darcjusz 02.12.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Witam, Potrzebuje schematu jak podłączyć z kominka z płaszczem wodnym Ogrzewanie podłogoweKaloryferyBojler Wszystko opiera sie tylko na kominku Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 02.12.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 na info ogrzewanie masz gotowe schematy w goglu też sporo tego , musisz mieć wymiennik płytkowy oraz bufor tyle wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 02.12.2017 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 ok poszukam . co to bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 02.12.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Wszystko opiera sie tylko na kominku Jesteś absolutnie pewny, że wiesz w co się pakujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 02.12.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Jestem jak coś wstawie C.o ale domek ma 40m2 paleniska wielkiego tam nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 02.12.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 A ile pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 02.12.2017 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 na dole jedno. ale podzieliłem to na 3 sekcje. Kaloryfery były by na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 02.12.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Podłogówka jest grzana niskotemperaturowo, pytanie czy do takiego małego domku jest sens robić dwie instalacje nisko i wysokotemperaturową? Kominek albo koza z PW (lub z wymiennikiem spaliny/woda na czopuchu) grzeje kaloryfery i wężownicę w zbiorniku CWU. Woda do sieci ze zbiornika przez zawór 3d (zabezpieczenie przed poparzeniem) i możesz grzać CWU do 85* C. Użytkuję taki system (tylko domek większy) i powiem Ci, że trzeba dobrze pokombinować z mocą paleniska i zapotrzebowaniem cieplnym, łatwo coś przegrzać, albo niedogrzać. Muszą Ci się zgrać trzy temperatury - powietrza w domu, wody w CO i wody w CWU.W takim małym domku można jeszcze prościej - całość grzana kominkiem/kozą, a CWU jakąś rurą przytuloną do paleniska, do tego pompka małej mocy - maksimum prostoty, minimum kosztów. Ja bym tak robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 02.12.2017 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Dzieki za odpowiedź .Co dokładnie znaczy rura przytulona do paleniska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 02.12.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Chodzi o jakiś odbiór ciepła z kominka do grzania CWU. Przypuszczam, że ciężko Ci będzie znaleźć gotowe rozwiązanie dla systemu tak małej mocy. Dlatego ja bym robił jakąś samoróbkę, typu rura (np. miedziana) przylegająca do paleniska, albo owinięta wokół przewodu spalinowego. Przepływająca woda odbiera ciepło z kominka i przez wężownice grzeje wodę w zbiorniku CWU. Jakbyś dobrze pokombinował, to można by to zrobić na obiegu grawitacyjnym, miałbyś system bezpieczny w razie braku prądu. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 02.12.2017 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Jasne, tak myślałem. Można zrobić jako grawitacja ale tam też chyba są jakieś zależności których nie znam Jestem spawaczem więc mogę wyciąć na laserze wspawać wężownice to do przemyślenia albo zrobić to: 1.wewnatrz przewodu spalinowego liniowo rury 2. wewnatrz mała spirala bezposrednio nad paleniskiem 3. na zewnatrz spirala na przewodzie spalinowym Czyli dla jasności podłoge i kaloryfery z płaszcza wodnego a ciepła woda z bojlera na patencie z przytuleniem rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 02.12.2017 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Bez sensu. Jeżeli już decydujesz się na kaloryfery (a więc PW), to część wody możesz wykorzystać do grzania CWU. Ten uproszczony system ma sens gdybyś zrezygnował z podłogówki i CO, a grzał tylko kominkiem.Ta powierzchnia domu to aby nie 140 m2? Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.12.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Taki mały domek!....Pakowanie się w PW to spore wyzwanie. Bez bufora może to być bardzo uciążliwy system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 03.12.2017 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 ale kominek ma jakięś ok 5 kw to mały kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.12.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 ale kominek ma jakięś ok 5 kw to mały kominek Jaki masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 03.12.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 5kw? To chyba deklarowaną moc minimalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 03.12.2017 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 o coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.12.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Jasne, tak myślałem. Można zrobić jako grawitacja ale tam też chyba są jakieś zależności których nie znam Jestem spawaczem więc mogę wyciąć na laserze wspawać wężownice to do przemyślenia albo zrobić to: 1.wewnatrz przewodu spalinowego liniowo rury 2. wewnatrz mała spirala bezposrednio nad paleniskiem 3. na zewnatrz spirala na przewodzie spalinowym Czyli dla jasności podłoge i kaloryfery z płaszcza wodnego a ciepła woda z bojlera na patencie z przytuleniem rury? Może zamiast spawać zastosuj "gotowca", np: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 03.12.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Darcjusz, chcesz zrobić skomplikowany system, wymagający dużej ilości materiałów, sterowników, automatyki, a przede wszystkim pieniędzy i miejsca w domku, który aż się prosi o minimalizm i prostotę. Pamiętaj, że paliwa stałe to nie gaz, czy prąd, sterowalność jest dużo trudniejsza. Bez bufora się nie obejdzie, a bufor zajmie Ci sporo miejsca w i tak już małym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 04.12.2017 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 wszystko dobrze mówicie ale chłopy czy taki komineczek jest w stanie przegrzać wodę Grzanie 35m2 podłogi Bojler 160L 4 kaloryfery nieduże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts