Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drzwi zewnętrznych kmt - prosba o ocenę

Recommended Posts

Panowie zamontowali drzwi zewnętrzne tak jak na fotkach poniżej, drzwi zamykają się ale trzeba nimi ciapnąć, tylko wtedy się zamykają, czy coś jest z nimi nie tak , czy tak jak mowią panowie , docisną się uszczelki, to będą się zamykać. I co z tą podbudową, ogólnie czy mogę odebrać te drzwi?czy cos poprawiac

https://images83.fotosik.pl/918/570d024831e80ed8.jpg

https://images81.fotosik.pl/919/e9b875c3bd52703f.jpg

i jeszcze jedno pytanie, co to za dziurki w ramie okna tarasowego psk (są takie dwie ) czy to coś poważnego? ogolnie czy mam się czepiać, czy nie:)

https://images81.fotosik.pl/919/fb2bc2c7faf4c7ae.jpg

Edytowane przez dwa+dwa

Podbudowa taka, jaka została przygotowana. Do wyboru było podmurowanie lub dokupienie odpowiednich elementów. Poszerzeń, klinarytow itp.

Chyba nie trudno się domyśleć, że za wszystko i tak płaci klient?

W przypadku tego progu (ta seria drzwi) chyba nie ma odpowiednio dopasowanych poszerzeń, także nie ma czego żałować.

"Ciapnięcie" czasem się zdarza. Nie jest to reguła i nie dotyczy tylko KMT (ostatnio w jednym garażu miałem 2 identyczne szt. konkurencyjnych drzwi i diametralnie różny efekt końcowy).

Dziurki w oknie to otwory technologiczne odpowiadające za "odpowietrzenie ramy" Jeśli fabryka je przewiduje tzn że są potrzebne.

W tym przypadku tak, wyjęcie bloczków "przejdzie" bo drzwi są stosunkowo lekkie, wiszą na dyblach.. Tylko że to nie jest nie jest dobrze, ale trudno oczekiwać cudów od ekipy jak zostało to tak /nie/uzgodnione przy pomiarze.

Nie wierzę, że wylewka wejdzie pod drzwi. Czy ekipa od ocieplenia będzie chciała dotykać "cudzego" progu. Nawet jeśli - to i tak tego nie zrobią idealnie (nie wjadą pod próg, nie podeprą, nie zapianują. To może ratować glazurnik ,ale ten pewnie nie przyjdzie szybko.

Jak długo mogą się układać? U mnie po czterech czy pięciu miesiącach od montażu nie widzę zmian. Generalnie ja sobie radzę z zamknięciem, żona trochę gorzej a dzieciaki są bez szans...

Moim zdaniem 2-3tygodnie. Maks miesiąc to jeszcze można mówić że się układają. Potem już tylko się starzeją ;)

Po takim czasie można przypuszczać, że coś jest nie tak z ustawieniami.

to poproś aby montażyści (albo sam) odsuneli lekko drzwi od odscieznicy po stronie zawiasów. Wystarczy 0,5 lub jeden obrót tej części co jest w futrynie. każdy zawias identycznie, a jesli składa sie z dwóch części każda część tak samo. Niestety drzwi trzeba zdjąć.

No nie wiem czy to takie oczywiste. Po takim czasie zadzwoniłbym do wykonawcy z taką "prośbą-reklamacją" -np. "mam problem z drzwiami. Montażyści mówili że uszczelka się ułoży i będzie dobrze, a minęło 4 mies. a żona ma problem z zamykaniem. Czy mogliby Państwo to sprawdzić, czy może coś jest nie tak z drzwiami"...

Nie ma co sugerować złego montażu (bo się obrażą) lub prosić o regulację (bo mogą powiedzieć że płatna). Na pewno nie jest to normalne. Czasem wystarczy regulacja zaczepu zamka. Innym razem poprawienie mocowania zamka, podpiłowanie dziury w ościeżnicy, regulacja na zawiasach. Dużo opcji...

Moim zdaniem 2-3tygodnie. Maks miesiąc to jeszcze można mówić że się układają. Potem już tylko się starzeją ;)

Po takim czasie można przypuszczać, że coś jest nie tak z ustawieniami.

No nie wiem czy to takie oczywiste. Po takim czasie zadzwoniłbym do wykonawcy z taką "prośbą-reklamacją" -np. "mam problem z drzwiami. Montażyści mówili że uszczelka się ułoży i będzie dobrze, a minęło 4 mies. a żona ma problem z zamykaniem. Czy mogliby Państwo to sprawdzić, czy może coś jest nie tak z drzwiami"...

Nie ma co sugerować złego montażu (bo się obrażą) lub prosić o regulację (bo mogą powiedzieć że płatna). Na pewno nie jest to normalne. Czasem wystarczy regulacja zaczepu zamka. Innym razem poprawienie mocowania zamka, podpiłowanie dziury w ościeżnicy, regulacja na zawiasach. Dużo opcji...

W moim przypadku nic nie musiało się układać. Drzwi zamontowano i od początku spełniają swą rolę prawidłowo. KMT 75 Plus z doświetlem bocznym.

Przy drzwiach serii wyższych niż te o grubości 54mm ryzyko "konieczności układania się uszczelek" jest mniejsze. Ale nadal jest i zależy od dokładności spasowania fabrycznego i doświadczenia ekipy montującej.

a ja musiałem sobie wyregulować na zawiasach, zarówno drzwi wejściowe główne jak i gospodarcze. Montaż był ok, ale tez miałem problem domknąć drzwi, teraz jest ok. drzwi już maja po 4 lata.

Oczywiscie mogłem wezwać ekipe i poprosić o regulację(jedna darmowa) , ale zanim by przyjechali, ja musiałbym poswiecać im czas specjalnie, a tak to pół godzinki i wszystko gra :)

co do zaczepów, to w zasadzie wszystkie drzwi jakie miałem okazje regulować/użytkować miały źle ustawiony, z reguły albo brak możliwości regulacji, albo za mały zakres. oczywiście zawsze był za duży luz, wiec piłowanie jeszcze bardziej by powiększyło ten luz.

@nass, musisz dokładnie sie przyjrzeć ile dociska od strony zamka i od strony zawiasów. Powinno być wszędzie równo, chyba, ze sama ościeżnica jest krzywo zamontowana(nie w płaszczyźnie). Pomijam pion i kąty proste w narożach.

Sławko, jak ktoś ma pojęcie to może próbować się bawić. Idę o zakład, że w 50% przypadków po własnej naprawie będzie gorzej, bo przyczyna pewnie tkwi w czymś innym niż regulacja ;)

KMt 75 mają innego rodzaju zawiasy (tzw kołkowe) i nie trzeba zdejmować skrzydła (przy zwykłych też nie ściągam - mam patent;)