siwek18 27.11.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 WitamPo raz pierwszy zdecydowałem się napisać na forum o pomoc. Potrzebuje rady hydraulika otóż wybudowałem mały serwis samochodowy, położona instalacja elektryczna, czas na wodną i tu mam pytania do zaawansowanych hydraulików. zamierzam zainstalować piec na CO z pieca wyjście na bojler (na wyjściu pompka) również wyjście na nagrzewnicą wodną (kolejna pompka) i kolejne wyjście na rozdzielacz podłogowy 8 obwodów + pompka przy rozdzielaczu oraz zawór trójdrożny termostat przylgowy do pompki. powrót łączę już z podłogówki i nagrzewnicy do pieca i tam zapewne tez zawór trójdrożny. Moje pytanie brzmi czy muszą być aż 3 pompki, czy gdybym zainstalował jedną na nagrzewnice z bojlerem i jedna byłaby przy rozdzielaczu podłogowym? czy ta pompka zasili oba zasobniki? kolejne pytanie to do jakiego źródła energii te pompki? bo gdy podepnę je bezpośrednio do instalacji elektr. to będą chodzić na okrągło nawet jak piec nie będzie grzał. Oraz planuje żeby podczas pracy pieca nagrzewnica również pracowała ale wentylator będzie się załączał gdy tylko regulator temperatury załączy go jak spadnie zadana mu temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.11.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Pompy powinny być trzy. Trzecia pompa z zaworem 3d też powinna być koło kotła a nie przy rozdzielaczu. Poszukaj sterownika obsługującego trzy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts