Konsultant marki Buderus 10.01.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam, Na dniach mam otrzymać pozwolenie na budowę, a ekipa wchodzi wiosna/lato 2018. Teraz chcę zdecydować czym ogrzać dom. Na początku był tylko gaz, teraz zastanawiam się na pompą ciepła powietrze-woda. Myślałem też przez chwilę na pelletem, ekogroszek odpada. W domu ma być zainstalowana wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Dom to projekt z Archon Dom w Jabłonkach 4P (piwnica). Trochę go powiększamy więc jakieś 150m2 powierzchni użytkowej będzie. Zakładam ocieplenie go nie gorzej niż jest w projekcie. Ogrzewanie chcę zrobić wszędzie podłogówką. Dom będzie budowany około 20km na południe od Krakowa. Generalnie zależy mi na jak najtańszym ogrzewaniu i cwu. Pompa ciepła kusi mnie też ze względu na zatrudnienie jej do chłodzenia, ponieważ pierwotnie myślałem o klimatyzacji w domu. Na forum tutaj i innych stronach już tak wiele przeczytałem, że mam wrażenie że im więcej czytam to tym mniej wiem... Liczę na to, że ktoś z Was borykał się z podobnym problemem. Z góry dziękuję Wam za wszystkie sugestie, jestem otwarty również na całkiem inne rozwiązania niż te o których wspomniałem. Pozdrawiam, Wojtek Witam, Wybór powietrznej pompy ciepła do ogrzewania budynku jest bardzo dobrym rozwiązaniem, które cechuje się bezobsługową oraz ekologiczną pracą. Jak już Pan wspomniał, dzięki rewersyjnej pracy sprężarki możliwe jest jej wykorzystanie również do chłodzenia w sezonie letnim. Jeżeli zastanawia się Pani nad wyborem sprawdzonej powietrznej pompy ciepła, zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Pompy cechują się solidnym wykonaniem oraz wysokiej klasy sprężarką i wymiennikiem ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/ W sprawie doboru, wyceny oraz montażu zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimnakawa 10.01.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 A czy każdy z prezentowanych sposobów ogrzewania jest związany z centralnym ogrzewaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 09.02.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Witam, Tak, tradycyjne systemy ogrzewania opierają się głównie na wodnej instalacji centralnego ogrzewania. Można wykorzystać również powietrzne systemy oparte na pracy klimatyzatora lub pompy ciepła, gdzie do pomieszczenia nawiewane będzie ciepłe powietrze za pomocą kanałów wentylacyjnych i elementów nawiewnych rozprowadzonych po całym budynku. Komfort ogrzewania za pomocą systemu powietrznego za pomocą nawiewu jest niższy, niż przy ogrzewaniu wodnym. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts