Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena okien. Co myślicie

Recommended Posts

Witam .

Dostałem wycenę z firmy Adams na okna, Veka Sl 82, Ideal 8000 z profilem 85mm, i z miejscowej firmy Global .

Które byście polecili?

1 .wersja -W ofercie uwzględniłem okna na profilu Veka -rama 82 mm z dodatkową 3 uszczelką w ramie , zbrojenie stalowe zamknięte , pakiet 3 szybowy z ciepłą ramką oraz okuciem o podwyższonym standardzie antywłamaniowym-4 zaczepy antywłamaniowe w pakiecie. Dwustronny kolor złoty dąb oraz Witryna HST z montażem standardowym ,

cena 28,691,73

2 .wersja -W ofercie uwzględniłem okna na profilu Aluplast 8000- rama 85 mm z dodatkową 3 uszczelką w ramie , zbrojenie stalowe zamknięte , pakiet 3 szybowy z ciepłą ramką oraz okuciem o podwyższonym standardzie antywłamaniowym-4 zaczepy antywłamaniowe w pakiecie. Dwustronny kolor złoty dąb oraz witryna HST - z montażem standardowym,

cena 29,560,49zł

Ewentualne dopłaty do ciepłych montażów

- podkłady PCV pod balkony i witryny oraz systemy HST + 800,00 PLN brutto

podkłady zapewniają usztywnienie , oraz podparcie i doszczelnienie od spodu wylewki . W ofercie uwzględniono podkłady 10 cm .

-Listwy THERMO z pianką od dołu okien + 180,00 PLN

Wszystkie okna w całym domu w których będzie montowany parapet

-ciepły parapet Styropex + 514,00 PLN

zapewnia sztywność i prawidłowe kotwienie od dołu okna

- dwustronna ciepła taśma SOUDAL -paroprzepuszczalna i paraizolacyjna z obróbką klejem do wełny z zewnątrz + 1744,00 PLN

Wszystkie okna w całym domu

A w miejscowym sklepie, dostałem oferte na takie okna:

Profil Kommerling 76MD

okucia Multimatic

klamki Secustik t37

szkło 4/18/4/18/4

6-cio komorowy

dodatkowa 3 uszczelka

poszerzenia pod balkony

całość z montażem wychodzi :

cena 26,900zł

okna alu 1.jpg

okna alu 2.jpg

okna alu 3.jpg

okna alu 4.jpg

okna alu 5.jpg

Moim zdaniem ceny niezłe. My z mężem pierwszą ofertę też mieliśmy na Adamsa, ale ostatecznie z niego zrezygnowaliśmy - zbyt wile opinii niejednoznacznych, niepolecających. Niby nic konkretnego, ale jednak. Nie wiem czy słyszałeś o cienkim zgrzewie na ramie okna. To jest to miejsce gdzie w rogu skrzydła zbiegają się dwa paski okleiny. Może być standardowy, gruby (2-3mm) zgrzew, albo V zgrzew (w zasadzie nie widać spoiny, a okleina idealnie do siebie przylega; nie obowiązuje w oknach HST). Bardzo ładnie to wygląda. Wiem, że taki zgrzew maja okna KNS i Vetrex. I jeszcze jedna firma, ale nie pamiętam producenta. Reszta cen na poszerzenia pod okna tarasowe, ciepłe parapety i ciepły montaż - tez raczej standardowa. Masz dużo okien i te ceny dają radę. Spytaj może o aluminiowego HST - mówią, że są tańsze od PCV. No i na HST profil 70 jest wystarczający. Zwłaszcza na takie duże okno - będzie ciężkie.

Jeśli nie znasz strony: http://oknotest.pl/ to poczytaj sobie o producentach i spójrz na ranking.