babarek 28.11.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) WitamMam wrażenie że proces zmiękczania wody nie zachodzi prawidłowo. Mam stację uzdatniania Aquahome 20-N. Chciałbym zrobić test twardości wody wychodzącej z urządzenia.Posługuję się kropelkowym testerem:http://zoolek.pl/index.php3?id=opis_produktu&id_produktu=aquatest_gh_kh&id_lang=pl W pierwszej kolejności wyznaczyłem twardość ogólną (GH) wody z wodociągu. Wyszły mi 22-23 stopnie niemieckie. Wartość bardzo porównywalna z informacją przekazywaną przez Wodociągi (21,5 stopnia). Mam problem z wyznaczeniem twardości ogólnej wody po uzdatniaczu. Na początku badania próbki powinno pojawić się czerwone zabarwienie wody które z każdą kroplą ma być intensywniejsze aby na koniec przejść do barwy zielonej. Tak też było z próbką wody wodociągowej.Po zmiękczaczu od razu mam barwę zieloną, która z każdą kropla intensywnieje. Nic się nie zmienia. Jak sprawdzić twardość uzdatnionej wody? Edytowane 28 Listopada 2017 przez babarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 28.11.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Można kupić paski do sprawdzania twardości albo kropelki. Popytać w sklepach lub necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babarek 28.11.2017 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Paski są niedokładne. Używam kropelki ale nie wychodzi mi pomiar wody po uzdatniaczu (kolor nie zmienia się). Woda z wodociągu wyszła zgodnie z przekazywanymi przez Wodociągi danymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 28.11.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Skoro od razu masz zieloną barwę, to znaczy że całkowicie zmiękczasz wodę. Jeśli nie chcesz zmiękczać do zera, to podkręć trochę na mieszaczu. Np. pierwsze dwie krople - próbka jest różowa, po następnych dwóch robi się zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 28.11.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Nie wiem, jakiego testu (producent) używasz, ale niektóre akwarystyczne dają możliwość "zwiększenia" dokładności poprzez zastosowanie większej ilości w próbce wody (najczęściej x2) - poczytaj instrukcję. Jeśli jednak po pierwszej kropelce masz zmianę koloru, to najpewniej, jak kolega bobasxx napisał, twardość na poziomie czułości testu =0.Wskaźniki paskowe, jak sam napisałeś, dają bardzo zaokrąglone i niejednokrotnie zmienne wyniki - nie ma sensu ich używać do określania twardości (ew. tylko orientacyjnie - "woda jeszcze miękka albo już nie zmiękczana"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babarek 29.11.2017 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Po południu doszedłem do podobnego wniosku. Test kropelkowy jest ok a urządzenie ustawione jest na maksymalne zmiękczanie. Dziękuję wam za pomoc i odpowiedzi. Skoryguję zmiękczanie wodę do poziomu na wyjściu 2-3 stopnie N.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 21.12.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Ja mam problem z tym samym modelem zmiękczacza. Na urządzeniu twardość ustawiona na 21 natomiast mierzona testem JBL wychodzi 19. Zmiękczacz zatem praktycznie nie zmiękcza mojej wody. W zbiorniku sól na poziomie 4 i żadnych złogów. Pokrętło przy bypassie przekręcone niemal do końca zgodnie z ruchem wskazówek czyli na miękką. Woda jednak twarda. Widać to zresztą po osadach na umywalkach. Nowy budynek gdzie zmiękczacz po ustawieniu przez serwisanta stał ponad miesiąc wyłączony. Cóż to może być za licho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts