Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż kinkietów w sypialni - wiercenie

mimeczek

Recommended Posts

Cześć,

dla niektórych to może być wątek humorystyczny, ale nie każdy jest mistrzem we wszystkim... ;) Próbując zamontować kinkiety w sypialni, zabrałem się za wiercenie w ścianie nośnej dodatkowo z gładzią gipsową. Producent dołączył kołki o średnicy 5 i takiego też wiertła użyłem. Próbowałem najpierw bez udaru, ale nie bardzo chciało iść pomimo szybkich obrotów wiertarki (firma AEG). Po włączeniu udaru poszło głębiej, ale pojawił się problem bo trochę gładzi z zewnętrznej warstwy się ukruszyło i powstało wgłębienie (kołek od producenta się ułamał przy przekręceniu, bo pierwszy otwór był chyba wywiercony trochę krzywo). Próbowałem wywiercić obok drugi otwór, niby jakoś udało się z udarem na głębokość, ale kołek nie ma oparcia przy czubku przez tą odpadniętą warstwę gładzi. W związku z tym kilka pytań:

- czym zalepić te nieudane próby, czy można potem w takim zalepieniu wiercić znowu?

- jeden kołek niby udało się wbić, ale trochę gładzi i tak się wgłębiło, czy to normalne i tak się to powinno zachowywać (gładź o ile wiem to semin ce 68 oraz ets2)

- jak to zrobić lepiej, kupić dłuższe kołki, o większej średnicy i olać te od producenta?

- wiercić jednak bez udaru za wszelką cenę?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki, to było moje pierwsze podejście ale jak na wszystkich ścianach (była robiona gładź), ma to się tak zachowywać to zaczynam się zastanawiać nad przeyklejanymi gwoździami...

20171127_220522.jpg

20171127_220519.jpg

20171127_214853.jpg

Pozdrawiam

mimeczek

- kołki 5mm to dla mnie nieporozumienie. Nigdy nie użyłem kołków które daje producent kinkietu, one są zdecydowanie za cienkie i za krótkie - często tynk jest grubszy niż długość dodawanego przez nich kołeczka. Dlatego kup kołki fi 8 długości 40-50mm i zamontuj na takie.

- rozwierć te otwory które masz grubszym wiertłem

- z czego ta ściana ? Jak wierciłeć to pył był czerwony czy szary ? Może to ściana żelbetowa. Aczkolwiek zwykła wiertarka z udarem to marne narzedzie, do wiercenia w ścianach najlepsza jest młotowiertarka z udarem pneumatycznym na wiertła z uchwytem SDS. Oczywiście na pojedyńczą robotę nikt takiego czegoś nie kupuje ale praca młotowiertarką to czysta przyjemność.

- ten dodatkowy otwór zalep gipsem albo akrylem

Co do techniki wiercenia, to ja przez tynk wiercę bez udaru a dopiero gdy dojadę do właściwej ściany przełączam na udar i najpierw delikatnie aby wiertło zapunktowało otwór i dopiero potem pełne obroty. Jak od razu jedziesz na pełnych obrotach to bywa że jak wiertło dojdzie to twardej sciany właściwej to potrafi się minimalnie ślizgać i "rozwala" tynk.

Kołek 6x60 wystarczy w zupełności .

Dzięki Wam za porady, czy taki kołek będzie za słaby?

https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/kolki-i-kotwy/kolki/kolek-rozporowy-diall-nylonowy-z-wkretem-6-x-30-mm-15-szt.html

nic nie piszą o jego udźwigu max. ale i tak jest troszkę dłuższy/większy od tego co załączył producent. Ile grubości mają ściany nośne, jak głęboko można się w nic wwiercać? Wg planu mieszkania akurat ta ściana ma 20 cm (+tynk pewnie nie zaznaczony na schemacie).

Pozdrawiam

mimeczek

Jeśli ściana z betonu i zwykła wiertarka, to dobrze mieć ostre (nowe) wiertło, stosować technikę wiercenia taką jak podał dzabij i użyć kołków z dosyć miękkiego tworzywa. Np. Fischer, Koelner u mnie się sprawdzają. Diall nie znam. Kołki typu no name dołączane do lamp są często katastrofalne - sztywne i łamliwe

mimeczek a jaki ty masz tynk bo wygląda na gipsowy . Jeżeli tak to nie przesadzałbym z minimalizacją długości kołka . Chyba że źle widzę i to tynk tradycyjny a kinkiet bardzo mały na upartego może i da radę chociaż jak osobiście tak krótkich nie używam . Jeżeli tynk jest miękki czyli gipsowy nie używaj krótszych niż 6x60 .

• 2 weeks później...
mimeczek a jaki ty masz tynk bo wygląda na gipsowy . Jeżeli tak to nie przesadzałbym z minimalizacją długości kołka . Chyba że źle widzę i to tynk tradycyjny a kinkiet bardzo mały na upartego może i da radę chociaż jak osobiście tak krótkich nie używam . Jeżeli tynk jest miękki czyli gipsowy nie używaj krótszych niż 6x60 .

Wydaje mi się że jest gipsowy, choć nie jestem do końca pewien jak to stwierdzić.

Dziękuje wszystkim za rady, użyłem kołków 6x60 i kinkiety póki co wiszą :) (są to lampki przy łóżku, które można przesuwać w jego stronę). Przy kolejnych otworach zastosowałem również polecaną technikę, tj. do momentu gdy się dało używałem zwykłego wiercenia, dopiero jak się dobiłem do właściwej ściany po kilku cm i nie chciało dalej iść włączałem udar.

Teraz mam jeszcze dylemat z sufitem, producent lampy załączył kołko 7x40 (tylko całe białe i dość sztywne). Czy w przypadku sufitu też mogę spokojnie użyć kołków 6x60? Jaka jest grubość stropu w nowym budownictwie?

Pozdrawiam

mimeczek

Pytanie z czego jest sufit (strop) - jeśli nie wiesz, to weź wiertło 6 lub 7 i wywierć w potrzebnym miejscu otwór testowy, potem wróć do nas z informacją o konstrukcji (pełny-lany, pustka-terriva itp), będzie łatwiej doradzić ponieważ wymiary kołka to nie wszystko-trzeba też dobrać odpowiednie jego wykonanie w zależności od podłoża. Otwór testowy sobie rozwiercisz do potrzebnego rozmiaru, mniejszy jak 6mm nie będzie z pewnością potrzebny. Edytowane przez przemo1

Pytanie z czego jest sufit (strop) - jeśli nie wiesz, to weź wiertło 6 lub 7 i wywierć w potrzebnym miejscu otwór testowy, potem wróć do nas z informacją o konstrukcji (pełny-lany, pustka-terriva itp), będzie łatwiej doradzić ponieważ wymiary kołka to nie wszystko-trzeba też dobrać odpowiednie jego wykonanie w zależności od podłoża. Otwór testowy sobie rozwiercisz do potrzebnego rozmiaru, mniejszy jak 6mm nie będzie z pewnością potrzebny.

Cześć,

dostałem informacje od mojego administratora ze strop jest wykonany z żelbetu i ma grubość 22 cm. Czy wiertarka udarowa poradzi sobie z czymś takim?

Pozdrawiam

mimeczek

Zależy jaka wiertarka :) Myślę, że z jedną lampą jakoś dasz radę - potrzeba Ci tylko dobrego wiertła. W stropie lanym będzie się trzymać większość kołków, więc masz duży wybór - w zależności od ciężaru lampy zastosuj np 7x40 lub 7x60. Jak masz 8-ki, to też mogą być. Edytowane przez przemo1

Zależy jaka wiertarka :) Myślę, że z jedną lampą jakoś dasz radę - potrzeba Ci tylko dobrego wiertła. W stropie lanym będzie się trzymać większość kołków, więc masz duży wybór - w zależności od ciężaru lampy zastosuj np 7x40 lub 7x60. Jak masz 8-ki, to też mogą być.

Wiertarka pożyczona taka: https://www.conrad.pl/p/wiertarka-udarowa-aeg-powertools-sb2e-850-r-4935447360-850-w-szybkozaciskowy-zaw-walizka-1361135?&utm_source=Ceneo&utm_medium=Price_comparison&utm_campaign=1361135_Ceneo&vat=true ale po tym co piszecie zastanawiam się nad zakupem młotowiertarki (wiercenia w suficie na żyrandole troche będzie jeszcze).

Wstępnie widzę żę popularny jest zielony Bosch i ma dużo zwolenników jak i przeciwników (https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/mlotowiertarki-mloty-udarowe/mlotowiertarka-pbh-2100-re-bosch,p194602,l166.html), w marketach budowalanych popularna jest też Celma. Co byście radzili/czego używacie i możecie polecić z własnego doświadczenia? (zastosowanie stricte domowe).

Pozdrawiam

mimeczek

Młotowiertarka PBH 2100 RE to dobry wybór do zastosowań, które opisałeś. Szczególnie przy wierceniu otworów w suficie sprawdzi się tam, gdzie cięższe narzędzie byłoby nieporęczne. Odradzamy wiercenie otworów w żelazobetonie zwykłą wiertarką udarową, praca będzie bardzo żmudna. Warto pamiętać, że elektronarzędzia Bosch po rejestracji objęte są 3-letnią gwarancją.