Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży bojler dwupłaszczowy a dogrzewanie go grzałk

Andrzej0306

Recommended Posts

Witam.

Dziś był u mnie Pan spec i ma mi montować grzejniki + bojler, wszystko to będzie zasilane z wężownicy, która powstanie w piecu kaflowym.

Grzejniki będę w moim pokoju, sieni oraz łazience = 100m2

W łazience mam prysznic oraz wannę, które są zasilane bojlerem elektrycznym o pojemności 80l.

Pan powiedział, że ten bojler się usunie, a zrobimy drugi zasilany od wężownicy, lecz pojemności 120l.

W zimie się pali, ale co w lecie spytałem.

Pan twierdzi, że będzie posiadał grzałkę elektryczną i będzie ona mogła być ciągle podłączona, a będzie się uruchamiała jedynie wtedy, gdy temperatura wody spadnie poniżej iluś tam stopni.

Jeśli w lecie w ogóle nie będę chciał palić w piecu kaflowym (bo jaki sens, skoro ciepło), to bojler będzie non stop zasilany z prądu.

Gdy spytałem o koszt ogrzewania tak dużej bańki to powiedział, że grzałka ogrzewa tylko 60l, że jest on ta skonstruowany i będzie zużycie prądu nie większe niż obecnie w 80l.

Koszt tego bojlera ma wynieść 700 i teraz moje pytanie, gdyż nie mogę w Googlach znaleźć odpowiednich informacji:

Czy taki bojlera na prawdę istnieje i będzie ogrzewał on tylko połowę swojej zawartości?

Nie potrzebuję ogrzewania całości 120l, gdyż w jakim celu?

Biorę prysznic i nie potrzebuję strat prądu do ogrzania tak dużej bańki :D

Bardzo proszę o wypowiedzi, gdyż mogę go jeszcze zostawić, a z wężownicy zasilić jedynie grzejniki ;)

Ale jaki problem - zasilanie elektryczne do bojlera podłącz przez dowolny zegar sterujący (do gniazdka lub tablicowy), np:

zegar3.jpgzegar1.jpg

Ustawisz sobie czas pracy grzałki dowolnie, wg potrzeb, nie musisz grzać non-stop.

Nie wiem jaki ogrzewacz instalator Ci polecał, więc ciężko coś powiedzieć o jego konstrukcji.

Edytowane przez przemo1

Bojler elektryczny najczęściej ogrzewa wodę do temperatury ustawionej pokrętłem termostatu. Taki termostat posiada czujnik wewnątrz zbiornika, więc ilość wody ogrzanej jest zależna od miejsca montażu tego czujnika - po dogrzaniu wody do poziomu czujnika (ciepła woda oczywiście na górze:)) grzałka się wyłączy. Ilość tej wody zależy też od typu bojlera - pionowy/stojący zbiornik czy też poziomy. To czy jest on wężownicowy, płaszczowy czy też warstwowy na grzanie elektryczne nie wpływa znacząco - to są różne sposoby odbierania ciepła z kotła (w Twoim wypadku pieca).

Odpowiadając na Twoje pytanie - jest to możliwe, że grzałka nie grzeje 100% pojemności - ale ciężko powiedzieć ile jej ogrzeje nie znając konkretnego typu/producenta zbiornika który wybrałeś - najlepiej pytaj o to w miejscu zakupu lub bezpośrednio u producenta.