Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokre bloczki i klej

AndrzejD1985

Recommended Posts

Witam,

W 4 letnim domu zaobserwowałem mokry klej na styropianie na podmurówce. Po wycięciu fragmentu styropianu widać mokry bloczek betonowy. Ława była lana w gruncie, później bloczki, wieniec, papa, kolejne 2 warstwy bloczków i dopiero pustak pianowy. Bloczki do wysokości wieńca były pomalowane Izohanem tylko po stronie zewnętrznej, na to styrodur. Nic nie wniosło przecięcie kleju od dołu (widoczna na zdjęciach pozioma linia)

Wilgoć występuje praktycznie na około domu, najbardziej od strony naporu wody (od góry). Nasila się po deszczu.

Proszę o pomoc co teraz można zrobić? Zupełnie nie mam doświadczenia w temacie.

20171202_133002.jpg

20171202_133018.jpg

A nic nie trzeba robić, wilgoć na zacierce z kleju na styropianie to nic nadzwyczajnego, na pewno nie jest to przesiąkanie od muru bo styropian nie przenosi wody. Wody gruntowe podeszły wyżej i nastąpiło podciąganie z gruntu i to też nic nadzwyczajnego, jeśli nie masz piwnic i miałeś solidnie zrobioną izolację poziomą pod ścianą nadziemia oraz na ślepej wylewce to nic się dziać nie powinno. Przyjrzeć się jedynie musisz skąd tej wody tyle się wzięło. Masz jakiś drenaż (widzę żwir) ? Może woda z rynien zmieniła kierunek spływania

• 4 weeks później...
Zastanawia mnie właśnie dlaczego klej jest mokry. Klej nie ma styczności ze żwirem już kilka miesięcy, do tego wysokość mokrych plam na kleju i na bloczku się pokrywa (widać to w wyciętym fragmencie). Do tego kilka cm od dolnej krawędzi styropianu zrobiłem poziome kilkumetrowe nacięcie kleju. Nie wpływa to na wielkość plam, tak jakby styropian sam przewodził wodę... Czy na takiej nawierzchni mogę położyć kamień elewacyjny?