eliks 09.12.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Moj dom wg poniższej tabeli zużywa ok 11000kwh na co+cwu. (2300zl/rok za gaz) Teraz gdybym grzał: - peletem - koszt 1980zl/rok - ekogroch - 1870zl/rok Koszt kotłowni na pelet sporo większy, na ekogroch pewnie podobny... (przy gazie o wiele mniejszy metraż) - także ja dziękuję, zostaje przy gazie http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2013/09/koszty-ogrzewnia-_rys_1.gif Tak, to Twój dom. Niejednokrotnie pisałem, że w nowym domu pieca na paliwo stałe pewnie bym nie instalował, ale dom rodziców zużywający 49W/m2 przy tym metrażu wg tabelek jeśli się już tego trzymamy zużywa blisko 23 000 kWh, gdzie spalają 3,5-3,8t ekogrochu Sztygar 28MJ po 800zł dając rachunek max 3000zł rocznie. Wg tabelki gaz ziemny zwykły 6000zł a kondensacyjny 5000zł. To tak z drugiej mańki dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 09.12.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 A co nie tak w kotle gazowym za 4 tyś ? Spytaj producentów albo Serwis ale wątpię ,że odpowie jaka jest różnica w budowie i materiałach. A nie napisałem ze za 10 tysięcy. Choćby w cenie kotła średniej klasy z podajnikiem na eko g. Pozdrawiam. Dlaczego wszyscy nie jeżdżą Fiatami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.12.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Spytaj producentów albo Serwis ale wątpię ,że odpowie jaka jest różnica w budowie i materiałach. A nie napisałem ze za 10 tysięcy. Choćby w cenie kotła średniej klasy z podajnikiem na eko g. Pozdrawiam. Dlaczego wszyscy nie jeżdżą Fiatami? A moze spytaj uzytkownikow ? Moze masz jakies dane ? Cieplo z kotla za 4 tys jest gorsze niz tego za 8 ? Droższe ? Gwarancja krótsza ? Edytowane 9 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 09.12.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 No mam doświadczenia użytkuje kocioł kondensacyjny od 2005 roku i wiem co mówię mam H.... UG W L.M są za ok 3 tysiące i i co też fajne co. zwłaszcza J.M i B.S. i F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.12.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 ......... gdzie spalają 3,5-3,8t ekogrochu Sztygar 28MJ po 800zł dając rachunek max 3000zł rocznie. Wg tabelki gaz ziemny zwykły 6000zł a kondensacyjny 5000zł. To tak z drugiej mańki dla porównania. Wio do szkoły na naukę mnozenia! Skoro ekogroszku spala za 3000zł, to kondensacyjny wychodzi 3700 zł. Jak widać ci co potrafią liczyć wybierają gaz i mają ciepło na guziki, brak noszenia opału, czyszczenia + zyskują więcej miejsca. Po za tym groch idzie w górę, a gaz tanieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Po za tym groch idzie w górę, a gaz tanieje. Jak dla mnie ciągle jest przepaść. Pozatym co do cen to fortuna kołem się toczy. nie będe miał co to napcham tam starych kaloszy a Ty co włożysz ? mój groch kosztował 730zł/tona nie liczyłem ale żeby zaczął się gaz opłacać musiał by wejść pod 1100zł(szacowane na pałę). A w takiej sytuacji to lepiej i tak palić węglem czekając do śmierci kotła. Później zamiast pozwoleń projektów, przyłączy, kotła i robocizny. Lepiej zrobić kociołek na prąd za 1000zł i klimę za 2500(z montażem). Jak nie usatysfakcjonuje to po pierwszym sezonie to ustukać na PC. I twój gaz roztrzaskał się o mur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.12.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 A w takiej sytuacji to lepiej i tak palić węglem czekając do śmierci kotła. Później zamiast pozwoleń projektów, przyłączy, kotła i robocizny. Lepiej zrobić kociołek na prąd za 1000zł i klimę za 2500(z montażem). Jak nie usatysfakcjonuje to po pierwszym sezonie to ustukać na PC. I twój gaz roztrzaskał się o mur Lepiej było zrobić po ludzku PC za pierwszym razem, a nie kombinować jak koń pod górę i obecnie lobbować za zatruwaniem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Lepiej było zrobić po ludzku PC za pierwszym razem, a nie kombinować jak koń pod górę i obecnie lobbować za zatruwaniem powietrza. Jestem przeciwnikiem gazu i pokazuję że to najgorsze z możliwych wyjść. Jedyna zalet to bezosobowość reszta same wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 No mam doświadczenia użytkuje kocioł kondensacyjny od 2005 roku i wiem co mówię mam H.... UG W L.M są za ok 3 tysiące i i co też fajne co. zwłaszcza J.M i B.S. i F. A ja pisalem o kotlach za 4 tys. Jak kupowalem kociol, to mimo szxzerych chceci nie zauwazylem przewag kotla dwukrotnie drozszego od tanszego. Malo tego, tanszy mial dluzsza gwarancje i nizsze ceny przegladow, wiec nawet, przesli przyjąc, ze drozszy bedzie pracował przez 15 lat, a tanszy trzeba, bedzie wymienic po 8 (wzialem wyjatkowo niekorzystną sytuacje), to jest taniej. Przy okazji nowsze kotly pobierają mniej energii elelktrycznej. Ja rozumiem, ze wydales wiecej i musisz to jakos usprawiedliwic, ale ja pytalem o dane na temat awaryjnosci, a nie inforcacji, ze masz12 letni kocioł. Za 9 lat moze i ja będe miał. Np 10 letniego pracojacego Termeta znam i miewa sie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Jestem przeciwnikiem gazu i pokazuję że to najgorsze z możliwych wyjść. Jedyna zalet to bezosobowość reszta same wady. Ja pokazuje znajomym ze wegiel (mimo iz mieszkamy na Slasku) jest dla nowego domu najgorszym z mozliwych wyjsc. Pokazuje im rachunkii, moją kotlownię. I wierz mi, kazdy wychodzi ode mnie z przeswiadczeniem, ze trzeba by na glowe upasc, zebly dla 200-400zl oszczędnosci rocznie montowac kociol spalajacy przez wegiel. To, czy wybiorą potem gaz, prad, czy PC juz nie jest ważne. Kazdy ma dane, zeby wybrać najlepiej. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) dla 400zł warto. Biorąc pod uwagę że koszt instalacji podobny. A ilu znajomych postawiło taki dom jak Ty. Mały i w miarę dobrze zbudowany??Co do obsługowości to mam mniej do roboty niż gazownik codziennie przepalający w kominku. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 10.12.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Grochem to można palić ale w starym durszlaku... Juz widzę jak z grocha przesiadasz sie na prąd cop1 Nie zapominaj, że kominek to dodatkowe źródło i palić w nim możesz ale nie musisz... a przy grochu tego komfortu juz nie masz. aha i budując nowy dom projekt instalacji i pozwolenie odpada, bo jest w projekcie... tak mi się wydaje przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.12.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Jestem przeciwnikiem gazu i pokazuję że to najgorsze z możliwych wyjść. Jedyna zalet to bezosobowość reszta same wady. A ja jestem przeciwnikiem smrodzenia i trucia innych ludzi jak im się nie płaci za to odszkodowania i nie podpisało odpowiedniej umowy. Zamontujesz elektrofiltry i katalizatory na swoim piecu czy kominku - pal sobie. Masz gaz - korzystaj, masz PC prąd - grzej. Tylko nie zatruwaj powietrza, bo nie jest tylko i wyłącznie twoje - komuna upadła, ale myślenie pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 A jaki ekooszołom zapłaci mi za ten elektro filtr i jego eksploatację?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.12.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Co do obsługowości to mam mniej do roboty niż gazownik codziennie przepalający w kominku. Gazownik czy prądziarz przepala bo chce, a ty smrodzisz i pomykasz z węglem w tunelach miedzy workami, bo musisz. A jakbyś zamontował PC, to miałbyś ciepło na guziki, rachunki niższe, a tak jesteś przykładem masochizmu, trucicielstwa i wstecznictwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 dla 400zł warto. Biorąc pod uwagę że koszt instalacji podobny. A ilu znajomych postawiło taki dom jak Ty. Mały i w miarę dobrze zbudowany?? Co do obsługowości to mam mniej do roboty niż gazownik codziennie przepalający w kominku. Każdy ma w projekcie przynajmniej 15cm styropianu, choć czasem zmieniają na 20cm widząc, ze warto, domy 100-140m2. Kuzyn ma szkielet, na płycie. Na szczęście nikt nie jest centusiem Nikt nie zamierza palić w kominku, zresztą w jednym domu w ogóle nie będzie. Ja przepalam w kominku rzadziej od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.12.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 A jaki ekooszołom zapłaci mi za ten elektro filtr i jego eksploatację?? A ty sąsiadom nie płacisz za to, że wdychają twój rakotwórczy benzopiren - typowa mentalna komuna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.12.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 W mojej stopce takie wytłuszczone to dla takich jak Ty. Żeby było dobrze wystarczy klasa 3 a nie 5 i elektro filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.12.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Wio do szkoły na naukę mnozenia! Skoro ekogroszku spala za 3000zł, to kondensacyjny wychodzi 3700 zł. Jak widać ci co potrafią liczyć wybierają gaz i mają ciepło na guziki, brak noszenia opału, czyszczenia + zyskują więcej miejsca. Po za tym groch idzie w górę, a gaz tanieje. Fakt, że jestem humanistą bardziej niż ścisłowcem, ale sugerowałem się tą tabelką ,z której wynika że pleciesz głupstwa: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/32ne# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 10.12.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 W mojej stopce takie wytłuszczone to dla takich jak Ty. Żeby było dobrze wystarczy klasa 3 a nie 5 i elektro filtry. Te wszystkie klasy to tylko kiepskie pudrowanie syfa. Bez zewnętrznych urządzeń filtrujących takich jak w samochodach czy elektrowniach spaliny z węgla i drewna zawsze będą syfiaste - chemii i procesów spalania nie oszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts