Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na poddaszu

marpi82

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Jestem w trakcie adaptacji poddasza na cele mieszkaniowe. Powoli zabieram się za przygotowanie stropu do wykonania podłogi. Z uwagi na wytrzymałość stropu podłoga będzie drewniana (OSB na legarach).

Strop jest bardzo nie równy, różnica wysokości wynosi miejscami do 40mm. Wpadłem na pomysł, że wypoziomuję podłogę w ten sposób, że pod każdym legarem co ok 40cm wybetonuje słupki na których opierać się będą legary. I tu prosił bym o poradę odnośnie wykonania takiego słupka na starym stropie betonowym, jaką zaprawą najlepiej je lać (słupek 100x100mm i wysokości od 30-70mm) i jak ustrzec się ewentualnego odparzenia od starego betonowego stropu?

Marek

Witam serdecznie!

Jestem w trakcie adaptacji poddasza na cele mieszkaniowe. Powoli zabieram się za przygotowanie stropu do wykonania podłogi. Z uwagi na wytrzymałość stropu podłoga będzie drewniana (OSB na legarach).

Strop jest bardzo nie równy, różnica wysokości wynosi miejscami do 40mm. Wpadłem na pomysł, że wypoziomuję podłogę w ten sposób, że pod każdym legarem co ok 40cm wybetonuje słupki na których opierać się będą legary. I tu prosił bym o poradę odnośnie wykonania takiego słupka na starym stropie betonowym, jaką zaprawą najlepiej je lać (słupek 100x100mm i wysokości od 30-70mm) i jak ustrzec się ewentualnego odparzenia od starego betonowego stropu?

Marek

Idealnie nadaje się do tego zastosowania perlitobeton, wytrzymałość i izolacja jednocześnie.

Tomraider.

A możesz pochwalić się jakimiś zdjęciami z postępu prac jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie ?

Moim zdaniem jest lepsza metoda niż perlitobeton (patrząc na lambdę), a na pewno tańsza - zasyp suchym perlitem ekspandowanym EP180, zagęszczenie go i położenie płyt OSB bezpośrednio. Nieco kłopotliwe może okazać się wyprowadzenie płaszczyzny płyt.

Żeby tego uniknąć oczywiście najłatwiej byłoby użyć perlitobetonu np. Termobeton TB2 lub w dwóch warstwach - najpierw podkład TB1 a później TB2.

Dla porównania:

• Lambda dla czystego perlitu to 0,04 [W/mK]
  • Lambda dla podkładu Termobeton TB1 to 0,10 [W/mK]
  • Lambda dla perlitobetonu Termobeton TB2 to 0,19 [W/mK]

A możesz pochwalić się jakimiś zdjęciami z postępu prac jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie ?

Jasne, mogę wstawić kilka fotek. Na chwilę obecną zacząłem osadzać bloczki, a właściwie kawałki bloczków.

Podłoga będzie z płyty OSB-3 Krono 22x625x2500 frezowanej, dla swojego spokoju rozstaw legarów zagęściłem do 41,6cm (zalecane 50-60cm) a wzdłużnie legary podpieram co szerokość płyty - czyli też dość gęsto.

Do podpierania legarów / poziomowania kupiłem bloczki 12x24x59 i tnę je z długości na odpowiednią wysokość (zależnie od poziomu starego stropu). Nie ukrywam, z budowlanką nie mam zbyt wiele do czynienia i pozycjonowanie bloczków w przestrzeni jest dla mnie cholernie trudne - pilnowanie dwóch wymiarów od ścian i poziomu w obu płaszczyznach :) ale jakoś idzie :)

Jak będę trochę dalej to załączę fotki jak mi poszło.

Edit: byłem właśnie pooglądać owoc mojej ostatniej pracy i trochę się podirytowałem. Osadzałem owe kawałki bloczków na zwykłej zaprawie murarskiej klasy M5. Z tego co mi wiadomo na takiej zaprawie (lub klasę wyżej) osadza się też pierwszą warstwę bloczków betonu komórkowego w trakcie wznoszenia ścian. Podłoże jak i bloczek oczyszczone i suche, podłoże na wszelki wypadek zagruntowałem, warstwa zaprawy 10mm +5/-2mm w przybliżeniu. Niestety zaprawa jak do podłoża związała bardzo dobrze, tak do bloczka prawie w ogóle?! Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć dlaczego?

Edit: ok, osadziłem je jeszcze raz, tym razem namaczając bloczki powierzchnią styku kilka minut w wodzie i nakładałem zaprawę na powierzchnię bloczka, jak i na podłoże. Na szczęście tym razem wszystko się udało :) Widocznie bloczki chłonęły z zaprawy zbyt dużo wody, dlatego wiązanie nie nastąpiło.

Pozdrawiam, Marek

Edytowane przez marpi82