Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam mały domek ok. 40m2 po obrysie i jako iż znajduje się w nim "garaż" na wysokość ok. 1,75cm (ok. metr poniżej poziomu powierzchni) muszę wykonać drenaż gdyż po skuciu kawałka posadzki mam tam dosłowny potop (pod cienką betonową posadzką była warstwa lepiku i już wiem po co). Wody gruntowe w tym roku są tak wysoko, że mimo iż na górce jest duży problem.

Zakupiłem już rurę drenarską o przekroju 100' we włókninie tylko czy najpierw izolacja fundamentów czy drenaż ?

Bo do ław nie idzie się dokopać gdyż parę machnięć szpadla i już jest dół pełny wody.

I drugie pytanie: Drenaż musi być przy samych ławach czy robić go np: w odległości od ścian pół metra ? Chodzi o to, że nie mogę odkopać fundamentów bo mi się domek osunie (bardzo stara konstrukcja - działkowy).

Planuję wykopać rów na około domku ze spadkiem 5% podsypać żwirem na to rura drenarska, znów żwir i zasypać (gleba dość piaszczysta, nie ma gliny itp.). tylko właśnie boję się aby minikoparką jak już odkryje to aby budynek nie osiadł.

https://forum.murator.pl/topic/234145-drena%C5%BC-wok%C3%B3%C5%82-domku-jak-zrobi%C4%87/

A masz gdzie wodę odprowadzić z tego drenażu?

Jeszcze nie , ale planowałem wkopać beczkę aby móc potem wodę wykorzystać np: do podlewania. Jeszcze nie wiem ile m3 puki co muszę skupić się na tym aby nie zalewało mi piwnicy.

https://forum.murator.pl/topic/234145-drena%C5%BC-wok%C3%B3%C5%82-domku-jak-zrobi%C4%87/#findComment-7441988