Tomaszs131 20.12.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Nie ma się co martwić na zapas. Może księgowi Zehndera poszli po rozum do głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 20.12.2019 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 u mnie wentylator padł po 3 latach. mówili, że nie da rady naprawić a koszt wymiany 1350 zł. rozkręciłem, wymieniłem łożyska, skręciłem. koszt operacji 20 zł. śmiga jak nowy. ogólnie to porażka z tą jednostką. u mnie serwisant był średnio raz na kwartał- jak miałem jeszcze gwarancję. a to oprogramowanie, a to coś innego. bardzo żałuje, że wybrałem tą jednostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.12.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Faktycznie łożysko można we własnym zakresie wymienić. Mam starszą wersję Aerisa i oprócz wentylatorów nie mam z nim problemu. Konstrukcyjnie jednostka nie została zbyt dobrze przemyślana. Zbyt duże prześwity wokół oryginalnych filtrów powodują dosyć szybkie zabrudzenie wymiennika. Nie wiem jak to wygląda w nowszej wersji ale czytając post kolegi wyżej wątpię by coś zmienili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal818 21.12.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 A mieliście problem z przednim panelem? Nie mogę go używać. Lekko "pykne" dowolny klawisz i panel zaczyna się przewijać w kółko. Jakby klawiatura się zacinała... Aeris 350 Next z tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.12.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 W mojej sprzed kilku lat jednostce nic takiego jak do tej pory nie miało miejsca. Panel służy jedynie do obsługi serwisowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 22.12.2019 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) ja przy montażu miałem uszkodzony sterownik ale wymienili od razu mówili że tak się dzieje, od czerwca na razie wszystko ok, sterowanie przez aplikację dla mnie super Edytowane 22 Grudnia 2019 przez ironsmith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.12.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Skąd bierzecie filtry, np zamienniki f9? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.12.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Swoje F7 kupuje tutajhttps://www.filtryaero.pl/aeris-comfoair-350-450-550-komplet-f7f7-eko-karton-fa02120066.htmlfiltry w ramce kartonowej, są tańsze od swoich odpowiedników w platikowej ramce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.12.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Swoje F7 kupuje tutaj https://www.filtryaero.pl/aeris-comfoair-350-450-550-komplet-f7f7-eko-karton-fa02120066.html filtry w ramce kartonowej, są tańsze od swoich odpowiedników w platikowej ramce. Filtry spełniają surowe wymagania normy EN779 To jest od 2 lat nieaktualna norma. Czyli tak naprawę kupujesz kota w worku. Filtr płaski F7 z tkaniny syntetycznej to taki pseudo filtr. Całe szczęście Polacy, mają takich rekinów biznesu, którzy kupią chińską tkaninę upakują w kartonową ramkę i sprzedadzą po takiej cenie jaką oczekuje klient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.12.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 W takim razie podrzuć coś bardziej aktualnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.12.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 w takim razie podrzuć coś bardziej aktualnego. iso 16890 http://www.tranebelgium.com/files/product-doc/364/fr/Norme-ISO-16890.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.12.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 A filtry spełniające ową normę gdzie kupujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.12.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 A filtry spełniające ową normę gdzie kupujesz? Z tego co widziałem oryginalne filtry F7 są sprzedawane z deklaracją zgodności z ISO i są sklasyfikowane w grupie ePM1 Nie podają jednak jaką osiągają sprawność, jest zapewne niska a ta nie wygląda dobre w folderach marketingowych Niska sprawność jest w przypadku tego typu rekuperatora podyktowana konstrukcją Filtr jest mały, ma niewielką powierzchnię i nie może mieć wysokiej sprawności bo opory będą rosnąć zbyt szybko. Tym bardziej, kto kupi rekuperator w którym wymieniać filtry trzeba raz w miesiącu? Dla użytkownika ważne jest by kupić tanio i by wytrzymał jak najwięcej. Z której strony do tematu nie podejdziesz, ludzie po prostu chcą mieć w rekuperatorach kiepskie filtry. Jak komuś zależy na solidnej filtracji, to konieczny jest montaż na czerpni dodatkowej skrzyni z dużym przemysłowym filtrem. Fizyki oszukać się nie da, chcąc wyłapać większość pyłów występujących w takim powietrzu jak jest np w Krakowie, filtry muszą być spore by utrzymać spadki ciśnienia w dopuszczalnych granicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.01.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Od 3-4 dni wentylator wywiewny chodzi o 300 obrotów wyżej od nawiewnego.przy 100m3/h. w trybie nieobecny to200 obrotów wyzej. Od razu to wyczułem bo w trybie nieobecny reku był niesłyszalny. Teraz też jest ale pracując tylko na nawiewnym. Nawet miesiąc nie minął od instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 01.01.2020 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 jesteś pewny że nie miałeś różnicy w obrotach od początku trudno zrównoważyć wywiew i nawiew, sprawdź filtry ja mam jeszcze wstępny i ten potrafi się zawalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdolnyslazak 02.01.2020 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 A mieliście problem z przednim panelem? Nie mogę go używać. Lekko "pykne" dowolny klawisz i panel zaczyna się przewijać w kółko. Jakby klawiatura się zacinała... Aeris 350 Next z tego roku. U mnie z panelem nie ma problemu. Ale sterownik (najprostszy) nie jest idealny - tu z kolei muszę po kilka razy dotykać klawiszy, aby zadziałały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdolnyslazak 02.01.2020 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Faktycznie łożysko można we własnym zakresie wymienić. Mam starszą wersję Aerisa i oprócz wentylatorów nie mam z nim problemu. Konstrukcyjnie jednostka nie została zbyt dobrze przemyślana. Zbyt duże prześwity wokół oryginalnych filtrów powodują dosyć szybkie zabrudzenie wymiennika. Nie wiem jak to wygląda w nowszej wersji ale czytając post kolegi wyżej wątpię by coś zmienili? Wymiennik był zaskakująco czysty. Było tam kilka muszek owocówek, ale brak jakiegokolwiek nalotu. Więc jest chyba lepiej. Mam dodatkowy filtr wstępny przy czerpni. Ale wentylator to dla mnie słaby punkt. Spytałem z ciekawości ile kosztowałaby wymiana po gwarancji - ok 1500 zł za wentylator + 200 zł za wymianę. To bardzo dużo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.01.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) jesteś pewny że nie miałeś różnicy w obrotach od początku trudno zrównoważyć wywiew i nawiew, sprawdź filtry ja mam jeszcze wstępny i ten potrafi się zawalić. Jestem pewien. To jedyne urządzenie na piętrze. Na 60m3/h był niesłyszalny. Na 1 biegu ledwo. Wracam po nocy do domu i już że schodów słyszę głosniejsza pracę. Z prawej strony urządzenia. Niesłyszalny jest dopiero po uruchomieniu /tylko nawiew/. Filtry są zapaskudzone ale wątpię żeby tak zwiększyły opor. Wyciągnięcie filtra zmniejsze obroty o 25. Dalej to 28 procent do 20 wydajności wentylatora wywiewnego do nawiewnego na zerowym biegu. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.01.2020 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Wymiennik był zaskakująco czysty. Było tam kilka muszek owocówek, ale brak jakiegokolwiek nalotu. Więc jest chyba lepiej. Mam dodatkowy filtr wstępny przy czerpni. Ale wentylator to dla mnie słaby punkt. Spytałem z ciekawości ile kosztowałaby wymiana po gwarancji - ok 1500 zł za wentylator + 200 zł za wymianę. To bardzo dużo1 W wentylatorach zazwyczaj siadają łożyska. Można je samemu wymienić, gdzieś tu na FM jest nawet instrukcja jak tego dokonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.01.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Urządzenie prawdopodobnie jest ok. Zlokalizowane usterkę instalacji, może z czasem wróci praca do normy. Przypomniałem sobie że miałem czasem info opór gdy włączałem maks obroty. Pomyszkowalem i w kanale na poddaszu znalazłem wodę. Muszę przerobic ten kanal aby był w spadku do reku. Najlepiej zamienić elastyczny kanał na sztywny. Próba wyłania wody na zewn poskutkowała zawilgoceniem ściany i pokoju poniżej. krociec poprowadzony na zewnątrz ma spadek do wewnatrz i przecieklo Pierwsza awaria wodna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts