ktocipowie 26.11.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) Witam Jestem użytkownikiem rekuperatora AerisNext 350 od około 12 miesięcy. Chciałem podzielić się moimi doświadczeniami i zadać kilka pytań do użytkowników tego urządzenia. Centralę zakupiłem zaraz po tym jak nowa seria pojawiła się na rynku. Zdawałem sobie sprawę, że urządzenie może mieć problemy wieku dziecięcego i prawdopodobnie będą potrzebne aktualizacje oprogramowania: Usterki do tej pory:1. Błąd EXT_PRESSURE_SUP i migająca czerwona dioda na sterowniku - problem rozwiązany przez zmianę oprogramowania2. Błąd EXT_PRESSURE_SHA - problem związany z zamarzaniem czerpni. Cieżko stwierdzić czy winę ponosi sama centrala czy wadliwa instalacja. Rozwiązany przez aktualizację oprogramowania i zmianę czerpni na taką z osłoną3. Po roku - usterka wentylatora nawiewnego. Nagle zaczął pracować na bardzo wysokich obrotach (3000+). Wymieniony w ramach gwarancji na nowy. Najnowszy problem - hałas. Centrala bez powodu zrobiła się wyraźnie głośniejsza. Być może przez którąś z aktualizacji oprogramowania. Próbuję znaleźć przyczynę. Czy są tutaj jacyś użytkownicy tej centrali, którzy pomogliby mi w diagnozie? - czy wentylator nawiewny i wywiewny pracuje u Was na podobnych obrotach? U mnie nawiewny ma 700 obrotów więcej przy przepływie 200m3 i zastanawiam się czy to normalne (jestem pewien, że wcześniej nie było takiej różnicy) P.S. czy do tego urządzenia można gdzieś nabyć zamienniki filtrów? Oryginalne są drogie. Pozdrawiam Edytowane 26 Listopada 2017 przez ktocipowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 27.11.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Czyli chyba dobrze, że wybrałem starszą, sprawdzoną i tańszą jednostkę Miałem wybór za dopłatą wziąć Next. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.11.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Witam Jestem użytkownikiem rekuperatora AerisNext 350 od około 12 miesięcy. Chciałem podzielić się moimi doświadczeniami i zadać kilka pytań do użytkowników tego urządzenia. Centralę zakupiłem zaraz po tym jak nowa seria pojawiła się na rynku. Zdawałem sobie sprawę, że urządzenie może mieć problemy wieku dziecięcego i prawdopodobnie będą potrzebne aktualizacje oprogramowania: Usterki do tej pory: 1. Błąd EXT_PRESSURE_SUP i migająca czerwona dioda na sterowniku - problem rozwiązany przez zmianę oprogramowania 2. Błąd EXT_PRESSURE_SHA - problem związany z zamarzaniem czerpni. Cieżko stwierdzić czy winę ponosi sama centrala czy wadliwa instalacja. Rozwiązany przez aktualizację oprogramowania i zmianę czerpni na taką z osłoną 3. Po roku - usterka wentylatora nawiewnego. Nagle zaczął pracować na bardzo wysokich obrotach (3000+). Wymieniony w ramach gwarancji na nowy. Najnowszy problem - hałas. Centrala bez powodu zrobiła się wyraźnie głośniejsza. Być może przez którąś z aktualizacji oprogramowania. Próbuję znaleźć przyczynę. Czy są tutaj jacyś użytkownicy tej centrali, którzy pomogliby mi w diagnozie? - czy wentylator nawiewny i wywiewny pracuje u Was na podobnych obrotach? U mnie nawiewny ma 700 obrotów więcej przy przepływie 200m3 i zastanawiam się czy to normalne (jestem pewien, że wcześniej nie było takiej różnicy) P.S. czy do tego urządzenia można gdzieś nabyć zamienniki filtrów? Oryginalne są drogie. Pozdrawiam Mam podobny problem. Zbyt głośna praca- 9 miesięcy temu, w ramach gwarancji wymieniony został wentylator nawiewny. Od dwóch dni jednostka ponownie głośno chodzi. Wentylator wyciągu „umiera” Mam Zehndera 550 Luxe. Gdzieś na FM wyczytałem, ze da się w wentylatorze wymienić łożyska. Niestety autor nie wtajemniczył nas jak się do tego zabrać. U Ciebie będzie podobnie- kolejny wentylator do wymiany. Masakra . Jeśli chodzi o filtry to na aledrogo kup sobie matę filtracyjna, poproś kogoś niech zszyje na wzór drucianej ramki, odpowiedniej wielkości filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktocipowie 28.11.2017 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Dzięki Jak wygląda u Was sprawa z obrotami wentylatorów? Czy nawiewny kręci się wyraźnie szybciej od wywiewnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
99next 19.12.2018 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Dzięki Jak wygląda u Was sprawa z obrotami wentylatorów? Czy nawiewny kręci się wyraźnie szybciej od wywiewnego? Miałem tą samą sytuację. Reku po trochę ponad rocznej pracy podwyższyło obroty na wentylatorze wywiewnym o 600 więcej niż na nawiewnym. Dodatkowo pojawił się błąd EXT_PRESSURE_EHA_ERROR. Wyrzutnia czysta- brak ptaszków czy innych kotków. Czekam no opinię specjalisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil Rutkowski 04.01.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Miałem tą samą sytuację. Reku po trochę ponad rocznej pracy podwyższyło obroty na wentylatorze wywiewnym o 600 więcej niż na nawiewnym. Dodatkowo pojawił się błąd EXT_PRESSURE_EHA_ERROR. Wyrzutnia czysta- brak ptaszków czy innych kotków. Czekam no opinię specjalisty. Witam, proponuję zacząć od sprawdzenia czystości filtrów. Zapchany filtr zmniejsza przepływ powietrza na kanale, który obsługuje. Skutkuje to tym, że rekuperator chcąc utrzymać bilans powietrza zwiększa ilość obrotów na wentylatorze, który obsługuje ten kanał. Na dłuższą metę takie zjawisko może skutkować uszkodzeniem elementów rekuperatora takich jak np. wymiennik lub któryś z wentylatorów. Ponadto filtry raczej nie zużywają się równomiernie. Jeden filtruje powietrze dostarczane z zewnątrz, a drugi powietrze usuwane z budynku. Z tego mogą wynikać różnice w ilości obrotów na poszczególnych wentylatorach. Uważam, że najbezpieczniej będzie skontaktować się z serwisem lub firmą, która sprzedała bądź montowała urządzenie. Samodzielne naprawy mogą skutkować utratą gwarancji na urządzenie tak samo jak stosowanie zamienników filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 04.01.2019 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Miałem tą samą sytuację. Reku po trochę ponad rocznej pracy podwyższyło obroty na wentylatorze wywiewnym o 600 więcej niż na nawiewnym. Dodatkowo pojawił się błąd EXT_PRESSURE_EHA_ERROR. Wyrzutnia czysta- brak ptaszków czy innych kotków. Czekam no opinię specjalisty. To samo potrafi się zadziać w Brinku. Przedmuchaj wężyki idące do presostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 18.01.2019 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Posiadam Zehndera qbasic z wymiennikiem entalpicznym.1. Mam gniazdo lan z przodu. Nie ma go w instrukcji. Co to jest i jak aktywować?2. Dzisiaj w przewodach pojawiły sie jakies oscylujące dźwięki. Nie zanikają nawet po odłączeniu z sieci rekuperatora. Co może być przyczyną? Jakis problem z ametostatami? Instalacja uruchomiona ok miesiąc temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil Rutkowski 22.03.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Posiadam Zehndera qbasic z wymiennikiem entalpicznym. 1. Mam gniazdo lan z przodu. Nie ma go w instrukcji. Co to jest i jak aktywować? 2. Dzisiaj w przewodach pojawiły sie jakies oscylujące dźwięki. Nie zanikają nawet po odłączeniu z sieci rekuperatora. Co może być przyczyną? Jakis problem z ametostatami? Instalacja uruchomiona ok miesiąc temu. 1/ Najprawdopodobniej gniazdo LAN jest pozostawione, aby można było podłączyć moduł internetowy pozwalający na sterowanie rekuperatorem poprzez aplikację na telefonie. W AerisNEXT, który jest produkowany przez Zender, podłącza się moduł internetowy kablem LAN do rekuperatora i do routera, następnie pozostaje już tylko ściągnąć aplikację Zender'a na telefon i powiązać z urządzeniem. 2/ Z jakiego materiału została wykonana instalacja? Jak jest zlokalizowana, chodzi mi o to czy idzie pod sufitem, jest w jakichś zabudowach, czy może jest poprowadzona po stropie w warstwie izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 26.03.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 1/ Najprawdopodobniej gniazdo LAN jest pozostawione, aby można było podłączyć moduł internetowy pozwalający na sterowanie rekuperatorem poprzez aplikację na telefonie. W AerisNEXT, który jest produkowany przez Zender, podłącza się moduł internetowy kablem LAN do rekuperatora i do routera, następnie pozostaje już tylko ściągnąć aplikację Zender'a na telefon i powiązać z urządzeniem. 2/ Z jakiego materiału została wykonana instalacja? Jak jest zlokalizowana, chodzi mi o to czy idzie pod sufitem, jest w jakichś zabudowach, czy może jest poprowadzona po stropie w warstwie izolacji? ad 1. Jest to gniazdo serwisowe jak się dowiedziałem. ad 2. Rury zielone są umieszczone w wylewce , otulone styropianem oraz zalane betonem (parter) lub ułożone na stropie z płyt OSB (Pietro). Generalnie trodno mi ustalić przyczynę. Czasem wiatr ledwo wieje i jest hałas, czasem jest huragan i nic nie dzieje się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 26.03.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 https://youtu.be/H7CNiy2_eJ0?t=27 nagranie hałasu. Prosze o opinie co jest sknocone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdolnyslazak 13.12.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 u mnie pojawił się taki problem - też nie wiem, z czego wynika, ale centrala zaczęła pracować jak betoniarkahttps://youtu.be/TWEXeyQ0hJo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.12.2019 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Dla mnie wygląda to na zużyte łożyska wentylatora.Jeśli reku jeszcze masz na gwarancji to spoko, sam przez to przechodziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdolnyslazak 17.12.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Dla mnie wygląda to na zużyte łożyska wentylatora. Jeśli reku jeszcze masz na gwarancji to spoko, sam przez to przechodziłem. dzięki za wskazówkę, tak, na szczęście na gwarancji, czekam na instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.12.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdolnyslazak 20.12.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Powodzenia. dzięki, 100% racji, łożysko, wczoraj wentylator wywiewny padł całkowicie (FAN_EXT_ERROR), był instalator i trudno było go zakręcić ręką. trochę szybko (rok i 7 mcy) jak na sprzęt tej klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.12.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 U mnie dwa wentylatory zostały na gwarancji wymienione.Pozostaje się cieszyć, że cała ta operacja nie kopnęła nas po kieszeni a koszt jednej sztuki jest nie mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.12.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 troche to smutne powiem szczerze, jako użytkownik Zehndera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.12.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 A jak długo już u Ciebie reku pracuje? Moją 550 szlag trafił po ponad dwóch latach od uruchomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.12.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts