Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie pieca CO z nagrzewnicą i ogrzewaniem podłogowym

siwek18

Recommended Posts

Witam

Po raz pierwszy zdecydowałem się napisać na forum o pomoc. Potrzebuje rady hydraulika otóż wybudowałem mały serwis samochodowy, położona instalacja elektryczna, czas na wodną i tu mam pytania do zaawansowanych hydraulików. zamierzam zainstalować piec na CO z pieca wyjście na bojler (na wyjściu pompka) również wyjście na nagrzewnicą wodną (kolejna pompka) i kolejne wyjście na rozdzielacz podłogowy 8 obwodów + pompka przy rozdzielaczu oraz zawór trójdrożny termostat przylgowy do pompki. powrót łączę już z podłogówki i nagrzewnicy do pieca i tam zapewne tez zawór trójdrożny. Moje pytanie brzmi czy muszą być aż 3 pompki, czy gdybym zainstalował jedną na nagrzewnice z bojlerem i jedna byłaby przy rozdzielaczu podłogowym? czy ta pompka zasili oba zasobniki? kolejne pytanie to do jakiego źródła energii te pompki? bo gdy podepnę je bezpośrednio do instalacji elektr. to będą chodzić na okrągło nawet jak piec nie będzie grzał. Oraz planuje żeby podczas pracy pieca nagrzewnica również pracowała ale wentylator będzie się załączał gdy tylko regulator temperatury załączy go jak spadnie zadana mu temperatura.