marpi82 29.11.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Witam serdecznie! Jestem w trakcie adaptacji poddasza na cele mieszkaniowe. Powoli zabieram się za przygotowanie stropu do wykonania podłogi. Z uwagi na wytrzymałość stropu podłoga będzie drewniana (OSB na legarach). Strop jest bardzo nie równy, różnica wysokości wynosi miejscami do 40mm. Wpadłem na pomysł, że wypoziomuję podłogę w ten sposób, że pod każdym legarem co ok 40cm wybetonuje słupki na których opierać się będą legary. I tu prosił bym o poradę odnośnie wykonania takiego słupka na starym stropie betonowym, jaką zaprawą najlepiej je lać (słupek 100x100mm i wysokości od 30-70mm) i jak ustrzec się ewentualnego odparzenia od starego betonowego stropu? Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.11.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 A nie łatwiej będzie zrobić słupki z bloczków betonu komórkowego. Bez problemu można takie bloczki dociąć do potrzebnej wysokości albo ustawić na zaprawie/kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpi82 30.11.2017 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 A nie łatwiej będzie zrobić słupki z bloczków betonu komórkowego. Bez problemu można takie bloczki dociąć do potrzebnej wysokości albo ustawić na zaprawie/kleju. To faktycznie jest myśl! Nie wpadłem na to. Prosty sposób i może nawet tańszy. Dziękuję bardzo za pomysł Tomku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 30.11.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Witam serdecznie! Jestem w trakcie adaptacji poddasza na cele mieszkaniowe. Powoli zabieram się za przygotowanie stropu do wykonania podłogi. Z uwagi na wytrzymałość stropu podłoga będzie drewniana (OSB na legarach). Strop jest bardzo nie równy, różnica wysokości wynosi miejscami do 40mm. Wpadłem na pomysł, że wypoziomuję podłogę w ten sposób, że pod każdym legarem co ok 40cm wybetonuje słupki na których opierać się będą legary. I tu prosił bym o poradę odnośnie wykonania takiego słupka na starym stropie betonowym, jaką zaprawą najlepiej je lać (słupek 100x100mm i wysokości od 30-70mm) i jak ustrzec się ewentualnego odparzenia od starego betonowego stropu? Marek Idealnie nadaje się do tego zastosowania perlitobeton, wytrzymałość i izolacja jednocześnie. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 04.12.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 ... Prosty sposób i może nawet tańszy. ... A możesz pochwalić się jakimiś zdjęciami z postępu prac jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perlit Polska 08.12.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 A możesz pochwalić się jakimiś zdjęciami z postępu prac jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie ? Moim zdaniem jest lepsza metoda niż perlitobeton (patrząc na lambdę), a na pewno tańsza - zasyp suchym perlitem ekspandowanym EP180, zagęszczenie go i położenie płyt OSB bezpośrednio. Nieco kłopotliwe może okazać się wyprowadzenie płaszczyzny płyt. Żeby tego uniknąć oczywiście najłatwiej byłoby użyć perlitobetonu np. Termobeton TB2 lub w dwóch warstwach - najpierw podkład TB1 a później TB2. Dla porównania: Lambda dla czystego perlitu to 0,04 [W/mK] Lambda dla podkładu Termobeton TB1 to 0,10 [W/mK] Lambda dla perlitobetonu Termobeton TB2 to 0,19 [W/mK] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpi82 12.12.2017 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) A możesz pochwalić się jakimiś zdjęciami z postępu prac jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie ? Jasne, mogę wstawić kilka fotek. Na chwilę obecną zacząłem osadzać bloczki, a właściwie kawałki bloczków. Podłoga będzie z płyty OSB-3 Krono 22x625x2500 frezowanej, dla swojego spokoju rozstaw legarów zagęściłem do 41,6cm (zalecane 50-60cm) a wzdłużnie legary podpieram co szerokość płyty - czyli też dość gęsto. Do podpierania legarów / poziomowania kupiłem bloczki 12x24x59 i tnę je z długości na odpowiednią wysokość (zależnie od poziomu starego stropu). Nie ukrywam, z budowlanką nie mam zbyt wiele do czynienia i pozycjonowanie bloczków w przestrzeni jest dla mnie cholernie trudne - pilnowanie dwóch wymiarów od ścian i poziomu w obu płaszczyznach ale jakoś idzie Jak będę trochę dalej to załączę fotki jak mi poszło. Edit: byłem właśnie pooglądać owoc mojej ostatniej pracy i trochę się podirytowałem. Osadzałem owe kawałki bloczków na zwykłej zaprawie murarskiej klasy M5. Z tego co mi wiadomo na takiej zaprawie (lub klasę wyżej) osadza się też pierwszą warstwę bloczków betonu komórkowego w trakcie wznoszenia ścian. Podłoże jak i bloczek oczyszczone i suche, podłoże na wszelki wypadek zagruntowałem, warstwa zaprawy 10mm +5/-2mm w przybliżeniu. Niestety zaprawa jak do podłoża związała bardzo dobrze, tak do bloczka prawie w ogóle?! Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć dlaczego? Edit: ok, osadziłem je jeszcze raz, tym razem namaczając bloczki powierzchnią styku kilka minut w wodzie i nakładałem zaprawę na powierzchnię bloczka, jak i na podłoże. Na szczęście tym razem wszystko się udało Widocznie bloczki chłonęły z zaprawy zbyt dużo wody, dlatego wiązanie nie nastąpiło. Pozdrawiam, Marek Edytowane 15 Grudnia 2017 przez marpi82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts