tomraider 04.12.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) praca kotła sterują ręce mojego mężą - serio ustawia on temperaturę wyjścia, przełacza guziczek lato/zima i to wszystko... termostaty załaczaja pętle i obieg pompy mieszającej w skrzynkach rozdzielaczy i nic więcej nie robimy. Niemożliwe, jesteście zatem żywymi termostatami domowymi. W takim razie pompę można wyłączyć w ustawienia z trybu ciągłej pracy. Jak wam się znudzi regulowanie i włączanie i wyłączanie kotła to trzeba kupić termostat ze stykami BEZNAPIĘCIOWYMI ( np.AURATON STEROWNIK 2025 ) , wyjąć zworkę X40 (strona 27 podanej wcześniej instrukcji) i w jej miejsce podłączyć przewód dwużyłowy a drugi koniec do przekażnika Auratona według jego instrukcji, wtedy można wyłączyć pompę, Auratona wstawiamy w pomieszczeniu którego temp jest najbardziej reprezentatywna dla całego domu , np,salon. i będzie gitara. Niestety kocioł dalej nic nie będzie wiedział o głowicach na rozdzielaczach , sterować nim będzie auraton na podstawie tem pomieszczenia w którym go zamocujecie, wiec nie jest to optymalne , powinno być tak że otwarcie jakiejkolwiek głowicy na rozdzielaczu uruchamia kocioł ale do tego potrzeba prosty układ z przekażnikami lub gotowy sterownik. ps. macie mieszacze w skrzynkach rozdzielaczy czy to znaczy że są też kaloryfery oprócz podłogówki, to komplikuje sprawę bo oprócz głowic na podłogówce trzeba sterować też pracą mieszaczy a pompa mieszająca musi mielić wodę w podłogówce tak długo aż się wychłodzi do odpowiedniej temp. w takimrazie pomysł z auratonem napewno nie będzie ok, trza coś innego wymyśleć, ale się da. Tomraider. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciucha 05.12.2017 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 powinno być tak że otwarcie jakiejkolwiek głowicy na rozdzielaczu uruchamia kocioł ale do tego potrzeba prosty układ z przekażnikami lub gotowy sterownik. tak bym własnie chciała żeby było mam trzy drabinki w łazienkach, ale one miały być na tej samej temp. co podłogówka. Dodaję fotkę skrzynki bo chyba nie do końca się rozumiemy - przepraszam ale na poziomie dość ogólnym znam mój układ CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 05.12.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 NIE WIEM Jak dokładnie działa A może mi ktoś podpowie bo na razie jestem w szoku że ogrzewam pietro 95m2 i zużycie gazu mam na poziomie 10-11m3 gazu z ciepłą wodą. Piec nowy założony Veissmana kondensacyjny vitodens w100 , w pokojach ustawiona temp 21. Na dodatek nie mam czujniki zewnętrznego tylko regulator pokojowy Euroster E2026 i co najciekawsze na noc gdy mam ustawione 19stp. a temeperatura w pokoju jest 21 to piec nadal grzeje jak głupi. I czy ktoś wie jak wyłączyć ciągłą prace pomy w piecu bo ona całe 24h mieli wode przez co ja schładza a zużycie gauz rośnie. Tylko mnie ratuje chodzenie co dzien rano do pieca i wyłaczanie ogrzewania, jaż mam tego dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.12.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witaj.Wiem jak dziala sterowanie kotla bo sam takie zrobilem w swojej instalacji , nie wiem jak dziala u kogos bo opisy sa niekompletne i czasem mylace.Tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciucha 05.12.2017 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 I czy ktoś wie jak wyłączyć ciągłą prace pomy w piecu bo ona całe 24h mieli wode przez co ja schładza a zużycie gauz rośnie. Tylko mnie ratuje chodzenie co dzien rano do pieca i wyłaczanie ogrzewania, jaż mam tego dość czyli mamy podobny problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 05.12.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 czyli mamy podobny problem... Jutro ma być u mnie servisant, ale nie pocieszył mni e przez tel. bo twierdzi że przy takim układzie pompa ma pracować cały czas, tylko po jakiego ciula skoro w pokoju mam 21stp a zadaną ( specjalnie do testów) 12stp a piec nadal grzeje grzejniki aż furczy. Jeszcze dziś udało mi sie zredukować w ustawieniach pieca moc palnika bo miałem jakby ustawione na moc znamionową cieplną 35KW oraz siłe pompy miałem na 100 i zmniejszyłem do 72. ciekawe czy to coś da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.12.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Jutro ma być u mnie servisant, ale nie pocieszył mni e przez tel. bo twierdzi że przy takim układzie pompa ma pracować cały czas, tylko po jakiego ciula skoro w pokoju mam 21stp a zadaną ( specjalnie do testów) 12stp a piec nadal grzeje grzejniki aż furczy. Jeszcze dziś udało mi sie zredukować w ustawieniach pieca moc palnika bo miałem jakby ustawione na moc znamionową cieplną 35KW oraz siłe pompy miałem na 100 i zmniejszyłem do 72. ciekawe czy to coś da. Nic nie da a serwisant nie zmieni sterowania, bo mu się nie chce albo nie umie . Najprawdopodobniej masz żle ustawiony Euroster E2026. opisz ustawienia i wstawiaj foty instalacji, im więcej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.12.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Dodaję fotkę skrzynki bo chyba nie do końca się rozumiemy - przepraszam ale na poziomie dość ogólnym znam mój układ CO Nie szkodzi zdjęcie wszystko wyjaśnia. To rozdzielacz parteru , ma jakieś kilkanaście miesięcy, ma chyba ze 3 termostaty pokojowe (nie widać dokładnie liczby kabli, zgadłem?) sterujące modułem który załącza głowice i pompę mieszająca. Ten sam moduł posiada beznapięciowy przekażnik którym można sterować kocioł gazowy(http://www.tece.pl/pl/produkty/ogrzewanie+pod%C5%82ogowe/automatyka/Automatyka_292_600.html , dół strony nr.5) wystarczy pociągnąć dwu lub trzyżyłowy kabel (jaki został z budowy) od rozdzielacza na piętrze do tego na parterze i dalej do kotła gazowego i odpowiednio podłączyć i za 0 zł masz sterowanie takie jakie chcesz. oczywiście wyłączyć funkcję ciągłej pracy pompy,już pisałem jak. Tomraider. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciucha 05.12.2017 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Nie szkodzi zdjęcie wszystko wyjaśnia. To rozdzielacz parteru , ma jakieś kilkanaście miesięcy, ma chyba ze 3 termostaty pokojowe (nie widać dokładnie liczby kabli, zgadłem?) sterujące modułem który załącza głowice i pompę mieszająca. Ten sam moduł posiada beznapięciowy przekażnik którym można sterować kocioł gazowy(file:///D:/Tom/Documents/Instrukcja%20monta%C5%BCu%20modu%C5%82u%20EZC12.pdf , dół strony nr.5) wystarczy pociągnąć dwu lub trzyżyłowy kabel (jaki został z budowy) od rozdzielacza na piętrze do tego na parterze i dalej do kotła gazowego i odpowiednio podłączyć i za 0 zł masz sterowanie takie jakie chcesz. oczywiście wyłączyć funkcję ciągłej pracy pompy,już pisałem jak. Tomraider. mogę prosić o przeslanie tych instrukcji w wiadomości - bo nie moge ich otworzyć. dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.12.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 mogę prosić o przeslanie tych instrukcji w wiadomości - bo nie moge ich otworzyć. dziekuję http://www.tece.pl/pl/produkty/ogrzewanie+pod%C5%82ogowe/automatyka/Automatyka_292_600.html ściągnij Instrukcja montażu EZC12 (PDF 430 KB) dół 5 str. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 06.12.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Nic nie da a serwisant nie zmieni sterowania, bo mu się nie chce albo nie umie . Najprawdopodobniej masz żle ustawiony Euroster E2026. opisz ustawienia i wstawiaj foty instalacji, im więcej tym lepiej. No przyjechał pan Servisant i wyjaśniła się ciagła praca kotła mimo ustawionych temperatur. Panowie montażyści pieca nie podpieli kabelków z sterownika do pieca przyłożyli i wyglądało jak by było oki a nie było. Do tego zmniejszyłem siłe pompy z 100 na 72 czyli dostosowane do 19KW a nie 35KW, efekt jest taki że pracuje wszystko bardziej miekko bo miałem efekt włanczającej się pompy w nocy to aż kaloryfery skrzypiały taką moc dostawało. Oraz moc palnika z 90 czyli też ustawienie do 35KW na 58 czyli maksymalne do 19KW. Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 06.12.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Panowie montażyści pieca nie podpieli kabelków z sterownika do pieca Czyli trafiłem ,przyczyną był sterownik który nie działał. Tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 08.12.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Czyli trafiłem ,przyczyną był sterownik który nie działał. Tomraider No tak tak ale teraz mam inny problem. Po zmienie ustawień pieca i podpięciu Eurostera E2026 przy zadanej temperaturze 21stp trzyma tylko w okolicy 20-20,2stp, a w dzien kiedy nikogo nie ma w domu ma zadane 19,8 to w pomieszczeniu nawet schodzi do 18stp i nie włącza pieca a jak mu dołoże na 20stp ręcznie odrazu piec sie włącza. Co tera z może być nie kaman ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert22m 08.12.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Witam Cię Matiix...Jaki model pieca...Podaj jakie masz ustawienia. W zależności jaka masz krzywą grzewczą i ustawienia kotła....Interesuje Cię prawdopodobnie parametr B5 lub A5 w zależności jak sterujesz piecem czy temperaturą z zewnątrz /pogodówka/ czy temperaturą pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 08.12.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Witam Cię Matiix...Jaki model pieca...Podaj jakie masz ustawienia. W zależności jaka masz krzywą grzewczą i ustawienia kotła....Interesuje Cię prawdopodobnie parametr B5 lub A5 w zależności jak sterujesz piecem czy temperaturą z zewnątrz /pogodówka/ czy temperaturą pomieszczenia Vitodens 100W + sterowanie Euroster E2026 TXRX sterowanie temperaturą pomieszczeń, kaloryfery otwarte na 3 i 3,5 na termostatach. Temperatura wody ustawiona na 48stp i na kaloryfery też 48stp. Pompa ustawiona na 80 a moc palnika na 74. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 10.12.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Witam Cię Matiix...Jaki model pieca...Podaj jakie masz ustawienia. W zależności jaka masz krzywą grzewczą i ustawienia kotła....Interesuje Cię prawdopodobnie parametr B5 lub A5 w zależności jak sterujesz piecem czy temperaturą z zewnątrz /pogodówka/ czy temperaturą pomieszczenia No i chyba sobie poradziłem. Czekając na podpowiedzi ustawienia pieca i kilku uwag od rodziny że zimno ruszyłem do pieca rozkręciłem go a tam kabelek od sterwnika Euroster podpięty ale jeden nie dokręcowny przez co mogło raz stykać lub nie. Zakręciłem kabelek i chyba już cały dzień piec daje sobie rade i ustawienia. Ah ci serwisanci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.12.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) No tak tak ale teraz mam inny problem. Po zmienie ustawień pieca i podpięciu Eurostera E2026 przy zadanej temperaturze 21stp trzyma tylko w okolicy 20-20,2stp, a w dzien kiedy nikogo nie ma w domu ma zadane 19,8 to w pomieszczeniu nawet schodzi do 18stp i nie włącza pieca a jak mu dołoże na 20stp ręcznie odrazu piec sie włącza. Co tera z może być nie kaman ? Dokręcenie kabelka nic nie da, bo winna jest wartość histerezy w sterowniku Eurotester. Przeczytaj instrukcję sterownika http://www.euroster.pl/download/pl/instrukcje/2026-2026TX.pdf i zmień histerezę z 4 stopni (największa, pewnie taką masz ustawioną ) na np. 0,5 stopnia(najmniejsza) ,jak kocioł będzie się załączal za często zmień na 1 lub 2 .Sprawdż czy nie masz przypadkiem włączony algorytm PI . Poznaj dokładnie działanie sterownika i będzie git. Tomraider Edytowane 10 Grudnia 2017 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 10.12.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Dokręcenie kabelka nic nie da,r Da da nie był przykręcony wogóle wypadł po otwarciu klapki. Histeryze miałem do dziś ustawioną na 1 teraz dałem na 0,5 zobaczymy jak to działa. Tylko jutro i pojutrze u mnie przez dzień ma być ok 10-12stp więc dużo nie sprawdze pod względem zużycia gazu , ale już przez samo popołudnie widzę że jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts