trivaddicted 27.11.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 To mój pierwszy post na tym forum- cześć! Na początku przyszłego roku planujemy wybudować dom z bali + szkielet na poddaszu. Stanąłem przed wyborem pieca. Myślałem o propanie, ale na tę chwilę stanęło na pellecie będzie tańszy (ekogroszek odpada). Pow. użytkowa domu na parterze to ok. 70 m2 + 21 m2 garaż + 34,5 m2 lokal + 3,4 m2 kotłownia~ 129 m2. Technologia to bale świerkowe łączone na węgły 24 cm prostokątn bez ocieplenia, Poddasze to ~58 m2 i ~60 m2 strychu~ 118 m2. konstrukcja szkieletowa ścian szczytowych, obita deską elewacyjną 27 x 140, podłoga technologiczna na stropie, (deska sufitowa) gr. 20 mm. Nie mam informacji co do ocieplenia ścian szkieletowych, nie wiem też jakie będzie ocieplenie dachu.Dom w woj. mazowieckim, 60 km na zachód od Warszawy.W chwili obecnej robię dopiero zmiany w koncepcji projektu. W domu będzie kominek.Okna drewniane, klejone U 1.1 2szybowe. Nie wiem czy nie wyjdę na braku ocieplenia tego domu jak Zabłocki na mydle, ale przynajmniej pierwsza zimę chce sprawdzić jak to jest z tymi balami.W razie dużych opłat ocieplę całość za 2 lata. Proszę o informację jaki piec polecalibyście. Wiem, że podałem mało danych dot. ocieplenia, ale proszę o jakieś założenia.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.11.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Edilkamin Laguna P 12 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trivaddicted 29.11.2017 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Edilkamin Laguna P 12 ? Dzięki za odpowiedź. Polecasz go, bo? Masz z nim jakieś doświadczenia? Czytając posty na forum dużo ludzi ma problemy z podajnikami peletu. Zasobnik w tym piecu ma tylko 60 kg ładowności. W takim wypadku dodatkowy pojemnik będzie niezbędny. A co myślisz na temat HKS Lazar SmartFire 11 ze zintegrowanym podajnikiem? Edytowane 29 Listopada 2017 przez trivaddicted Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 29.11.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź. Polecasz go, bo? Masz z nim jakieś doświadczenia? Czytając posty na forum dużo ludzi ma problemy z podajnikami peletu. Zasobnik w tym piecu ma tylko 60 kg ładowności. W takim wypadku dodatkowy pojemnik będzie niezbędny. A co myślisz na temat HKS Lazar SmartFire 11 ze zintegrowanym podajnikiem?[/QUOT Bo jest fajnie rozwiązany z firmy która w pellecie ma bardzo duże doświadczenie jest dobrze wyposażony w dobrej cenie. Dlaczego niezbędny ? 60 kg to wcale nie jest tak mało. Jakie problemy z podajnikami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trivaddicted 29.11.2017 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Jeżeli będzie mi średnio spalał 1,5 kg/h to będę biegał dokładać do pieca co 2 dni, w zimę w ciągu doby może spalić ponad 40kg.Czytałem o blokowaniu się peletu w mechanizmie podającym.Widzę, że cena z montażem brutto to niecałe 9000 zł, całkiem spoko w porównaniu z innymi kotłami po 13000+ zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.12.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 dom masz mały wiec raczej dużo nie będzie palił i zasobnik przy tej mocy i kotła powinien spokojnie wytrzymać min 3 dni. Co do blokowania pelletu to raczej te podajniki się nie blokują włosi mają duże doświadczenie z pelletem i ich produkty są dobre i przemyślane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.12.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Po ile masz pellet, jaką ma wartość opałową? Znajomy kupił pellet po 450zł za tonę od lokalnego wytwórcy. Więcej nie wiem, bo laik i go to nie interesuje. Dzisiaj patrzyłem w obi. Pellet z drewna, 19MJ, ciekawe czy realnie. Tona po 1000zł. Chcę tylko napisać, że koszty ogrzewania mogą znacznie odbiegać od założeń. Zwróć na to uwagę. Bardzo istotna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trivaddicted 03.12.2017 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Po ile masz pellet, jaką ma wartość opałową? Znajomy kupił pellet po 450zł za tonę od lokalnego wytwórcy. Więcej nie wiem, bo laik i go to nie interesuje. Dzisiaj patrzyłem w obi. Pellet z drewna, 19MJ, ciekawe czy realnie. Tona po 1000zł. Chcę tylko napisać, że koszty ogrzewania mogą znacznie odbiegać od założeń. Zwróć na to uwagę. Bardzo istotna sprawa Pelet będę miał po tyle co w sieci- w zależności jaki piec wybiorę. Jak będę mógł palić peletem gorszej jakości to liczę, że 700-750 zł/t, jak będzie musiał być lepszej jakości to ok. 850-900 zł/t Do ogrzewania salonu, jadalni, kuchni i holu będę wykorzystywał często kominek. Nie wiem czy będę od razu wykańczał górę, ponieważ z otrzymywanych wycen widzę, że tanio nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trivaddicted 05.12.2017 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 dom masz mały wiec raczej dużo nie będzie palił i zasobnik przy tej mocy i kotła powinien spokojnie wytrzymać min 3 dni. 162,5 m2 bez garażu to chyba nie jest tak mało do ogrzania. Liczę, że garaż będzie ogrzewał się po części od domu z 1 strony a z 2giej od lokalu. Tym bardziej, że dół będzie z bala i nie będzie ocieplony. Nie wiem jak zachowa się drewno, bo opinie słyszę różne. Na pewno dobrze docieplę dach, część szkieletową i strop (musi być dobrze zaizolowany akustycznie czyli przy okazji zostanie ocieplony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 10.01.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam, W sprawie wyboru sprawdzonego kotła na pellet zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus. Znajdują się w niej m.in. kotły stałopalne z rodziny Logano, które występują w zakresie mocy 12-25kW. Posiadamy kotły z automatycznym podajnikiem paliwa lub przeznaczone do załadunku ręcznego. W kotle mogą być spalane różne rodzaje paliw stałych, takie jak: pellet, ekogroszek oraz węgiel brunatny. Sterownik kotła umożliwia w standardzie kontrolowanie jednego obiegu grzewczego (bez zaworu mieszającego) oraz przygotowanie ciepłej wody użytkowej i obsługę pompy cyrkulacyjnej. W celu doboru kotła, zachęcam do kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę na podstawie miejsca zamieszkania można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. Lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 10.01.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 162,5 m2 bez garażu to chyba nie jest tak mało do ogrzania. Liczę, że garaż będzie ogrzewał się po części od domu z 1 strony a z 2giej od lokalu. Tym bardziej, że dół będzie z bala i nie będzie ocieplony. Nie wiem jak zachowa się drewno, bo opinie słyszę różne. Na pewno dobrze docieplę dach, część szkieletową i strop (musi być dobrze zaizolowany akustycznie czyli przy okazji zostanie ocieplony). Hey https://www.dom-projekt.pl/projekt-osiek-29dw,533.html Link do mojego projektu. Bal 20cm w teorii a w praktyce momentami 19,5 - dol nie ocieplony, góra ocieplona welna 15cm - dach jesli dobrze pamietam 20cm - okna 2 szybowe. W przypadku węgłów zawsze będzie troche luzu więc drobne nieszczelności w przypadku silnych wiatrów czuć minimalne przedmuchy. Wiec trzeba się z tym liczyć. Dodatkowo mam kominek którym ogrzewam na wiosne i na jesień. W tym roku sezon grzewczy wystartował 31.10.17 - do chwili obecnej poszło mi 1375kg węgla. W tamtym roku przy mrozach ok. -20C dom ogrzewałem bez najmniejszego problemu. Więc ocieplenie moim zdaniem jest totalnie zbędnym kosztem po za tym masz dodatkowa naturalna wentylacje w domu. W chwili obecnej w domu mam ok 19 do 20C i chodzę w krótkim rękawie i jest mi mega cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts