Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi antywłamaniowe!

Gość

Recommended Posts

Czy słyszeliście o aferze z drzwiami antywłamaniowymi w Krakowie?

Podobno obrobiono kilkadziesiąt mieszkań, w których były drzwi antywłamaniowe!!!!

Jaki jest sens montować takie drzwi?????

Tomek

Będą chcieli to trzy psy przejdą, 3 metrowy płot przeskoczą, drzwi Ci wyrąbią albo zniszczą okna. To są profesjolaliści i jeśli się uprą to nic ich nie powstrzyma. Jedyne po co to wszystko robimy to wydłużenie im "czasu pracy" i możliwość dotarcia na miejsce patrolu (jeśli ktoś mam system alarmowy) o ile i Ci z nimi nie współpracują ...

No cóż przykre, ale prawdziwe.

Nam mieszkanie "obskoczyli" 2 razy, a za 3 razem nie mieli czasu wejść, bo był do sforsowania zamek szyfrowy...

Było o tym chyba we wczorajszej Wyborczej. Chodzi o drzwi izraelskiej firmy, z wszelkimi atestami, zamki zapadkowe, klucze nie do podrobienia. Około 90 mieszkań na osiedlu Żabiniec w Krakowie zostało wyposażone w w.w. drzwi. Nie ma śladu włamania, a rzeczy wyparowały. Ciekawa jestem czy firmy ubezpieczeniowe wypłacą odszkodowania :eek:

Czy myślicie, że ktoś współpracował ze spółdzielnią, która montowała drzwi, czy też może jakość tych drzwi i zamków pozostawia wiele do życzenia?

Ja zamierzam kupić drzwi Dierre, ale po tej aferze nie wiem czy jest sens?

Tomek

Bardzo często złodzieje dostają "cynk" od montażystów.

Zdarza się w oknach, że po ich zamontowaniu w nocy zjawia się ekipa demontująca i wyciąga okna ze ściany.

Znam też przypadek celowego przestawienia zaczepów - nie sprzęgały się z ramą -złodzieje weszlo w nocy.

Widziałem również na wyłamanych drzwiach znaczki pisakiem gdzie należy wstawić łom do ich wyłamania.

Ja osobiście mam mieszkanie na parterze, kraty w oknach, trzy zamki [bardzo nietypowe - kupione w USA],psa sąsiada, sąsiadkę a na każdy wyjazd jednak ktoś u nas mieszka.

Sąsiada z przeciwka obrobili przez antywłamaniowe drzwi i psa rotweilera - w nocy jak spał, pies też spał.

Uważam jednak, że drzwi antywłamaniowe to konieczność a do tych drzwi proponuję założyć dodatkowy nietypowy zamek ryglujący na boki i góra-dół [można kupić]i blokady antywyważeniowe.

Ten włam w Krakowie był zorganizowany zarówno przez złodziei jak i tych od wstawianych drzwi. Jest to klęska - włamania.

W Krakowie z pewnoscią współdziałali: złodzieje, spóldzielnia/montażysci i (prawdopodobnie nieświadomie) producent.

Klucz do każdych drzwi mozna dorobic, w ostatecznosci producent na podstawie numeru na kluczu lub wkładce. Dlatego najlepiej założyć wkładkę budowlaną, a po przeprowadzce zamienić ją na inną, kupioną anonimowo i od innego dostawcy niż drzwi, a wymienić własnorecznie.

Dobrze jest też zamontowac dodatkowe drzwi zewnętrzne, zeby złodziej nie mógł zalepić dziurki od klucza w drzwiach antywłamaniowych poxipolem.

Na zdeterminowanego profesjonalistę to wszystko nie pomoże, ale tych jest mało IHMO, a na większość to wystarczy.