Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy Pellet ?

Mariusz7908

Recommended Posts

Nie wiem co mierzysz i jak to robisz.

Pomiar chwilowy o niczym nie mówi, a pomiar w czasie jest praktycznie niemożliwy w warunkach domowych uwagi na zmienność w czasie.

Przecież w układzie CO masz "co chwilę" inną temperaturę powrotu i inną zasilania. Wyciągasz średnią z sekundy, minuty, godziny? Bzdura.

Nie możesz też porównywać kotła z otwartą komorą sprzed kilkunastu lat z kotłem kondensacyjnym. pierwsze kotły kondensacyjne pojawiły się ok. 1985 r., a w PL kilka lat później i były nieproporcjonalnie drogie w porównaniu z kotłem z otwartą komorą.

Proszę czytać ze zrozumieniem co napisałem.

Sprawdzałem kocioł. który sam wykonałem.

Napisałem czego użyłem i w jakich warunkach. Warunki były USTABILIZOWANE. Czyli nie zmieniał się przepływ wody (to jest proste do utrzymania), temperatury zasilania i powrotu były ustabilizowane czyli nie zmieniały się w czasie.

Pomiar był wykonywany wielokrotnie przez czas 6 minut. Łatwo wtedy przeliczać zużycie gazu x10 i mamy godzinę.

Z różnicy temperatur i ilości przepompowanej wody można obliczyć ilość ciepła wytworzonego.

Kocioł nie był kondensujący. Uzyskany wynik z wielokrotnych pomiarów wahał się około 8,5 kWh z 1m3.

To tyle na temat pomiarów jakie wykonałem.

Co do 9kWh z 1m3 to przyjąłem taką wartość do obliczeń aby obliczyć ile kosztuje kilowatogodzina z gazu, nie zmierzyłem tej wartości. Przy kotle kondensującym można wyciągnąć więcej w zależności od stopnia kondensacji.

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to ja jestem w gronie tych co na głowę upadli, ale gdybym wybrał gaz, to byłbym najbardziej nieszczęśliwym człowiekiem na świecie, tak nienawidzę gazu.

Skoro masz tak emocjonalny stosunek do paliwa, to jak najbardziej wskazuje na aberrację.

Ale w sumie dobrze, że nie chcesz pozabijać posiadaczy gazu :).

A co do cen, to dasz sobie głowę uciąć, że będzie taniał?

Dywersyfikacja wcale nie oznacza spadku cen, zwłaszcza, ze ten gaz importowany nie od ruskich jest duzo drozszy

Na chwilę obecną mamy prawie najdroższy gaz w Europie i umowy nakazujące jego spore zakupy - inaczej kary. Umowa obowiązuje do 2022.

Proszę udowodnij to, że jest tańszy.

Najniższa cena propanu w br. 1,20 zł/litr.

Ciepło spalania propanu 7,1 kWh/litr

Koszt uzyskania 1 kWh - 1,20 : 7,1 = 0,17 zł + opłaty stałe /UDT, zawór bezpieczeństwa/ - w przeliczeniu na rok ok. 175 zł/.

W 2016 r cena 1,0 - 1,15 zł/litr utrzymywała się przez kilka miesięcy.

Współczynnik konwersji brany do wyliczenia faktury jest stały - 39,5MJ/m3, czy każdorazowo się zmienia?

Nie jest stały. Kaloryczność gazu się zmienia w czasie, jest też różna w różnych regionach kraju. Stała i regulowana przez UOKiK jest oplata za 1 kWh.

Gdzieś na stronach PGNiG są bieżące tabele pomiarów kaloryczności oraz dane historyczne.

Koszt uzyskania 1 kWh - 1,20 : 7,1 = 0,17 zł + opłaty stałe /UDT, zawór bezpieczeństwa/ - w przeliczeniu na rok ok. 175 zł/.

Przy ziemnym podawałeś 95% sprawność licząc koszt kWh. Tutaj nie trzeba?

Nie jest stały. Kaloryczność gazu się zmienia w czasie, jest też różna w różnych regionach kraju. Stała i regulowana przez UOKiK jest oplata za 1 kWh.

Gdzieś na stronach PGNiG są bieżące tabele pomiarów kaloryczności oraz dane historyczne.

Tak mi się wydawało. Tylko chciałem się upewnić. Tabele znam. Są tu: https://www.psgaz.pl/obszary-rozliczenia-ciepla-spalania

Przy ziemnym podawałeś 95% sprawność licząc koszt kWh. Tutaj nie trzeba?

[/url]

Cena za gaz ziemny ok. 0,23 gr/kWh nie uwzględnia sprawności systemu, a tylko koszt na "wejściu". Podobnie z propanem.

Sprawność kotła gazowego dla gazu ziemnego i propanu jest taka sama /w %/, ale to już inny temat

Cytat Napisał Slawko123 Zobacz post

kotła na pellet nie musisz, chyba, ze gwarancja tego wymaga, ale nie w tym rzecz i tak musisz go czyscic co jakis czas, i to juz dawno ustalilismy

Chodziło o to, ze piec na gaz nie jest taki całkiem bezobsługowy, bo jednak przeglądy trzeba robić a i wyczyścić tez czasami, o przegladach instalacji gazowej nie wspomnę.

Zgodnie z przepisami przewody w budynkach ogrzewanych paliwem stałym 2 x częściej podlegają kontroli kominiarskiej i to jest właściciela obowiązek. To tez jest koszt.

Jest dobrze póki nic się nie stanie (ubezpieczenie ) może się okazać , że płacisz a co ale nic nie dostaniesz..

No to trzeba się zastanowić czy nie przejść na propan. Przy okazji i samochód bym sobie taniej zatankował prawie o połowę niż na "CPNie" :)

No to trzeba się zastanowić czy nie przejść na propan. Przy okazji i samochód bym sobie taniej zatankował prawie o połowę niż na "CPNie" :)

Starczy zamontować w zbiorniku zawór dolnego poboru /fazy ciekłej/ lub zamówić taki zbiornik i .... tankować nocą by "usłużny" sąsiad nie dojrzał.;)