Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet warstwowy jaki klej dla amatora

Cornholio

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym ułożyć sam parkiet egzotyczny., potrzebuję porady jakiego kleju użyć.

Deska egzotyczna 2 warstwowa orzech amerykański. Wierzchnia strona lakierowana, spodnia jakaś sklejka chyba sosnowa.

Wymiary deski to 40x10x1cm. Układane będą w mijankę

Brak ogrzewania podłogowego. Chcę ułożyć wpierw mały pokoik 10m (na próbę)

Co polecicie dla amatora? W markecie budowlanym polecili mi UZIN mk 166.

Z góry dzięki za pomoc...

Witam.

Chciałbym ułożyć sam parkiet egzotyczny., potrzebuję porady jakiego kleju użyć.

Deska egzotyczna 2 warstwowa orzech amerykański. Wierzchnia strona lakierowana, spodnia jakaś sklejka chyba sosnowa.

Wymiary deski to 40x10x1cm. Układane będą w mijankę

Brak ogrzewania podłogowego. Chcę ułożyć wpierw mały pokoik 10m (na próbę)

Co polecicie dla amatora? W markecie budowlanym polecili mi UZIN mk 166.

Z góry dzięki za pomoc...

moja rada. T%o nie laminat więc zostaw to profesjonaliście. Nie jest to sprawa tylko kleju, lecz wielu innych bardzo ważnych rzeczy o których nie masz pojęcia...

• 3 weeks później...

Odpowiem sobie sam, może komuś się przyda. Zastosowałem klej 2 składnikowy (zalecenia producenta). Nie było problemów, tylko trzeba wiaderko 10 litrowe rozrabiać na 2-3 razy, bo po godzinie robi się kamień (no chyba, że ktoś ma pomocnika, to może da radę). Zastosowałem też grunt tej samej firmy.

Wszystko wyszło pięknie.

Jeśli ktoś się zastanawia, czy da radę samemu, to śmiało.

PS. W Krakowie ceny ułożenia 75zł za m2. Także kilka tysięcy zostało mi w kieszeni...

Odpowiem sobie sam, może komuś się przyda. Zastosowałem klej 2 składnikowy (zalecenia producenta). Nie było problemów, tylko trzeba wiaderko 10 litrowe rozrabiać na 2-3 razy, bo po godzinie robi się kamień (no chyba, że ktoś ma pomocnika, to może da radę). Zastosowałem też grunt tej samej firmy.

Wszystko wyszło pięknie.

Jeśli ktoś się zastanawia, czy da radę samemu, to śmiało.

PS. W Krakowie ceny ułożenia 75zł za m2. Także kilka tysięcy zostało mi w kieszeni...

A klej jak pan mieszał to z uzyciem wagi kuchennej czy na oko?? Czy kilka tysi zostało w kieszeni to dopiero wyjdzie koło lata , wiec nalezy się wstrzymać z optymizme aczkolwiek zycze zeby sie udało :)

o jakich to rzeczach nie mam pojęcia? Piszesz jakby to była jakaś fizyka kwantowa!

No niestety na forum są tacy którzy z dość prostych rzeczy robią technologię kosmiczną. Przy okazji podbudowują sobie ego, są ekspertami w dość prostych dziedzinach..... ale to szczegół.

Dla w miarę kumatych ludzi co umieją czytać ze zrozumieniem, są dosyć dokładni i przestrzegają technologii to wiele rzeczy jest do zrobienia samemu, trzeba mieć tylko czas. Wiedza jest po to aby ją zdobywać, w czasach internetu jest bardzo łatwo ją uzyskać.... tak więc nie trzba być expertem rzecoznawcą, żeby skutecznie i dobrze położyć parkiiet czy coś podobnego, w szczegółności jak coś się robi dla siebie....

Edytowane przez jacentyy

• 1 month później...
Jeżeli użyłeś produktów zalecanych przez producentów to wszystko powinno być OK. Zawsze bezpiecznie jest używać produktów systemowo, jednej firmy lub polecane przez danego producenta. Oczywiście jeżeli podkład na którym kładłeś deski miał odpowiednią wilgoć.

Co do ceny za ułożenie w Krakowie 75 zł/m2 to chyba jakaś pomyłka, bo nawet z klejem cena powinna być duuuuużo niższa.

Pozdrawiam

[Moderowano]l

Jaka cena taka usługa - jeżeli wykonawca nie rozumie istoty połączenia dwóch elementów to słucha tylko producenta desek.

Producenci polecają taki klej, aby w całości wyszło taniej, w efekcie czego na swoim produkcie zarabiają więcej.

Znajdźcie mi producenta desek, który poleca taki lub inny klej i daje gwarancje na jakość zespolenia desek z wylewką.

Cena 75 zł za m2 ze szlifowaniem, gruntowaniem, zestawem klejowym i robocizną jest ceną godną dobrego fachowca.

Wiadomo, że jeśli majster nie ma roboty to zrobi to taniej - pytanie na czym i dlaczego??????

Edytowane przez Tomaszs131

Jeżeli deski nie były wilgotne, kładzione na podłodze bez podłogówki. wylewka sucha, to zbyt wiele wydarzyć się nie może.

Też sam kładłem parkiet (10 lat temu) mimo iż nie jestem parkieciarzem - trzyma się do dziś.

Jeśli masz orientację techniczną i włączone myślenie to w większości przypadków jest to możliwe czy prawdopodobne - tu moje uznanie, natomiast jeśli jest to wykonywany zawód - musisz mieć pewność, którą nabywasz po latach praktyki. Ot taka różnica.