Andrzej0306 02.12.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Witam. Dziś był u mnie Pan spec i ma mi montować grzejniki + bojler, wszystko to będzie zasilane z wężownicy, która powstanie w piecu kaflowym. Grzejniki będę w moim pokoju, sieni oraz łazience = 100m2 W łazience mam prysznic oraz wannę, które są zasilane bojlerem elektrycznym o pojemności 80l. Pan powiedział, że ten bojler się usunie, a zrobimy drugi zasilany od wężownicy, lecz pojemności 120l. W zimie się pali, ale co w lecie spytałem. Pan twierdzi, że będzie posiadał grzałkę elektryczną i będzie ona mogła być ciągle podłączona, a będzie się uruchamiała jedynie wtedy, gdy temperatura wody spadnie poniżej iluś tam stopni. Jeśli w lecie w ogóle nie będę chciał palić w piecu kaflowym (bo jaki sens, skoro ciepło), to bojler będzie non stop zasilany z prądu. Gdy spytałem o koszt ogrzewania tak dużej bańki to powiedział, że grzałka ogrzewa tylko 60l, że jest on ta skonstruowany i będzie zużycie prądu nie większe niż obecnie w 80l. Koszt tego bojlera ma wynieść 700 i teraz moje pytanie, gdyż nie mogę w Googlach znaleźć odpowiednich informacji: Czy taki bojlera na prawdę istnieje i będzie ogrzewał on tylko połowę swojej zawartości? Nie potrzebuję ogrzewania całości 120l, gdyż w jakim celu? Biorę prysznic i nie potrzebuję strat prądu do ogrzania tak dużej bańki Bardzo proszę o wypowiedzi, gdyż mogę go jeszcze zostawić, a z wężownicy zasilić jedynie grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.12.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Ale jaki problem - zasilanie elektryczne do bojlera podłącz przez dowolny zegar sterujący (do gniazdka lub tablicowy), np: Ustawisz sobie czas pracy grzałki dowolnie, wg potrzeb, nie musisz grzać non-stop. Nie wiem jaki ogrzewacz instalator Ci polecał, więc ciężko coś powiedzieć o jego konstrukcji. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej0306 02.12.2017 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Takie rozwiązanie nie wchodzi w grę, gdyż korzystam z prysznica o różnych porach i chcę mieć zawsze ciepłą wodę bez wyłączania bojlera.Napisz mi tylko, czy w ogóle istnieją takie bojlery, które podgrzewają pewną ilość wody a nie całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.12.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Bojler elektryczny najczęściej ogrzewa wodę do temperatury ustawionej pokrętłem termostatu. Taki termostat posiada czujnik wewnątrz zbiornika, więc ilość wody ogrzanej jest zależna od miejsca montażu tego czujnika - po dogrzaniu wody do poziomu czujnika (ciepła woda oczywiście na górze:)) grzałka się wyłączy. Ilość tej wody zależy też od typu bojlera - pionowy/stojący zbiornik czy też poziomy. To czy jest on wężownicowy, płaszczowy czy też warstwowy na grzanie elektryczne nie wpływa znacząco - to są różne sposoby odbierania ciepła z kotła (w Twoim wypadku pieca).Odpowiadając na Twoje pytanie - jest to możliwe, że grzałka nie grzeje 100% pojemności - ale ciężko powiedzieć ile jej ogrzeje nie znając konkretnego typu/producenta zbiornika który wybrałeś - najlepiej pytaj o to w miejscu zakupu lub bezpośrednio u producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej0306 03.12.2017 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Ok, w takim razie raczej zorientuję się jaki to model i poczytam o nim lub zadzwonię do producenta.Ogólnie ma być to zbiornik poziomy o szerokości 90-100cm, 120l pojemności (takie pomiary wczoraj wykonał Pan monter).Ma być to zbiornik dwu płaszczowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.12.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Płaszcz grzeje z CO (u Ciebie z wężownicy w piecu), grzałka el. to osobny temat. Poczytaj, popytaj i wróć do nas z ew. wątpliwościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts