embe19 01.12.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam Na wstępie chciałbym wszystkich powitać i z góry podziękować za pomoc. A jest w czym pomagać. Remontuję dom z lat 80-tych (kostka). Zamarzyłem sobie kominek w salonie. O ile w planach to bardzo ładnie wygląda i wydaje się mało skomplikowane to rozpoczęcie prac obdarło mnie ze wszelkich złudzeń że jest to temat łatwy lekki i przyjemny. Ściana w której znajdują się obecne przewody kominowe to ściana między salonem a kotłownią. Przewód kominowy składa się z 2 przewodów: dymowy (pierwotnie) o wymiarach 130x320 i wentylacyjny o wymiarach 130x130. Ponieważ główne ogrzewanie domu stanowi piec kondensacyjny z wyrzutem spalin "przez ścianę" bez wykorzystania komina muszę mieć jedynie przewód wentylacyjny. Jeśli jednak chcę założyć kominek to pojawia się obowiązek posiadania kolejnych dwóch przewodów: dymowego i wentylacyjnego. Nie chcę budować nowego komina na zasadzie doklejenia przewodu do ściany budynku. Zastanawiam się natomiast czy mogę wykorzystać istniejące przewody w następujący sposób: w przewód 130x320 wpuścić 2 kwasówki i zrobić z 2 kanały wentylacyjne zasilające odpowiednio salon i kotłownie natomiast w przewód 130x130 wpuścić kwasówkę i zrobić z tego dymowy komin dla kominka. Jeśli tak to czy nie będzie jakieś zagrożenia jeśli kominek który sobie wybrałem ma średnicę wylotu spalin 150 a ja komin miałbym 110 (bo w otwór 130 chyba taką rurę wmontuję - komin prosty nie jest i musiałbym go chyba "frezować żeby większy profil wszedł bez problemu, a to wiadomo związane jest z większym kosztem). Proszę o pomoc w tym zakresie ewentualanie podpowiedź co innego mógłbym jeszcze zrobić oszczędzając czas, nakład pracy i oczywiście nasze kochane pieniądze których przy remontach jak zawsze jest za mało Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 02.12.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Witaj! Ten kocioł kondensacyjny ma pewnie zamkniętą komorę spalania i zasysa powietrze z zewnątrz za pomocą kanału koncentrycznego (?).Tu więc pytanie - czy musi być aż taki ekstra kanał wentylacyjny z kotłowni, jakby tam stał zasypowy kocioł na węgiel?Czy nie wystarczy kratka w ścianie? Ja tam już widziałem kotły gazowe w przedpokoju. I to z odbiorami, bo to budynki wielorodzinne. Zatem duży kanał w kominie dla spalin z kominka, mniejszy - jako wentylacja salonu.Oczywiście prawidłowo planujesz w oba kanały rury.W ten wentylacyjny nie musi "iść" kwasówka - wystarczy zwykła nierdzewka (np. 1.4301). Jeżeli jest jakaś różnica w cenie oczywiście. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 110 to za mało do kominka. Owal 120x220 będzie odpowiedni. Oczywiście pod warunkiem, że część robocza będzie miała 4-5 mb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts