popapcianą" ścianą nie będę mogła żyć spokojnie :cry:

Witam!

ciezko cos poradzic gdy się nie widzi efektu.

napisz jaka to farba :) bo jesli to z mieszalnika i jest to jakis bardzo matowy produkt to moze to byc przepigmentowana farba a przy bardzo matowych farbach moze sie tak zdarzyc chociaz to rzadkosc , zalecam przemalowac takim samym kolorem ale produktem w półmacie lub półpołysku , powinno byc ok.

a najlepiej zadzwon do przedstawiciela producenta od którego masz farbe, moze on cos podpowie.

Pozdrówka

J

• 3 weeks później...
Witam wszystkich bardzo proszę o pomoc mam pomalowane ściany kilka miesięcy temu farbą optivia satin i muszę zrobić poprawki po uszkodzeniach dzieci zaszpachlowałem dziurki wygładziłem nawet papierem 600 i po pomalowaniu farbą strasznie widać nierówności kolor ok , jak pozbyć się tych nie równości , bo znowu to zaszpachlowałem , pomalowałem i od nowa to samo tylko coraz większe.

• 2 months później...

Witam

Przymierzam się do malowania mieszkania.Wszyscy polecają tikurillę.Znalazłem w promocji coś takiego:

http://www.leroymerlin.pl/produkty/lateksowa-farba-z-mieszalnika-optiva-matt-5-tikkurila,,1277732226.html

czy możecie mi doradzić czy ta farba jest ok. Dzwoniłem po sklepach, a jestem z 3-miasta i znalazłem optive 5 baze za 269, natomiast w kolorze za 360,- mówimy oczywiście o 9 litrowej puszcze, tyko nie jestem pewien czy to ta sama farba.Jeżeli tak to myślę że warto ją kupić.

Mam jeszcze 2 pytania związane z tą farbą:

1.Wydajność tzn producent podaje że kryje 16m2 z litra, wiem jak to jest z producentami więc pytam o jakąś uczciwą liczbę metrów.

2 Grunt jaki pod tą farbę i od razu pytanie o wydajność i cenę.

Pozdrawiam

nie rozumiem, to chyba jest baza?

Kolor będzie kosztował wiecej.

Ja malowałam optivią ale nie mat a satin bo ta jest w pełni zmywalna. Jest! Mam ją w łazience m.in. na ścianie za miską WC i co jakiś czas przecieram mokrą ścierką. Plam nie ścierałam, więc o tym się nie wypowiem. Na gk malowałam na podkładzie z śnieżki najtańzszej, jaka była w sklepie. Bez podkładu jednorazowe malowanie nie wystarcza, na tej śniezce - owszem. Co do wydajności - nie powiem, bo ja kupowałam 3 kolory po litrze i malowałam małe powierzchnie jednym kolorem. Ale po umalowaniu łazienki z tych trzech puszek dużo mi nie ubyło...

nie rozumiem, to chyba jest baza?

Kolor będzie kosztował wiecej.

Ja malowałam optivią ale nie mat a satin bo ta jest w pełni zmywalna. Jest! Mam ją w łazience m.in. na ścianie za miską WC i co jakiś czas przecieram mokrą ścierką. Plam nie ścierałam, więc o tym się nie wypowiem. Na gk malowałam na podkładzie z śnieżki najtańzszej, jaka była w sklepie. Bez podkładu jednorazowe malowanie nie wystarcza, na tej śniezce - owszem. Co do wydajności - nie powiem, bo ja kupowałam 3 kolory po litrze i malowałam małe powierzchnie jednym kolorem. Ale po umalowaniu łazienki z tych trzech puszek dużo mi nie ubyło...

jeśli rozwiniesz opis tej farby to na samym dole jest

"Informacje dodatkowe:

Farba z mieszalnika. Kolor na życzenie"

więc wygląda że to cena już z kolorem.pozatym niebardzo rozumiem Twoje odpowiedzi.Ja nie pytam o podkład ale o grunt i mam tu na myśli jakiś unigrunt tyle żeby był odpowiednio do tikurilli.Więc moje pytania pozostawiam bez odowiedzi.pozdrawiam i dziękuję

• 7 months później...
  • 1 month później...

Że jest to wiem. Jakbym nie wiedział to bym nie pytał. Zdziwiło mnie że na stronie Tukkirili PL tego nie ma. Dlatego pytam. Podajesz linka do ruskiej strony (który notabene nie działa) jakby to załatwiało problem w Polsce. Do T niestety nie udało mi się dzisiaj dodzwonić.

Mieszalna to dobry pomysł