rustin 02.12.2017 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Czy dużo osób używa takich pomp, jeżeli są tacy to z jakim efektem, ile zaplacili i czy drugi raz też brali mono czy split?Z tego wyczytałem wydajnościowa nie odbiegają od siebie, użytkowa jeżeli się zaleje glikolem to też nie. Cena mono jest dużo niższa od splita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 05.12.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Monoblok to taka gruntówka z dużo gorszym DZ zimą i lepszym latem. Kwestia kiedy potrzebujemy więcej ciepła. Od 3 lat użytkuję PC PW Monoblok on/off , jak na razie jestem zadowolony. W 95% spełnił moje założenia, te 5% to zbyt duża moc na cwu latem, jak grzałem wodę do 50 st. C. , więc zmniejszyłem temp. do 48 st. C Wybór padł na on/off z uwagi na bardzo duże zapotrzebowanie na ciepło oraz tylko żeliwne grzejniki , a przy tym on/off jest konstrukcją prostą bardzo tanią w naprawie, ma sprężarkę scroll, a więc powinna długo bezawaryjnie działać. PC działa u mnie w podstawie, a szczytowe źródło ciepła stanowi kocioł DS na drewno, tzn. do średniodobowo - 7 st. powinna wystarczyć sama pompa z temp. wewnątrz 21-23 st. C, ale przy niskiej temperaturze zewnętrznej będzie działać całą dobę, a już kończą mi się opusty w I taryfie . Jak mi się chce to po pracy wrzucam do DS'a drewno i odpalam kociołek - niestety do czasu termomodernizacji tak będzie, jak nie mam ochoty to włącza się PC. Jeśli chodzi o monoblok. Jak dla mnie, moja pompa ma ubogi sterownik czasu pracy na CO i cwu, ale rozwiązałem to LanKontrolerem. Bardzo duży + to maksymalne wykorzystanie okienek taniej taryfy ( cały czas działa z maksymalną mocą. Nie jest konieczne zalewanie glikolem wystarczy mały ups do pompy obiegowej. Podłączenie to tylko hydraulika, a więc dużo taniej. Ich układ chłodniczy jest fabryczny, więc powinien być lepiej wykonany. Ja mam PC podłączona na krótkim obiegu hydraulicznym poprzez wymiennik płytowy z instalacją układu otwartego, więc zabezpieczenie tego przed mrozem nie jest problemem ( pompa wymusza obieg wody jak temp. w układzie hydraulicznym spada poniżej 4st.C ). Praktycznie nie podlegają pod obowiązkowe przeglądy F-gaz. Czy cenowo porównywalne pompy monoblok są dużo tańsze od split? - wg mnie nie są tańsze, są porównywalne cenowo. Ja chciałem on/off scroll z systemem evi, bo i tak PC miała w większości chodzić na wysokich obciążeniach i na wysokich temperaturach, ale czy inwerterowy monoblok jest tańszy od odpowiednika typu split? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts