Piotr_9 03.12.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Witam, Chciałbym prosić o pomoc.Posiadam piec gazowy Immergas Nike Mini dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania, który sprawował się bardzo dobrze 16 lat. Muszę prawdopodobnie go wymienić, z powodu awarii. Teraz zaczął przeciekać zawór trójdrożny i serwisant stwierdzić, że koszt naprawy nie jest opłacalny. Czy używanie pieca z przeciekającym zaworem trójdrożnym naraża mnie na jakieś niebezpieczeństwo? Piec pracuje i normalnie grzeje. A jeśli chodzi o kupno nowego pieca to lepiej kupić piec taki jak miałem tzn dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania czy dołożyć do kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania (bez zasobnika)? Mój dom ma 80 metrów kwadratowych, jest starego budownictwa, parterowy, okna wymienione na plastikowe, instalacja c.o. z tworzywa, grzejniki członowe aluminiowe. Czy moglibyście mi ewentualnie polecić dobry sprawdzony piec dwufunkcyjny kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania tak do kwoty 4000zł?Czy w tej cenie znajdzie się w ogóle jakiś dobry piec dwufunkcyjny kondensacyjny, który też by tak długo wytrzymał jak mój stary piec? Czy jest w ogóle ekonomiczne uzasadnienie kupowania pieca dwufunkcyjnego kondensacyjnego, jeśli nie będzie zasobnika (brak w domu miejsca na niego). Piec poza c.o. obsługuje u mnie tylko zlew w kuchni oraz umywalkę i wannę w łazience (tzn. 3 pobory wody w odległości maksymalnej około 3 metrów do wanny). Czy lepiej kupić taki jak miałem wcześnie tzn. z otwartą komorą spalania bo kondensacyjny i tak nie spełni swojej roli w starym budynku? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 03.12.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Sprowadź niezależnego serwisanta aby potwierdził diagnozę , takiego co nie zajmuje się montażem nowych.No możesz spróbować uszczelnić trójnik żywica wysokotemperaturową jak do samochodów -chłodnic . A jeśli chodzi o zakup nowego to z zamknięta komora z tym że do kosztów pieca i montażu musisz jeszcze doliczyć koszt przewodu spalinowo powietrznego w kominie. Zaleta to to że nie będzie ci napływało wciągane przez piec zimne powietrze przez wentylację grawitacyjną, A co do kondensacji to ciężko powiedzieć bo jaka temperaturę masz/utrzymujesz na piecu? Ma sens jeśli niska temperatura wody https://www.ceneo.pl/oferty/piec-2-funkcyjny-z-zamknieta-komora-spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_9 03.12.2017 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Dziękuje za odpowiedź. Z tego zaworu nie cieknie jakoś bardzo. Tak, właśnie widziałem te przewody spalinowe. U mnie nie byłoby chyba z tym problemu, bo za piecem, od razu za ścianą miałbym wyrzut spalin na zewnątrz. Temperaturę na piecu mam około 40 stopni, nie wiem czy to o to chodzi. To temp c.o. chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts