Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja góry (od strony dachu) ściany szczytowej

skolim

Recommended Posts

Hej,

Mam pytanie wykonawca się rozpędził i nie zwrócił uwagi, ze w projekcie ściana jest 20cm niższa by zostawić miejsce na izolację górnej części (ciągłość izolacji). Zrobił "jak zazwyczaj" czyli zostawili 6cm i miał tam być przyklejony XPS zamiast styropianu.Ściana jest murowana z betonu komórkowego.

Wiem, że XPS ma trochę lepsze parametry, ale wątpię żeby 6cm XPS = 20cm styropianu. Pytanie jest ile centymetrów XPS się powinno tam znaleźć żeby nie postał mostek i zachować ciągłość izolacji. Generalnie jestem własnie na etapie stawiania więźby więc to powinno się w miarę łatwo poprawić tylko czy trzeba, czy tak jest OK?

Tak to wygląda u mnie w projekcie.

Capture.jpg

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Nie wiem skąd przekonanie że XPS ma lepsze parametry od styropianu. Wręcz przeciwnie - od porządnego styropianu ma nawet gorsze parametry izolacyjne (ma inne właściwości mechaniczne które tutaj nie grają roli). Jak masz taką możliwość - wycinaj. Tym bardziej że tak masz w projekcie a murarze mają budować zgodnie z nim.

PS.Zaraz tutaj pewnie wjedzie "czołg" z linkiem do swojego tematu :)

edit:

Po chwili namysłu - to jest parterówka bez poddasza użytkowego? W takim przypadku nie jest to już aż tak krytyczne bo sam BK przy takiej wysokości ściany stanowi niezły izolator. Chociaż wycinanie BK nie stanowi problemu więc wybór należy do Ciebie. Może niech inni się wypowiedzą.

Edytowane przez jkmp

Hej,

Wyciąłem tylko kawałek projektu dom to wolnostojący z poddaszem uzytkowym, a to co widac to poddasze użytkowe (ze skosami) plus nieużywana część nad nim.

w kwestii izolacyjności XPS własnie nie mogę znaleźć jakiegoś porównania rożnych rodzajów styropianu i XPS pod kątem izolacyjności.

• 3 weeks później...