puz219 26.11.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Witam, pare lat temu odziedziczylem stary drewniany dom z bali - dom jest obity z zewnatrz zwyklymi deskami, szczeliny pomiedzy balami wypelnione sa jakas sloma czy trawa, nie mam pojecia co to jest tak naprawde, nie ma tez zadnego zewnetrznego ocieplenia. Podczas remontu zwrocilem uwage iz jeden pokoj posiada 3 zewnetrzne sciany, do tego byl tam tez ostatmi grzejnik z calwj instalacji i temperatura wewnatrz byla kilka stopni nizsza niz w reszcie domu. Na dole sciany byly przemarzniete ( wiadac bylo to na starym tynku) - skulem wiec tynk, ubytki uzupelnilem zaprawa klejowa, a na calej dlugosci scian nakleilem styropian 1cm tak do wysokosci 1m. Na takie sciany dalem 15cm welny mineralnej, zabezpieczylem welne folia paroizolacyjna i zamknalem to.wszystko za zabudowa z plyt gk. Przez pierwsza zime spisywalo sie to bardzo dobrze, temperatira w pokoju byla nawet wyzsza niz w reszcie domu (ale to.pewnie z racji iz dolozylem drugi grzejnik). Natomiast podczas kolejnej zimy zauwazylem, ze w pokoju nie jest juz tak cieplo jak poprzedniej zimy, na dodatek kiedy zamkne okna i drzwi w pokoju i zostawie tak na noc, to z rana jakby czuc zapach stechlizny. Z poczatku myslalem, ze to pewnie dlatego iz okna sa nowe i szczelne, aczkolwiek w chwili obecnej przygotowuje sie do adaptacji poddasza, zaczalem czytac o izolacji i generalnie to trafilem na 2 zgola odmienne opinie - jedna mowi ze izolacje powinno sie robic tylko od zewnatrz, druga natomiast dopuszcza mozliwosc izolacji scian od wewnatrz, ale tez twierzi iz jest to ciezki temat i trzeba wziac pod uwage wiele czynnikow. Stad tez w mojej glowie pojawila.sie mysl, iz moze zle zrobilem izolacje i dostala.sie tam jakos wilgoc i welna zaczela juz gnic stad ten zapach, z drugoej jednak strony sciany sa suche, nie ma zadnych przebarwien czy czegos takiego. I teraz pytanie, czy ktos moglby mi cos doradzic w tym temacie, moze ktos byl.w.podobnej sytuacji? Wciaz jestem na etapie remontu, wiec jezeli musze wymienic plyty gk i pozbyc sie izolacji to wolalbym to zrobic wczesniej niz pozniej. No i na dodayek jestem ciekaw jak to jest z tym ociepleniem od wewnatrz - mozna tak robic czy tez mija sie to z sensem i celem? Z gory dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puz219 26.11.2017 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Brzmi to racjonalnie z tym swetrem Tyle, ze teraz musze sis powaznie zastanowic conz tym faktem zrobic - czy sprobowac odkrecic plyty gk i pozbyc sie tej welny czy tez zostawic az na scianach pojawia sie przebarwienie - jedna opcja jest gorsza od drugiej ale co zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts