Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Od września jestem posiadaczem kotła Vitodens 200, chciałem podłaczyc sterowanie podłogówki oraz pompy cyrkulacyjnej cwu pod sterownik z pieca, potrzebowałbym jakiś opis pod które gniazdo na sterowniku mam to podpiąć?

Pozdrawiam

do wysterowania ogrzewania podłogowego konieczny jest zestaw rozszerzający obiegu grzewczego z mieszaczem a do wysterowania cyrkulacji rozszerzenia AM1 (AM1 obsłuży wtedy pompę obiegu grzejnikowego i cyrkulację cwu)

Układ Vitodens 2xx plus obieg rzejnikowy + obieg.jpg

Edytowane przez Konsultant Viessmann
Dziękuję za odpowiedz.Do podłogówki mam sterownik pokojowy, tylko nie wiem czy podłogówkę lepiej potrzymywac cały czas(6-22) niskim parametrem( u mnie 30 stopni na mieszacz), obecnie krzywa charakterystyki 0,6. Może lepiej krótszy czas grzania, a wyższy parametr.
Temperatura czynnika grzewczego powinna być uzależniona od temperatury zewnętrznej (regulacja pogodowa). Wszelkie ustawianie stałych temperatur będzie powodowało dyskomfort. Temperatura musi być tak dobrana, żeby układ dostarczał dokładnie tyle ciepła ile w danej chwili potrzeba. Ustawienie stałej temperatury zbyt wysokiej spowoduje, że w pomieszczeniu zostanie osiągnięta zbyt wysoka temperatura, układ sie wyłączy i będzie czekał na schłodzenie. Z powodu dużej bezwładności układu ogrzewania podłogowego (wielki "kawał" betonu) w pomieszczeniu będą występowały duże wahania temperatury.