radauskas 28.11.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Najprawdopodobniej podczas budowy domu źle mi połozyli rure kanalizacyjna pod domem ( albo siadło ) i rura nie ma wystarczającego spadku, pewnie jest też częsciowo wypoziomowana. Ponieważ ta nieszczęsna rura odprowadza scieki z kuchni na parterze jest tam sporo tłuszczu i odpadków, które gromadzą się w rurze i z czasem zapychają ją. No i jak rura się przytka i uruchomi sie pralkę, zmywarke lub odkręci kran w kuchni to na podłodze w pralni wywala z kratki ścieki. dzieje sie tak 2-3 razy w roku. Musze wtedy wsadzić 10 metrów sprężyny i przepychać. Zawsze wystarczyło jednokrotne przepchnięcie ale w zeszłym tygodniu musiałem to zrobić ze 3 razy bo potrafiła zaraz po udrożnieniu zapchać sie ponownie. Generalnie mieszka sie troche jak na wulkanie, który wiadomo, że wybuchnie tylko nie wiadomo kiedy No i pytanie - może macie jakiś ciekawy pomysł na sprawniejsze i skuteczniejsze udrażnianie tej rury ? . Nie chodzi mi póki co o porady typu "skuj podłoge i połóż nową rure" tylko o to co mozna zrobić z tym co jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 28.11.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Może młynek zlewowy do odpadków zastosuj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.11.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Najprawdopodobniej podczas budowy domu źle mi połozyli rure kanalizacyjna pod domem ( albo siadło ) i rura nie ma wystarczającego spadku, pewnie jest też częsciowo wypoziomowana. Ponieważ ta nieszczęsna rura odprowadza scieki z kuchni na parterze jest tam sporo tłuszczu i odpadków, które gromadzą się w rurze i z czasem zapychają ją. No i jak rura się przytka i uruchomi sie pralkę, zmywarke lub odkręci kran w kuchni to na podłodze w pralni wywala z kratki ścieki. dzieje sie tak 2-3 razy w roku. Musze wtedy wsadzić 10 metrów sprężyny i przepychać. Zawsze wystarczyło jednokrotne przepchnięcie ale w zeszłym tygodniu musiałem to zrobić ze 3 razy bo potrafiła zaraz po udrożnieniu zapchać sie ponownie. Generalnie mieszka sie troche jak na wulkanie, który wiadomo, że wybuchnie tylko nie wiadomo kiedy No i pytanie - może macie jakiś ciekawy pomysł na sprawniejsze i skuteczniejsze udrażnianie tej rury ? . Nie chodzi mi póki co o porady typu "skuj podłoge i połóż nową rure" tylko o to co mozna zrobić z tym co jest ? [ATTACH=CONFIG]401982[/ATTACH] Pewnie nie takiej odpowiedzi byś chciał, ale opgranicz do minimujm lanie tłuszczu i odpadki Przed wlozeniem do zmywarki obcieraj papierem tłuszcz. Do zlewu domontuj młynek, zeby ewentualne odpadki były mniejsze jak juz wpadna. Nie wiem czy istnieja separatory tłuszczu dajace sie zamntować pod zlew czy są to rzczy tylko montowane do oczyszczalni przydomowych. Moze ewentualnie kamerka do rury zeby ja obejrzec. Moze problem nie lezy w brak spadku tylko jakims innym partactwie? Pamiętaj że pomysłowość fahofcuf jest większa niż TWoja wyobraźnia Absolutnie nie uzywaj tzw. kreta, bo wodorotlenek reagujac z tłuszczem w rurze produkuje..... mydło, które "zazbrojone" odpadkami bedzie twarde i Ci może czopować rurę. Jeśli rura jest faktycznie poziomo, to moze w niej stać woda. Bardziej bym widział dosypywanie bakterii takich jak do oczyszczalni, zeby se wszamały co tam zalega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 29.11.2017 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Inspekcje kamerkową rozważam bo warto wiedzieć co tam sie dzieje. Nie wiem jak dobrze rozdrabnia młynek, jesli na "pył" to może pomóc, a jeśli tylko na drobne kawałki to chyba niewiele bo ja tam nie wrzucam większych odpadków od tych, które przejdą przez oczka w zlewie. Baklterie wydaje mi się, że nie pomogą bo one muszą "pobyć" troche w otoczeniu, w którym maja cos zdziałać. A to przecież jednak rura, i choć nawet byłaby pozioma to jednak bedzie przepłukiwana z cieczy,.. a więc i z bakterii.Czy krety w żelu też są niebezpieczne i tworzą zatory ? Edytowane 29 Listopada 2017 przez radauskas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.11.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Inspekcje kamerkową rozważam bo warto wiedzieć co tam sie dzieje. Nie wiem jak dobrze rozdrabnia młynek, jesli na "pył" to może pomóc, a jeśli tylko na drobne kawałki to chyba niewiele bo ja tam nie wrzucam większych odpadków od tych, które przejdą przez oczka w zlewie. Baklterie wydaje mi się, że nie pomogą bo one muszą "pobyć" troche w otoczeniu, w którym maja cos zdziałać. A to przecież jednak rura, i choć nawet byłaby pozioma to jednak bedzie przepłukiwana z cieczy,.. a więc i z bakterii. Czy krety w żelu też są niebezpieczne i tworzą zatory ? Uwierz w bakterie. Wsypujesz wieczorem i do rana nie lejesz wody. Maja ciepło i wilgotno. Widziałeś kiedyś rosnące ciasto drożdzowe? Toto żre jak wsciekle Jeśli kret w żelu zawiera wodorotlenek (sprawdz na opakowaniu) to niczym sie nie bedzie róznic. Allegro podpowiadało ze są małe separatory tłuszczu z wbudowanym osadnikiem. Poszukaj czegoś takiego, nie bedzie potrzebne rozdrabnianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.11.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Wsyp bakterie, tylko raczej szukaj takich do szamba, nie do oczyszczalni (ponoć jest różnica - te szczepy "szambowe" min szybciej się mnożą, z uwagi na okresowe opróżnianie zbiornika w przeciwieństwie do oczyszczalni), to nie drogi "eksperyment", wiele nie stracisz a może sytuacja się poprawi? Tym bardziej, że jak piszesz, w róże ciecz często stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 29.11.2017 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 ok., dzieki, sprawdze bakterie i przypatrze sie separatorom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMops 26.12.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Jeśli masz myjkę wysokociśnieniową to możesz kupić wąż do czyszczenia kanalizacji wtedy po takim czyszczeniu rura w środku będzie miała nominalny przelot, sprężyna czasami robi tylko mały otwór w czopie który szybko się zapycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dave88818 20.11.2023 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Jak sie sprawa rozwiązała? Bo mam podobny problem, co chwile sie zatyka rura w kuchni. Zrobiłem inspekcję kamerką i sie okazało, że fragment poziomu kanalizacyjnego nie ma spadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts