Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stryropian między krokwie

Jinikao

Recommended Posts

Wełna drzewna ma większą pojemność cieplną, a co za tym idzie przesunięcie fazowe jest większe.

Wystarczająco duże, aby ciepło nie przeniknęło do środka.

Można to sobie w u-wercie policzyć.

Mój dach wg tego ma przesunięcie fazowe 17,5h, więc teoretycznie ciepło z zewnątrz nie będzie miało żadnego wpływu na temperaturę wewnątrz.

Podobny (ze względu na U i przekrój krokwi) dach ocieplony styropianem ma przesuniecie fazowe około 9h i temperatura może się podnieść o 2 stopnie.

Oczywiście pomijam tu inne drogi jak okna dachowe, itp., bo przez nie może się poddasze nagrzać i termoizolacja nie ma wtedy żadnego znaczenia.

Generalnie jak już chyba wspominałem, to ważne jest:

- ekspozycja dachu, a więc czas przez jaki słońce faktycznie świeci bezpośrednio na dach

- ilość okien dachowych, itp.

- pozostałe warstwy dachu, karton-gips zwiększa przesunięcie fazowe i np. druga warstwa kg może dodać około godzinę

Dach dachowi nie równy i może być tak, że ocieplony styropianem ze spokojem da radę, a może nie da.

Może być też tak, że w dachu będzie pełno okien, a mieszkańcy nie pilnują ich zamykania/zasłaniania i nawet betonowe skosy nie przeciwdziałają nagrzewaniu się poddasza.

Ja bym styropianu nie brał, bo bym się obawiał, że gdyby więźba zaczęła pracować, to mogły by powstać szczeliny pomiędzy krokwiami a styropianem, ale to jest już tylko moje odczucie.

No i względy pożarowe: styropian się stopi i odsłoni więźbę, wełna jednak będzie lepiej się zachowywać podczas pożaru.

Wełna drzewna ma większą pojemność cieplną, a co za tym idzie przesunięcie fazowe jest większe.

Mój dach wg tego ma przesunięcie fazowe 17,5h, więc teoretycznie ciepło z zewnątrz nie będzie miało żadnego wpływu na temperaturę wewnątrz.

Podobny (ze względu na U i przekrój krokwi) dach ocieplony styropianem ma przesuniecie fazowe około 9h i temperatura może się podnieść o 2 stopnie.

Oczywiście pomijam tu inne drogi jak okna dachowe, itp., bo przez nie może się poddasze nagrzać i termoizolacja nie ma wtedy żadnego znaczenia.

- ekspozycja dachu, a więc czas przez jaki słońce faktycznie świeci bezpośrednio na dach

- pozostałe warstwy dachu, karton-gips zwiększa przesunięcie fazowe i np. druga warstwa kg może dodać około godzinę

Dach dachowi nie równy i może być tak, że ocieplony styropianem ze spokojem da radę, a może nie da.

Może być też tak, że w dachu będzie pełno okien, a mieszkańcy nie pilnują ich zamykania/zasłaniania i nawet betonowe skosy nie przeciwdziałają nagrzewaniu się poddasza.

Ja bym styropianu nie brał, bo bym się obawiał, że gdyby więźba zaczęła pracować, to mogły by powstać szczeliny pomiędzy krokwiami a styropianem, ale to jest już tylko moje odczucie.

No i względy pożarowe: styropian się stopi i odsłoni więźbę, wełna jednak będzie lepiej się zachowywać podczas pożaru.

OK, czyli sama wełna dłużej się nagrzewa, bo ma duża pojemność cieplną. Ale to nie będzie tak, że nagrzana wełna o duzej pojemności cieplnej będzie to ciepło jeszcze oddawała w nocy? Czyli na zewnatrz w nocu zrobi się 18C a wełna ciągle mnie grzeje. Styropian mniej zgormadzonego ciepła odda mi do pomieszczenia juz po zmroku.

Wełna pozniej zacznie, ale dłuzej bedzoie grzała. Styropian szybciej zacznie ale szybciej skonczy.

Teoretycznie wełna nagrzeje się od zewnętrznej strony i będzie się wychładzać też w tym kierunku, a nie oddawać ciepło do środka.

Teoretycznie :)

Hehe, a to wełna to ogniwo peltiera, ze z jednej strony chlodzi, z drugiej grzeje? Ciepło będzie oddawało w każdym "chłodniejszym" kierunku. Nierównomiernie, bo nie jest rówomiernie nagrzane, od strony zewnetrznej bedzie cieplejsze i tam odda wiecej.

Bez dokładnych obliczen z uwzglednieneim naslonecnzienia, rodzaju dachu itp ani rusz.

I obliczenie nie tylko po jakim czasie zacznie grzac, ale ile czasu i jak szybko sie wychlodzi po zacodzie słonca. Ze zacznie grzac pozniej niz styro, to zgoda.

Pytanie jak duzy w praktyce jest efekt.

Edytowane przez Jastrząb

Też napisałem, że należy różne rzeczy wziąć pod uwagę a nie tylko to z czego jest izolacja.

Skorzystaj z u-werta, tam się różne wykresy generują (np. temp w czasie).

Nic nie napisałem, że wełna z jednej strony chłodzi a z drugiej grzeje.

Napisałem to co Ty tylko, że inaczej:

"wełna nagrzeje się od zewnętrznej strony i będzie się wychładzać też w tym kierunku", czyli będzie oddawać ciepło w kierunku chłodniejszym, bo jak zajdzie słońce to na zewnątrz będzie chłodniej jak w środku (na ogół).

Efekt można obliczyć. Jak napisałem w moim przypadku ze styropianem wnętrze miałoby na wieczór temp wyższą o około 2 stopnie - przy założeniu, że nie ma okien dachowych, albo są zasłonięte jakąś roletą/markizą (od zewnątrz).

Czy te 2 stopnie to dużo? Dla jednych tak, dla innych nie.

Dzięki za odpowiedż.

Tomraider.

OK, czyli sama wełna dłużej się nagrzewa, bo ma duża pojemność cieplną. Ale to nie będzie tak, że nagrzana wełna o duzej pojemności cieplnej będzie to ciepło jeszcze oddawała w nocy? Czyli na zewnatrz w nocu zrobi się 18C a wełna ciągle mnie grzeje. Styropian mniej zgormadzonego ciepła odda mi do pomieszczenia juz po zmroku.

Wełna pozniej zacznie, ale dłuzej bedzoie grzała. Styropian szybciej zacznie ale szybciej skonczy.

No to mam jak pocieszyć kolegę który cały dom zaizolował wełną drzewną i klnie na cały świat. Zwłaszcza poddasze w lecie jest nie do mieszkania. Wieczorem jest jeszcze gorzej. Może to dzięki temu przesunięciu fazowemu? Muszę mu przekazać, że mu się tylko wydaje i niech sobie przeliczy. Może przyniesie mu to ulgę i uspokoi.

Pozdrav

SM

PS Pomysł z izolowaniem styropianem między krokwiami jest FATALNY! Wszystkie elementy więźby zostaną postawione w roli mostków parowych. No chyba że WM i gwarantowana BARIERA parowa poniżej.

Edytowane przez mat3006

Dlaczego nie użył piany ?

Chciał być EKO!!! :) Piewcy makulatury (typu Ekofiber) czy wełny drzewnej nie wiedzą, że w tej chwili jest bardzo dużo zamieszania w US w związku z informacjami o wysokiej szkodliwości stosowanych w nich antypirenów na bazie boru (boranów). Im głośniej ktoś krzyczy o EKO to nabieram podejrzeń co do prawdziwości. Druga sprawą jest impact produkcyjny.

Pozdrav

SM

Chciał być EKO!!! :) Piewcy makulatury (typu Ekofiber) czy wełny drzewnej nie wiedzą, że w tej chwili jest bardzo dużo zamieszania w US w związku z informacjami o wysokiej szkodliwości stosowanych w nich antypirenów na bazie boru (boranów). Im głośniej ktoś krzyczy o EKO to nabieram podejrzeń co do prawdziwości. Druga sprawą jest impact produkcyjny.

Pozdrav

SM

Własnie. Impact produkcyjny. Ja kiedys słupki ogrodzenia pomalowałem eko-farba. Zeszło po roku. Już bym 8razy malował. Po tym roku obskrobałem i pomalowelm klasyczna chemiczna farba. SIedzi do dzisiaj. Tyle w tym eko.

Schody drewniane tez eko lakierem dwuskaładnikowym pomalowałem. Niedajboze woda chlapnac - slady zostaja jak sie od razu nie wytrze.