Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w ocenie kotłowni

patricia1001

Recommended Posts

Proszę Was o pomoc, ponieważ jestem kompletnie zielona w kwestii kotłownianej.:(

Czy podłączenia wykonane są poprawnie? Czy pompy są w tych miejscach, w których być powinny?

Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi.

Wiem tylko tyle, że górna pompa jest do funkcji lato, przy szarej obudowie pompa do cyrkulacji wody.

Zawory bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym, 1,5 i 2,0

24139371_392930644460485_648678861_o.jpg

24139807_392930641127152_2106218655_o.jpg

Źle wpięta pompa CWU. Teraz jest w szeregu z pompą CO. Powinna być wpięta równolegle przed zaworem 3d bezpośrednio z kotła.

Brak ochrony powrotu kotła chyba że producent kotła nie wymaga do utrzymania gwarancji albo sama nie chcesz.

Czy producent kotła dopuszcza do pracy w układzie zamkniętym? I powinien być zawór schladzajacy dwufunkcyjny lub wężownica schladzajaca do układu zamkniętego. Naczynie przeponowe i grupa bezpieczeństwa to za mało.

To jest jakaś porażka. Oprócz tego co napisał kolega wyżej założony jest zawór 3d na zasilaniu obniżający czynnik grzewczy na instalację i bojler. Czy wiesz jaka powraca temp. wody na kocioł? Przydało by się wiedzieć jakiej firmy jest kocioł. A zresztą jaki by nie był to i tak jest źle podłączony.

No to widzę, że Pan hydraulik zamiast pieniędzy otrzyma listę z opisem do poprawy. Normalnie jestem załamana.

Te wszystkie błędy to brak wiedzy, czy po prostu lenistwo?

Co będzie najważniejszym do poprawy?

1. zmiana posadowienia pompcy CWU

2. zawory zwrotne

3 . zawór schładający 2-funkcyjny

Chciałabym jakkolwiek przygotować się do tej rozmowy, o ile w ogóle jestem w stanie nie znając się na tym.

kociol Piro Biom

Jak sprawdzić temp. na powrocie?

Nie musisz teraz sprawdzać temperatury powrotu bo wiadomo że jest za niska przy tym co masz teraz. Na powrocie powinien być termometr albo czujnik jeżeli sterownik jest w taki wyposażony.

Sprawdź w dokumentacji kotła (DTR) czy producent wymaga ochrony powrotu i czy dopuszcza kocioł do pracy w układzie zamkniętym

No to widzę, że Pan hydraulik zamiast pieniędzy otrzyma listę z opisem do poprawy. Normalnie jestem załamana.

Te wszystkie błędy to brak wiedzy, czy po prostu lenistwo?

Co będzie najważniejszym do poprawy?

1. zmiana posadowienia pompcy CWU

2. zawory zwrotne

3 . zawór schładający 2-funkcyjny

Chciałabym jakkolwiek przygotować się do tej rozmowy, o ile w ogóle jestem w stanie nie znając się na tym.

kociol Piro Biom

Jak sprawdzić temp. na powrocie?

Ten pan to na pewno nie hydraulik powinien zacząć się uczyć , współczuć jego klientom.

Reasumując, czyli jak poprawi te 3 punkty, które są wymienione powyżej to będzie ok?

Tylko jaką ja mam teraz pewność, że zrobi to tym razem dobrze...

pompa CWU powinna być przed pompą CO?

Zawory zwrotne za wszystkimi pompami?

Gdzie powinien być usadowiony zawór chłodzący?

a naczynie przeponowe i zawory nie są usadowione za nisko względem pieca?

Przepraszam za tą ilość pytań, próbuje się przygotować do rozmowy i zebrać wszystkie argumenty.

Na stronie producenta kotła jest podane że należy zabezpieczyć kocioł wg normy PN-91/B-02413. Norma ta dotyczy systemu otwartego więc Twój specjalista pozbawił Cię już gwarancji. Chyba że to poprawi ale to potrzeba do naczynia poprowadzić oddzielną rurę i umiejscowić je ponad najwyższym punktem instalacji (grzejnikiem)

Co jest do poprawy? To co wymienione wcześniej plus to czego jeszcze nie wiadomo np

- co jest za pompą CO (grzejniki, podłogówka, ile grzejników, czy są zawory termostatyczne na grzejnikach)

- czy chcesz ochrony powrotu kotła( nie wiemy nadal czy wymaga tego producent- na stronie nic o tym nie ma a w dokumentacji kotła? Sprawdź to podobnie jak wymogi zabezpieczenia!!!)

Generalnie jak jeszcze gość ma niezapłacone to bym mu podziękował i do widzenia. Chyba że potrafi zbudować instalację z gotowego schematu to można taki przygotować ale musisz podać informacje o które proszę

To jest kocioł z podajnikiem więc musi być podniesiona temp. powrotu.

"Paliwo ze zbiornika podawane jest automatycznie podajnikiem ślimakowym na ruszt o specjalnej konstrukcji, który znajduje się w dolnej strefie komory spalania kotła. Paliwo spala się płomieniem przypominającym płomień z kotła olejowego."

Ciekawe co to za ruszt o specjalnej konstrukcji?

Możesz zrobić zdjęcia wnętrza kotła i tych specjalnych ruszt?

Edytowane przez gersik

Przecież to żaden hydraulik , bo hydraulik by nie popełnił tylu błędów i znał na pamięć "schematy" i zasady montażu.

Tutaj widać że facet nie ma żadnego pojęcia bo jest wszystko źle wykonane i nadaje się do całkowitego demontażu i wykonania od zera przez prawdziwego hydraulika ...

Raczej wątpie aby ten "fachowiec" nawet jak się powie co ma zrobić zrobił wszystko dobrze i nie popełnił następnych błędów ...

No chyba że niech wykona od zera i inny instalator oceni i dopiero wtedy zapłacić ...

Witam serdecznie

Jeżeli właściciel wątku się nie obrazi to chciałbym tu zasięgnąć informacji czy podłączenie pieca wykonane jest prawidłowo, wiem że na odległość jest dość ciężkie ale może ktoś zauważy jakieś nie właściwe połączenia. Od razu dodam że już zauważyłem odwrotne założenie filtra.

IMG_20171201_130231.jpg IMG_20171201_130247.jpg IMG_20171201_130307.jpg IMG_20171201_130318.jpg

IMG_20171201_130328.jpg

Bardzo proszę o sugestie być może jest jeszcze szansa coś poprawić

Ciężko coś napisać bo niewiele widać.

Pytanie jaka instalacja ( grzejniki, podłogówka, ile pętli i jakie długie)

Po co ten mieszacz i pompa i co to za kocioł

No cóż nie do końca wiem ile pętli chyba że policzę rurki na rozdzielaczu ale ogólnie to jest ich dość sporo, co do instalacji to dół oraz piętro całe w podłogówce dodatkowo dwie suszarki w łazienkach, jeden kaloryfer w garażu i jeden w pomieszczeniu gospodarczym nad garażem.

Kocioł to Wiessmann Vitodens 100 ale o którą pompę chodzi to nie wiem, jedna chyba jest do cyrkulacji a druga do ?????