Domb 27.11.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Witam. Wynajmuję mieszkanie i zauważyłam ostatnio zielone/czarne plamki na suficie w pokoju. Rozmawiałam z właścicielem i powiedział mi, że sąsiadowi zerwało obiciówkę i jak były ulewy to zalało wszystko. Obiciówka jest już ponoć naprawiona, ale tego grzyba/pleśni jest coraz więcej i na suficie pojawiły się ciemne linie, jakby szachownica. Właściciel powiedział, że tą obiciówką ucięli wodzie drogę ucieczki i ona po prostu musi wsiąknąć w ten dach, bo "to jest taki materiał, że będzie wsiąkała w niego woda". Zalecił smarowanie tych plam roztworem soli z płynem do naczyń i tyle. Mam wrażenie, że to niczego nie zmienia i dalej się rozprzestrzenia po suficie. To grzyb czy pleśń? Jak mgę z tym walczyć? Czy jakiekolwiek działania teraz mają skoro ta woda "stoi" na tym dachu i niby musi wsiąknąć? Proszę o rady, bo kompletnie nie wiem co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.11.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Bez zdjęć ciężko coś poradzić - jedno jest pewne: grzyb=pleśń I faktycznie, jeśli woda/wilgoć "weszła" w strop i została tam zamknięta, to trochę czasu minie, zanim wyschnie. Zamiast solanki możesz użyć preparatów pleśniobójczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domb 27.11.2017 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Dziękuję za odpowiedź. Czytałam również, że należy to zeskrobać szczotką i wtedy użyć takiego preparatu albo potraktować to chlorem. A wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.11.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 naprawa i usuniecie tego grzyba należy do właściciela mieszkania, a nie najemcy. Wezwać właściciela do usunięcia usterki, chyba, ze w umowie najmu jest zapis, ze w mieszkaniu występuje pleśń/grzyb i najmujący zgadza się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.11.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Trudno powiedzieć czy to jest grzyb choć prawdopodobnie tak. To może być również wykwit czegoś co woda zabrała z dachu. Trzeba to usunąć (zeskrobać) i przesmarować preparatem grzybobójczym. Jak wszystko wyschnie zaszpachlować i pomalować cały sufit. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts