Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze o pomoc ustawienie regulatora pokojowego Kocioł Sas Slim na ekogroszek

likos

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam problem z ustawieniem temperatury w domu po zainstalowaniu regulatora pokojowego ale od początku:

Kocioł Sas Slim 14KW , sterownik kotła TECH ST-550 PID, regulator pokojowy ST-298.

Dom parter i użytkowe poddasze ok 110 m2 dom ocieplony, podłogówka + grzejniki z termostatami.

Problem mój polega na tym, że regulator pokojowy mam zamontowany w salonie temperatura zadana na stałe 22 st i jest tak że temperatura w salonie utrzymuje sie dłużej niż np na górze w sypialni czy innych pokojach i robi się tam zimno gdyż sterownik gdy osiągnie zadana temperaturę odcina grzanie pomieszczń. Temperatura w pozostałych pokojach na górze szybciej spada pewnie dlatego że nie ma tam podłogowego ogrzewania tylko grzejniki i robi sie w nich zimno a w salonie nie spada i piec nie grzeje domu. Gdy spadnie w salonie to piec szybko dogrzeje do zadanej nie nagrzewając pozostałych pokoi u góry. Nie wiem jak to mam ustawić żeby była w miarę równa temperatura wszędzie w domu, tzn może być trochę zimniej w sypialni ale nie tak jak jest teraz :D Piec pracuje większość czasu w podtrzymaniu bo załącza sie jedynie jak temperatura w salonie spadnie. Jak che zagrzać górę to muszę wyłączyć regulator pokojowy wtedy idzie pełna moc na cały dom ale nie po to kupowałem ten regulator żeby tak sprawa wyglądała...

Jeśli ktoś widzi jakieś rozwiązanie tego problemu a na pewno taki jest to bardzo proszę o pomoc :)

• 2 months później...

Witam to ja pójdę za cisem i zadam takie pytanko. Bardzo potrzebuję pomocy otóż mam taki problem: Od kilku dni na komputerze na piecu pokazuje mi się ostrzeżenie ''regulator pokojowy - brak komunikacji'',temperatura na regulatorze w domu jest ustawiona na 24*C ,a dochodzi tylko do 22*C i już wyżej nie!!!

Jestem kobietą więc nie bardzo się orientuje ale przez kilka godzin nie było prądu w domu i od tamtego czasu tak się dzieje ,będę wdzięczna za każdą podpowiedz.

Jest to piec SAS 14 ST-550zPID