Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szeroka szczelina między ścianą płyty fundamentowej a styropianem EPS

krzad30

Recommended Posts

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie odnośnie ocieplenia ścian płyty fundamentowej. Na mojej budowie w tej chwili jest wylana płyta fundamentowa i postawione ściany parteru. Płyta fundamentowa nie jest ocieplana od spodu. Jest ona ocieplona z boku oraz będzie ocieplona od góry a ściany parteru są odizolowane od płyty fundamentowej za pomocą bloczków ISOMUR. Płyta tworzy taką "czapkę" wypełnioną piaskiem gdzie ściany płyty sięgają ok 1m w głąb i ocieplone są 20cm EPS. Ponieważ płyta się "fachowcom" trochę nie udała (szalunek nie był dobrze unieruchomiony) zrobił się "brzuszek" na wszystkich 4 bokach i po przyklejeniu ocieplenia, styropian w wielu miejscach odstaje od ścian płyty nawet na 6-7cm. Proszę o radę czy powinienem kazać to poprawić, w sensie skuć "brzuszki" na ścianach płyty tak aby ocieplenie przylegało bez żadnych szczelin czy może nie ma to większego znaczenia i zostawić tak jak jest. Czytałem na tym forum w jednym z wątków, że taka dodatkowa poduszka powietrzna to nie zaszkodzi jeżeli połączenia płyt styropianowych są dobrze zaizolowane.

Proszę o radę.

W tej chwili te szczeliny są zapiankowane. Moje pytanie brzmi czy to nie jest problem, że te szczeliny są aż tak szerokie. Dodam jeszcze, że moja działka stoi na terenie gdzie jest wysoki poziom wód gruntowych i na samym spodzie ściany płyty fundamentowej oraz przylegający do nich EPS będą w dużej części roku znajdowały się w wodzie.