Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje 1 m.kw . ?ciany z ceg?y zwyk?ej a ile z Porothe

Adam2004

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Tadeuszu

3% maja duze znaczenie

3% z 270 tys to 24.3 tys. Tylko trzeba konsekwencji zeby tyle zaoszczedzic. Ja technologie wybiore do analizie technicznej i ekonomicznej.

Jeśli ta analiza ma wyglądać tak jak wyżej to bez złośliwości ale mniemam że sądzę może ci wyjść całkiem odwrotnie niż jest.

Te 3% to koszt materiału na ściany. Robocizny nie mam bo cały dom idzie ryczałtem

Tadeuszu.

Nie odbieram twoich slow jako zlosliwosci - chodzilo mi tylko o to zeby nie bagatelizowac nawet tych malych 3%. Ziarnko do ziarnka.... itd.

Oczywiscie z zachowaniem umiaru. :D

calk,

ja rozumiem ze robocizna przy cegle pelnej moze byc wieksza niz PH z uwagi na rozmiary elementow. Ale czemu cena cegiel jest wieksza niz PH?

Wydawalac by sie moglo ze PH powinien byc drozszy.

Porównałem wykonanie 1 m2 ściany z cegły i pustaków porotherm ,

tańszy okazał się porotherm o 32,94 % ( robocizna + materiały ) ,

Henio pyta „ ale czemu cena cegieł jest większa niż PH”

Postaram się to wyjaśnić :

- na robociźnie oszczędzamy 50,40 %

( duże pustaki )

- na zaprawie oszczędzamy 70,23 %

( różnica bardzo duża , połączenie na pióro i wpust , brak spoiny pionowej )

- pustak jest tańszy od cegły o 15,18 %

Obliczeń dokonałem na podstawie KNR , programem kosztorysowym .

Kosztorysant tel. (0) 505 645 728

Tadeuszu

3% maja duze znaczenie

3% z 270 tys to 24.3 tys. Tylko trzeba konsekwencji zeby tyle zaoszczedzic. Ja technologie wybiore do analizie technicznej i ekonomicznej.

Jeśli ta analiza ma wyglądać tak jak wyżej to bez złośliwości ale mniemam że sądzę może ci wyjść całkiem odwrotnie niż jest.

Te 3% to koszt materiału na ściany. Robocizny nie mam bo cały dom idzie ryczałtem

Tadeuszu.

Nie odbieram twoich slow jako zlosliwosci - chodzilo mi tylko o to zeby nie bagatelizowac nawet tych malych 3%. Ziarnko do ziarnka.... itd.

Oczywiscie z zachowaniem umiaru. :D

Wydaje mi sie, ze ta "zlosliwosc" dotyczyla faktu, ze 3% z 270 tysiecy to faktycznie 8 tysiecy, jak na poczatku pisal Tadeusz. Jezeli wszystko tak zawyzasz, to faktycznie moze sie okazac, ze wyjdzie odwrotnie, niz sie obawiasz! :D

• 4 weeks później...

Calk,

Przyznam, że twoje porównanie namieszało mi w sposobie myślenia o tych dwu technologiach. Czy ściana z pustaka ceramicznego U 25 cm będzie tańsza od PH 25 cm, tak jak mnie się wydaje, czy też nie?

Ile bierzesz za ślepy kosztorys, a ile za kosztorys z cenami (i jakie to ceny)? Czy mógłbyś wysłać mi odpowiedż na priva.

Z góry dziękuję

jj

Koszt wykonania ścian w domach jednorodzinnych stanowi około 10 % kosztów budowy .

Podaję ceny wykonania ściany ( materiał + robocizna + narzuty)

Ściana z cegły pełnej kl. 15 gr. 25 cm

118,09 zł/m2

Ściana z pustaków POROTHERM kl. 15 gr. 25 cm

79,19 zł/m2

Ściana z pustaków U kl. 15 gr. 25 cm

96,00 zł/m2

Do cen należy doliczyć VAT i koszty transportu

Robociznę przyjąłem dla miasta Warszawy