Adam2004 20.09.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Ile kosztuje 1 m kw. sciany np o grubości 25 cm wybudowanej z cegły pełnej a ile z portothermu 25 cm ? Ile kosztuje wymuroanie komina o grubości 38 cm z dwoma kanałami spalinowymi i sześcioma kanałami wentylacyjnymi z cegły pełnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 30.09.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Wybierz to do czego masz przekonanie. Materiał na ściany nośne 25cm PT ( ocieplenie styropian później ) i kominy bez klinkieru w domu 180m2 wyszedł mi 3% kosztów całego domu (8k z 270k) Różnice ceny PT a cegła nie mają żadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 30.09.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Tadeuszu 3% maja duze znaczenie3% z 270 tys to 24.3 tys. Tylko trzeba konsekwencji zeby tyle zaoszczedzic. Ja technologie wybiore do analizie technicznej i ekonomicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam2004 30.09.2004 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 male nieporozumienie,chcialbym abyscie podali cene samej robocizny muru w tych dwoch technologiach.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 01.10.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Tadeuszu 3% maja duze znaczenie 3% z 270 tys to 24.3 tys. Tylko trzeba konsekwencji zeby tyle zaoszczedzic. Ja technologie wybiore do analizie technicznej i ekonomicznej. Jeśli ta analiza ma wyglądać tak jak wyżej to bez złośliwości ale mniemam że sądzę może ci wyjść całkiem odwrotnie niż jest. Te 3% to koszt materiału na ściany. Robocizny nie mam bo cały dom idzie ryczałtem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 02.10.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Ściana z cegły pełnej kl. 15 gr. 25 cm R – 43,30 zł/m2M – 74,79 zł/m2Ściana z pustaków POROTHERM kl. 15 gr. 25 cmR – 21,48 zł/m2M – 57,71 zł/m2Do cen należy doliczyć VAT i koszty transportuRobociznę przyjąłem dla miasta WarszawyKOSZTORYSANTTel. (0) 505 645 728 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 04.10.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Tadeuszu. Nie odbieram twoich slow jako zlosliwosci - chodzilo mi tylko o to zeby nie bagatelizowac nawet tych malych 3%. Ziarnko do ziarnka.... itd. Oczywiscie z zachowaniem umiaru. calk, ja rozumiem ze robocizna przy cegle pelnej moze byc wieksza niz PH z uwagi na rozmiary elementow. Ale czemu cena cegiel jest wieksza niz PH? Wydawalac by sie moglo ze PH powinien byc drozszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 08.10.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Porównałem wykonanie 1 m2 ściany z cegły i pustaków porotherm ,tańszy okazał się porotherm o 32,94 % ( robocizna + materiały ) ,Henio pyta „ ale czemu cena cegieł jest większa niż PH”Postaram się to wyjaśnić :- na robociźnie oszczędzamy 50,40 %( duże pustaki )- na zaprawie oszczędzamy 70,23 %( różnica bardzo duża , połączenie na pióro i wpust , brak spoiny pionowej )- pustak jest tańszy od cegły o 15,18 % Obliczeń dokonałem na podstawie KNR , programem kosztorysowym .Kosztorysant tel. (0) 505 645 728 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 10.10.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Tadeuszu 3% maja duze znaczenie 3% z 270 tys to 24.3 tys. Tylko trzeba konsekwencji zeby tyle zaoszczedzic. Ja technologie wybiore do analizie technicznej i ekonomicznej. Jeśli ta analiza ma wyglądać tak jak wyżej to bez złośliwości ale mniemam że sądzę może ci wyjść całkiem odwrotnie niż jest. Te 3% to koszt materiału na ściany. Robocizny nie mam bo cały dom idzie ryczałtem Tadeuszu. Nie odbieram twoich slow jako zlosliwosci - chodzilo mi tylko o to zeby nie bagatelizowac nawet tych malych 3%. Ziarnko do ziarnka.... itd. Oczywiscie z zachowaniem umiaru. Wydaje mi sie, ze ta "zlosliwosc" dotyczyla faktu, ze 3% z 270 tysiecy to faktycznie 8 tysiecy, jak na poczatku pisal Tadeusz. Jezeli wszystko tak zawyzasz, to faktycznie moze sie okazac, ze wyjdzie odwrotnie, niz sie obawiasz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 03.11.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Calk,Przyznam, że twoje porównanie namieszało mi w sposobie myślenia o tych dwu technologiach. Czy ściana z pustaka ceramicznego U 25 cm będzie tańsza od PH 25 cm, tak jak mnie się wydaje, czy też nie?Ile bierzesz za ślepy kosztorys, a ile za kosztorys z cenami (i jakie to ceny)? Czy mógłbyś wysłać mi odpowiedż na priva.Z góry dziękujęjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.11.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Koszt wykonania ścian w domach jednorodzinnych stanowi około 10 % kosztów budowy .Podaję ceny wykonania ściany ( materiał + robocizna + narzuty)Ściana z cegły pełnej kl. 15 gr. 25 cm 118,09 zł/m2Ściana z pustaków POROTHERM kl. 15 gr. 25 cm79,19 zł/m2Ściana z pustaków U kl. 15 gr. 25 cm96,00 zł/m2 Do cen należy doliczyć VAT i koszty transportuRobociznę przyjąłem dla miasta Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 07.11.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Zbyszko,Wprawia mnie w zdumienie, że porotherm jest tańszy. Z czego to wynika?Czy ceny materiałów też dzielisz w zależności od regionu. Generalnie gdybyś mógł powiedzieć coś o metodzie wyceny to będę wdzięczna.Pozdrowienia jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts