goordon 01.12.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam Pytanie jak w temacie. Chciałem zwiększyć docisk okna na zimę. Jednak w oknie nie mam śrub mimośrodowych, tylko coś takiego jak na zdjęciu. Nie bardzo wiem jak to regulować, pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 01.12.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 takie "coś" nie jest elementem współpracującym z czymkolwiekTo blaszka zabezpieczająca połączenie kolejnych elementów okucianic ponad to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 01.12.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Chyba Roto Centro czyli regulacja jest na zaczepach na ramie. Chociaż była też wczesna wersja bez żadnych regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.12.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 IVO, nawet jeśli jest regulacja to sądzisz że zwiększenie docisku jest najlepszą metodą na początek? Nie będzie efektowniej skontrolować stan uszczelek, ponaciągąć je w narożnikach, przesmarować (przy okazji też okucia). A potem poprawiać docisk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 01.12.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Ja tylko odpowiedziałem na pytanie. A co sądzę to temat na długą opowieść, na szczelność okna ma wpływ wiele czynników. Czasem lepszy skutek niż zwiększenie docisków daje ich zmniejszenie, tak przewrotnie . Z drugiej strony Centro ma już minimum 16 lat i często jest w takim stanie (zero serwisu przez te naście lat) że regulacje i smarowanie niewiele dają. W pewnej szacownej instytucji mającej takich okien wiele sukcesywnie wymieniam uszczelki i komplety okuć na NT i użytkownicy nie mogą się nadziwić jak szczelne i kulturalnie pracujące mogą być okna które wielu kwalifikuje do wymiany. Swoją drogą taka reanimacja starych ale wykonanych z dobrych profili okien jest lepszym i tańszym rozwiązaniem niż wymiana na jakąś tandetę której nazw nie będę wymieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.01.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Czy jest możliwe założenie środkowego "podtrzymania", pośrodku drzwi balkonowych pcv, bo są tylko dwa zawiasy i wygięło to skrzydło w banana? Stolarka zakładana w bloku z 2006r. Nie wiemy, jaki producent. Drzwi rozw-uchylne, po stronie klamki stykają się z fixem ok 2,3 x 2m. W tej chwili to trzeba szczęścia aby je zamknąć, chyba kocury coś przestawiły. W jakim rejonie "grasujesz"? Ja tylko odpowiedziałem na pytanie. A co sądzę to temat na długą opowieść, na szczelność okna ma wpływ wiele czynników. Czasem lepszy skutek niż zwiększenie docisków daje ich zmniejszenie, tak przewrotnie . Z drugiej strony Centro ma już minimum 16 lat i często jest w takim stanie (zero serwisu przez te naście lat) że regulacje i smarowanie niewiele dają. W pewnej szacownej instytucji mającej takich okien wiele sukcesywnie wymieniam uszczelki i komplety okuć na NT i użytkownicy nie mogą się nadziwić jak szczelne i kulturalnie pracujące mogą być okna które wielu kwalifikuje do wymiany. Swoją drogą taka reanimacja starych ale wykonanych z dobrych profili okien jest lepszym i tańszym rozwiązaniem niż wymiana na jakąś tandetę której nazw nie będę wymieniał. Edytowane 12 Stycznia 2018 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 12.01.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 są dedykowane do tego najazdy czy to ślizgowe czy rolkoweJak wygięte jest skrzydło ? Gdzie jest banan ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.01.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 są dedykowane do tego najazdy czy to ślizgowe czy rolkowe Jak wygięte jest skrzydło ? Gdzie jest banan ? Stopniowo przechodzi od zawiasu do zawiasu, pośrodku jest największy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 12.01.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 czyli banana masz na pionowej części skrzydła a nie na doleDolne ślizgi tu nie pomogąKolejne pytaniew która stronę jest wygięcie ?Do środka czy w płaszczyźnie szyby ?Czy dociski mimo odkształcenia dociskają skrzydło dokładnie do ramy czy nie ? A może dociski odpychają Ci skrzydło od ramy bo elementy ze sobą nie współgrają bo np. skrzydło się lekko obniżyło na zawiasie (niektóre okucia w trakcie otwierania same się rozregulowują) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.01.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Mój pierworodny tam mieszka i jutro go pogonię aby dokładnie wszystko obejrzał, a walka z tymi drzwiami trwa prawie od początku...Napiszę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 12.01.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 W jakim rejonie "grasujesz"? Wczoraj byłem w Markach Ze zdjęcia wynika że balkon jest uchylny, rygle i zaczepy są ale nie dociskają skrzydła? Czasem na badziewnych okuciach opory są tak duże że szybciej złamiesz klamkę albo zerwiesz okucie niż domkniesz do końca. Banan jest do wewnątrz po stronie zawiasów, typowe w uchylnych balkonach. Problem zawsze rozwiązuje przekucie na tylko rozwierne (likwidacja uchyłu) a jeśli nie można z niego zrezygnować to dróg jest kilka a którą wybrać określam po oglądnięciu pacjenta. Bez obejrzenia na miejscu nie wypowiem się, każde okno to inna historia. P.S. Daj jakieś zdjęcie z bliska któregoś z elementów okucia, będzie wiadomo z czym walczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.01.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Kurde Ślepne powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.01.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Wczoraj byłem w Markach Ze zdjęcia wynika że balkon jest uchylny, rygle i zaczepy są ale nie dociskają skrzydła? Czasem na badziewnych okuciach opory są tak duże że szybciej złamiesz klamkę albo zerwiesz okucie niż domkniesz do końca. Banan jest do wewnątrz po stronie zawiasów, typowe w uchylnych balkonach. Problem zawsze rozwiązuje przekucie na tylko rozwierne (likwidacja uchyłu) a jeśli nie można z niego zrezygnować to dróg jest kilka a którą wybrać określam po oglądnięciu pacjenta. Bez obejrzenia na miejscu nie wypowiem się, każde okno to inna historia. P.S. Daj jakieś zdjęcie z bliska któregoś z elementów okucia, będzie wiadomo z czym walczysz. W przypadku ostatecznej konieczności, to można by zrezygnować z rozwierania tych drzwi balkonowych. Daleko masz do Marek? Napisz, proszę tel na PW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts