przemo1 29.11.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Pytanie jak w temacie kieruję do instalatorów/praktyków, użytkowników różnych rozwiązań, konsultantów itd. Posiadam 2-funkcyjny kociołek gazowy Vitodens 100 bez pogodówki i termostatu pokojowego (sterowanie Tz pokrętłem na kotle) i budynek jak w podpisie. Instalacja CO bez bufora i sprzęgła, jak wielu mi podobnych nie wykazałem się "odwagą" zrobienia 100% podłogówki - mój instalator, człowiek starszej daty (nie narzekam na jakość jego pracy!) też niestety mnie nie przekonał, po za tym budowałem przebywając w delegacji, trochę "zdalnie" za pomocą żonki i na niektóre przemyślenia brakło czasu. Ale do rzeczy: mieszkamy 4 lata, nie mam zbytnich powodów do narzekania na wysokość rachunków za gaz, moje pytanie raczej wynika z chęci ułatwienia sobie życia z posiadaną instalacją. Jak nie znajdę sensownej alternatywy, to pewnie do czasu wymiany kotła spokojnie zostanę z tym, co mam. Sytuacja wygląda tak: parter: podłogówka w otwartym salonie z kuchnią (2 obwody), łazience i po drodze częściowo korytarzu (1 obwód). Grzejnik w sypialni + drabinka w łazience. piętro: podłogówka w łazience (1 obwód), 3 sypialnie z grzejnikami, drabinka w łazience. Rozdzielacz do OP z mieszaczem pompowym Tece na parterze. Grzejniki z głowicami termostatycznymi (oprócz drabinek) łączone na trójnikach. Obecnie steruję Tz kotła (ustawiam pomiędzy 2 a 3 na pokrętle - zmieniam może 2x w sezonie) i głowicą termostatyczną w mieszaczu (zmiana nastaw ok 3x w sezonie) I pytanie: czy zmieniać ( a raczej dodać) coś w sterowaniu i jak. Oczywiście myślę o pogodówce (czy dobrze?), i tu mam 2 pomysły: 1.Czujnik temp zewnętrznej (lub kompletny sterownik pogodowy - mój "ciepłotwórca" w standardzie ma ponoć tylko 1 krzywą z możliwością jej przesuwania pokrętłem na kotle po podłączeniu czujnika zewnętrznego, do pełni szczęścia trzeba kupić osobny sterownik) do kotła i całość sterowania Op i grzejniki razem. 2.Sterować Tz na kotle jak obecnie, natomiast czujnik/sterownik pogodowy (jaki?) podłączyć do mieszacza (sterować Tz podłogówki a grzejniki zostają z nastawami głowic termostatycznych 3. ...? Czy i gdzie ew. dodawać czujnik pokojowy? Oczywiście zdaję sobie sprawę z wad mojego obecnego rozwiązania, ale bardziej zależy mi na podpowiedziach możliwych/sensownych zmian niż na słowach krytyki - jak pisałem na początku, jestem w miarę zadowolony z obecnej sytuacji i chęć zmian wynika bardziej z lenistwa niż z ekonomii Edytowane 17 Grudnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts