kaju 02.12.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Gniazdo za blisko kotła (60cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.12.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Musisz określić na jaką temp. czynnika grzewczego zostały dopasowane grzejniki. Jak były obliczone pod niską temperaturę to powinny być grzane tak jak podłogówka i wtedy nie potrzeba mieszacza i dodatkowej pompy. Jeżeli zaś grzejniki mają pracowac na wyższej temperaturze niż ogrzewanie podłogowe to powinieneś mieć zastosowane sprzęgło do rozdzielenia układów. Potrzebna jest wtedy jeszcze jedna pompa( oprócz tych co posiadasz). Oprócz tego powród do zaworu 3d powinien być wzięty z powrotu samego ogrzewania podłogowego a nie tak jak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 03.12.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Musisz określić na jaką temp. czynnika grzewczego zostały dopasowane grzejniki. Jak były obliczone pod niską temperaturę to powinny być grzane tak jak podłogówka i wtedy nie potrzeba mieszacza i dodatkowej pompy. Jeżeli zaś grzejniki mają pracowac na wyższej temperaturze niż ogrzewanie podłogowe to powinieneś mieć zastosowane sprzęgło do rozdzielenia układów. Potrzebna jest wtedy jeszcze jedna pompa( oprócz tych co posiadasz). Oprócz tego powród do zaworu 3d powinien być wzięty z powrotu samego ogrzewania podłogowego a nie tak jak u Ciebie. anie wiem co to jest ten zawór 3d? czyli u mnie powrót gdzie idzie? czyli brakuje zaworu 3d? W wycenie mam podane coś takiego " Zestaw do obniżenia temperatury instalacji podłogowej z zaworem 3-drogowym i pompą Czy są dwie szkoły montażu układów mieszanych ? czy u mnie po prostu źle jest to wykonane? Na grzejniki miała iść większa temperatura, tak było dogadane, bo jeżeli na grzejniki była by ta sama temperatura co na podłogówkę to one były by letnie a nie ciepłe i nie potrzebny byłby ten zawór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 03.12.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Na grzejnik na 90% musi iść wyższa temp niż na grzejniki. Na podłogówkę idzie temp ok 30st. Żeby grzejniki o takiej dogrzały pomieszczenie to musiałyby być bardzo, bardzo przewymiarowane. Żawór 3d(trójdróżny) masz - jest to ten po lewej stronie przed pompą ale jest źle podłączony powrót do niego tak jak pisał kolega. I do tego brakuje sprzęgła. Za sprzęgłem dopiero podłączone powinno być podłogowe i grzejniki. Osobna pompa na każdy układ. Tak to powinno wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 03.12.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Na grzejnik na 90% musi iść wyższa temp niż na grzejniki. Na podłogówkę idzie temp ok 30st. Żeby grzejniki o takiej dogrzały pomieszczenie to musiałyby być bardzo, bardzo przewymiarowane. Żawór 3d(trójdróżny) masz - jest to ten po lewej stronie przed pompą ale jest źle podłączony powrót do niego tak jak pisał kolega. I do tego brakuje sprzęgła. Za sprzęgłem dopiero podłączone powinno być podłogowe i grzejniki. Osobna pompa na każdy układ. Tak to powinno wyglądać[ATTACH=CONFIG]402210[/ATTACH] Kaloryfery na razie nie są uruchomione ponieważ w tej chwili glazurnik kładzie płytki i system nie jest nabity wodą, czyli ten zawór 3d jest założony nie w tym miejscu co powinien być? czy przerobienie tego jest kosztowne? na tym zdjęciu nie wiem gdzie jest to sprzęgło i w sumie do czego one służy? I jeszcze zapytam a co w takim razie robi pompa w piecu ? co ona napędza skoro do każdego odbiornika musi być osobna pompa ? Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Darek Volke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 03.12.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Sprzęgło służy do rozdzielenia obiegów grzewczych. Nie byłoby potzebne gdyby była sama podłogówka albo same grzejniki(chyba że instalacja byłaby rozległa i pompa w kotle za słaba). Trochę wysiłku z Twojej strony też by nie zaszkodziło - co to jest sprzęgło czy zawór 3d to mógłbyś siędowiedzieć a jak jesteś całkiem zielony to nikt jak w przedszkolu nie będzie wszystkiego od podstaw tłumaczył. Pokaż instalatorowi to zdjecie niech tak zrobi i będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 03.12.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Sprzęgło służy do rozdzielenia obiegów grzewczych. Nie byłoby potzebne gdyby była sama podłogówka albo same grzejniki(chyba że instalacja byłaby rozległa i pompa w kotle za słaba). Trochę wysiłku z Twojej strony też by nie zaszkodziło - co to jest sprzęgło czy zawór 3d to mógłbyś siędowiedzieć a jak jesteś całkiem zielony to nikt jak w przedszkolu nie będzie wszystkiego od podstaw tłumaczył. Pokaż instalatorowi to zdjecie niech tak zrobi i będzie działać No właśnie od godziny nic innego nie robię tylko czytam do czego to wszystko jest potrzebne i zachodzę w głowę dlaczego polecony ponoć dobry instalator zrobił mnie takie gówno w kotłowni. A co do przedszkola to proszę ne piszmy takich rzeczy bo ja jestem artystą a ktoś inny hydraulikiem czy elektrykiem więc ja czy inny urzędnik pocztowy nie wie co to jest to wszystko co się znajduje pod piecem, chciałbym tylko wiedzieć czy to ma być czy czegoś brakuje tak żebym wiedział jak teraz mam rozmawiać z wykonawcą pozdrawiam i dziękuję zapodpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 03.12.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Powinno być zrobione tak jak na zdjęciu. Interesują Cię tylko poprawione kolorem elementy instalacji. Zaraz za kotłem sprzęgło (to czarne zainstalowane w pionie z odpowietrznikiem). Za sprzęgłem rozdzielenie na dwa obiegi- na grzejniki z pompą i na podłogówkę zawór mieszający (3d) i pompa. We wskazanym miejscu czarną strzałką zawór zwrotny. Na obiegu grzejników zawór zwrotny zaraz za pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 03.12.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Serdecznie dziękuję za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 04.12.2017 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Za sprzęgłem dopiero podłączone powinno być podłogowe i grzejniki. Osobna pompa na każdy układ. Tak to powinno wyglądać[ATTACH=CONFIG]402210[/ATTACH] To znaczy,że pompa w kotle nie będzie wstanie przepchnąć wody przez grzejniki i dlatego montuje się dodatkową pompę na zasilaniu grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 04.12.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Pompa w kotle obraca wodą między kotłem a sprzęgłem. Do sprzęgła powinien być podpięty czujnik który będzie informował kocioł jaka jest temperatura. Za sprzęgłem rozdziela się obiegi na grzejnikowy i podłogowy i do każdego obiegu musi być osobna pompa. Do podłogówki jeszcze zawór mieszający ale nie taki jak na pierwszym zdjęciu. Zawór ten 3d ma być z siłownikiem. Sterownik w pomieszczeniach gdzie jest podłogówka poprzez odpowiedni moduł powinien sterować zaworem 3d w zależności od temp. panującej w pomieszczeniu. Nie ma dwóch szkół instalatorskich. Jest tylko prawidłowa ale jak ktoś nie uważał na lekcjach to trudno. Gorzej jak wykonywania instalacji uczył się na twojej. To jest źle wykonane. "Hajter" znajdź koledze prostszy schemat bo ten jest za bardzo zagmatwany i niezbyt czytelny. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 04.12.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Chciałbym tylko dodać że niektórzy nie mają racji pisząc że filtr jest zamontowany do góry nogami (zresztą też tak myślałem) ale jest to powrót i na nim jak byk jest strzałka do góry więc chyba prawidłowo? Wybaczcie jeżeli się czepiam ale po lewej stronie jest wyjście na kaloryfery poniżej zawór 3d, czyli temperatura na grzejniki nie idzie przez mieszacz tylko bezpośrednio z pieca czyli jest wyższa, czy nie wystarczy na kaloryfery założyć pompy? czy zawsze stosuje się te sprzęgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.12.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Chciałbym tylko dodać że niektórzy nie mają racji pisząc że filtr jest zamontowany do góry nogami (zresztą też tak myślałem) ale jest to powrót i na nim jak byk jest strzałka do góry więc chyba prawidłowo? [ATTACH=CONFIG]402291[/ATTACH] nie jest prawidłowo, o ile kierunek przepływu tak, to jego pozycja nie. Myslisz, ze syf który ma ewentualnie sie wyfiltrować bedzie grawitacyjnie spadał do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 04.12.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Chyba wszystko czytelne na tej fotce tym bardziej że to co ważne jest wyróżnione. O sterowaniu pogodowym pisałem koledze na priv. Chodzilo o sam schemat podłączenia a nie poszczególne elementy instalacji. Taki mieszacz jak na foto (TZM) kolega ma zamontowany teraz i nie jest błędem jako taki. Uniemożliwia"jedynie" automatyczne sterowanie i trzeba to robić ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 06.12.2017 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Nie ma dwóch szkół instalatorskich. Jest tylko prawidłowa ale jak ktoś nie uważał na lekcjach to trudno. Gorzej jak wykonywania instalacji uczył się na twojej. Jak w takim razie rozumieć poniższy przykład konfiguracji w tym PDF który wkleiłeś w innym wątku. W układzie mieszanym ja widzę tylko pompę na zasilaniu podłogówki. http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.dedietrich-kotly.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F08%2FMCR3PLUS_cennik.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.12.2017 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Co w przypadku jak nie ma potrzeby grzać grzejnikami? Będziesz latał po domu i zakręcał grzejniki? Ja wolę jak mi się sama pompa wyłączy.A widzisz w tym układzie moduł ea145. Niech kol wyżej go zastosuje i według instrukcji powinno być po problemie. Oprócz tego proszę zerknąć na instrukcję kotła kol." Darek Volke" Sciślej instrukcja str. 60 schemat 4 Edytowane 6 Grudnia 2017 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts