Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Użytkownicy pomp typu monoblok

rustin

Recommended Posts

Monoblok to taka gruntówka z dużo gorszym DZ zimą i lepszym latem.

Kwestia kiedy potrzebujemy więcej ciepła.

Od 3 lat użytkuję PC PW Monoblok on/off , jak na razie jestem zadowolony. W 95% spełnił moje założenia, te 5% to zbyt duża moc na cwu latem, jak grzałem wodę do 50 st. C. , więc zmniejszyłem temp. do 48 st. C

Wybór padł na on/off z uwagi na bardzo duże zapotrzebowanie na ciepło oraz tylko żeliwne grzejniki , a przy tym on/off jest konstrukcją prostą bardzo tanią w naprawie, ma sprężarkę scroll, a więc powinna długo bezawaryjnie działać.

PC działa u mnie w podstawie, a szczytowe źródło ciepła stanowi kocioł DS na drewno, tzn. do średniodobowo - 7 st. powinna wystarczyć sama pompa z temp. wewnątrz 21-23 st. C, ale przy niskiej temperaturze zewnętrznej będzie działać całą dobę, a już kończą mi się opusty :) w I taryfie . Jak mi się chce to po pracy wrzucam do DS'a drewno i odpalam kociołek - niestety do czasu termomodernizacji tak będzie, jak nie mam ochoty to włącza się PC.

Jeśli chodzi o monoblok.

Jak dla mnie, moja pompa ma ubogi sterownik czasu pracy na CO i cwu, ale rozwiązałem to LanKontrolerem.

Bardzo duży + to maksymalne wykorzystanie okienek taniej taryfy ( cały czas działa z maksymalną mocą.

Nie jest konieczne zalewanie glikolem wystarczy mały ups do pompy obiegowej.

Podłączenie to tylko hydraulika, a więc dużo taniej.

Ich układ chłodniczy jest fabryczny, więc powinien być lepiej wykonany.

Ja mam PC podłączona na krótkim obiegu hydraulicznym poprzez wymiennik płytowy z instalacją układu otwartego, więc zabezpieczenie tego przed mrozem nie jest problemem ( pompa wymusza obieg wody jak temp. w układzie hydraulicznym spada poniżej 4st.C ).

Praktycznie nie podlegają pod obowiązkowe przeglądy F-gaz.

Czy cenowo porównywalne pompy monoblok są dużo tańsze od split? - wg mnie nie są tańsze, są porównywalne cenowo.

Ja chciałem on/off scroll z systemem evi, bo i tak PC miała w większości chodzić na wysokich obciążeniach i na wysokich temperaturach, ale czy inwerterowy monoblok jest tańszy od odpowiednika typu split?