Wojtek_796 05.12.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 wszystko dobrze mówicie ale chłopy czy taki komineczek jest w stanie przegrzać wodę Grzanie 35m2 podłogi Bojler 160L 4 kaloryfery nieduże Nie zagrzejesz tej wody. Już nawet bez większych obliczeń - popatrz na tę tabliczkę znamionową Twojego wkładu. 5kW oznacza spalanie około 1,5 drewna na godzinę. Weź do ręki kawałek drewna o tej wadze i wyobraź sobie 160 litrów wody. Do jakich dojdziesz wniosków? A przecież na grzanie wody idzie tylko część mocy. Dokładając wężownicę do tego wkładu tak naprawdę planujesz podnieść jego sprawność - uzyskać dodatkowe ciepło. Jak nominalnie ma sprawność 79%, to do ilu można ją podnieść? 85% to już ma naprawdę dobry wkład z zaawansowanym technicznie wymiennikiem o powierzchni wymiany liczonej w metrach kw. Czyli te 5-6 % mocy "szłoby" na grzanie wody. 5-6% z 5kW to 0,25 kW. Grzanie wody taką mocą będzie trwało wieczność. To nie tylko teoria - tak jest w praktyce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.12.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Pytanie ile osób będzie w domu i czy będzie wanna czy kabina. Jeżeli będzie kabina polecam zwykły najtańszy bojler elektryczny 80l zajmuje mało miejsca a użytkowanie go jest moim zdaniem bardzo tanie. Kominek będzie tylko do grzania domu a woda z bojlera elektrycznego. U mnie ten system sprawdza się wyśmienicie. W kotłowni stoi również bojler 200l podpięty pod kominek ale nie używam go bo koszt zagrzania go kominkiem jest znacznie droższa niż używanie bojlera elektrycznego. Po drugie w lecie przecież wodę również musisz czymś zagrzać. W moim domu gdzie nie mam gazu i wszystko jest na prąd dodatkowo przy domu mam mały warsztat ślusarki miesięczne rachunki za prąd to 169zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.12.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Pytanie ile osób będzie w domu i czy będzie wanna czy kabina. Jeżeli będzie kabina polecam zwykły najtańszy bojler elektryczny 80l zajmuje mało miejsca a użytkowanie go jest moim zdaniem bardzo tanie. Kominek będzie tylko do grzania domu a woda z bojlera elektrycznego. U mnie ten system sprawdza się wyśmienicie. W kotłowni stoi również bojler 200l podpięty pod kominek ale nie używam go bo koszt zagrzania go kominkiem jest znacznie droższa niż używanie bojlera elektrycznego. Po drugie w lecie przecież wodę również musisz czymś zagrzać. W moim domu gdzie nie mam gazu i wszystko jest na prąd dodatkowo przy domu mam mały warsztat ślusarki miesięczne rachunki za prąd to 169zl.Mam podobnie....grzanie wody użytkowej kominkiem wykonane i odłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.12.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witam, Potrzebuje schematu jak podłączyć z kominka z płaszczem wodnym Ogrzewanie podłogowe Kaloryfery Bojler Wszystko opiera sie tylko na kominku Pozdrawiam:) Zdzwoń 663 443 321 , pomogę bezpłatnie... Szkoda Twojego czasu aby czytać porady jakich sporo powyżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 05.12.2017 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Nie zagrzejesz tej wody. Już nawet bez większych obliczeń - popatrz na tę tabliczkę znamionową Twojego wkładu. 5kW oznacza spalanie około 1,5 drewna na godzinę. Weź do ręki kawałek drewna o tej wadze i wyobraź sobie 160 litrów wody. Do jakich dojdziesz wniosków? A przecież na grzanie wody idzie tylko część mocy. Dokładając wężownicę do tego wkładu tak naprawdę planujesz podnieść jego sprawność - uzyskać dodatkowe ciepło. Jak nominalnie ma sprawność 79%, to do ilu można ją podnieść? 85% to już ma naprawdę dobry wkład z zaawansowanym technicznie wymiennikiem o powierzchni wymiany liczonej w metrach kw. Czyli te 5-6 % mocy "szłoby" na grzanie wody. 5-6% z 5kW to 0,25 kW. Grzanie wody taką mocą będzie trwało wieczność. To nie tylko teoria - tak jest w praktyce. Pozdrawiam Dzięki za konkret odpowiedź czyli wężownicą dodatkową nie ogrzeje podłogowego. czyli musze zrezygnować z mojego bojlera 160L? // na dole będzie kabina na górze wanna 2 osoby dorosłe. Ja myslę, żeby na podłogowe dać bezposrednio z kominka ale przez zawór 4 drogowy będzie mieszał żeby nie przekroczyła np 45 na wejściu do podłogowego. np z jakimś sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 05.12.2017 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Zdzwoń 663 443 321 , pomogę bezpłatnie... Szkoda Twojego czasu aby czytać porady jakich sporo powyżej . Dziekuję kolego jutro zzadzwonie dzisiaj pilnuje dzieciaczka to pewnie nic z rozmowy haha// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 05.12.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Zadzwoń, może kupisz jakiegoś romotopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts