aress5 29.11.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Witam, mam mały domek ok. 40m2 po obrysie i jako iż znajduje się w nim "garaż" na wysokość ok. 1,75cm (ok. metr poniżej poziomu powierzchni) muszę wykonać drenaż gdyż po skuciu kawałka posadzki mam tam dosłowny potop (pod cienką betonową posadzką była warstwa lepiku i już wiem po co). Wody gruntowe w tym roku są tak wysoko, że mimo iż na górce jest duży problem. Zakupiłem już rurę drenarską o przekroju 100' we włókninie tylko czy najpierw izolacja fundamentów czy drenaż ? Bo do ław nie idzie się dokopać gdyż parę machnięć szpadla i już jest dół pełny wody. I drugie pytanie: Drenaż musi być przy samych ławach czy robić go np: w odległości od ścian pół metra ? Chodzi o to, że nie mogę odkopać fundamentów bo mi się domek osunie (bardzo stara konstrukcja - działkowy). Planuję wykopać rów na około domku ze spadkiem 5% podsypać żwirem na to rura drenarska, znów żwir i zasypać (gleba dość piaszczysta, nie ma gliny itp.). tylko właśnie boję się aby minikoparką jak już odkryje to aby budynek nie osiadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 A masz gdzie wodę odprowadzić z tego drenażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aress5 29.11.2017 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 A masz gdzie wodę odprowadzić z tego drenażu? Jeszcze nie , ale planowałem wkopać beczkę aby móc potem wodę wykorzystać np: do podlewania. Jeszcze nie wiem ile m3 puki co muszę skupić się na tym aby nie zalewało mi piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts