bartasp 03.12.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Witam. Jestem w trakcie budowy domu 107m2 pow. użytkowej.Właśnie dostałem wycenę na wyknanie isntalcji rekuperacji wraz z Rekuparatorem (wiszącym sufitowym) Alnor.https://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/rekuperacja-%E2%80%93-centrale-wentylacyjne/centrale-wentylacyjne-z-odzyskiem-ciepla/ - Dokładnie - ALNOR HRU-ERGO 350Dysponuję ograniczonym budżetem na to przedsięwzięcie i zastanawiam się czy jest jakaś lepsza alternatywa (cena/jakość/odzysk ciepła itd) co do tego Alnora?Czy w ogóle opłaca się wchodzić w taki (budżetowy) rekuperator?Zastanawiam się jak to dokładnie jest z tym odzyskiem ciepła, wilgotnością itd. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez bartasp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.12.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 A jaka cena? Najtańsze centrale to ukraińskie ventsy. Kosztują grosze ale są bardzo głośne, mają żałosną automatykę antyzamrozeniowa i ubogie sterowniki. Kosztują trochę ponad 2000 zł. Do tego obowiązkowy tłumik. U mnie chodzi taka centrala w firmie i się nie popsuła. 2 lata bez awarii za 2 tysiaki to jednak dobry wynik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 03.12.2017 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 A jaka cena? Najtańsze centrale to ukraińskie ventsy. Kosztują grosze ale są bardzo głośne, mają żałosną automatykę antyzamrozeniowa i ubogie sterowniki. Kosztują trochę ponad 2000 zł. Do tego obowiązkowy tłumik. U mnie chodzi taka centrala w firmie i się nie popsuła. 2 lata bez awarii za 2 tysiaki to jednak dobry wynik . https://domwent.pl/pl/p/Centrala-wentylacyjna-z-odzyskiem-ciepla-i-wilgoci-HRU-ERGO-350/2615 Mniej więcej tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.12.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Jakoś bym przy niej został. Wygląda trochę lepiej niż Vents. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 03.12.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Witam. Jestem w trakcie budowy domu 107m2 pow. użytkowej. Właśnie dostałem wycenę na wyknanie isntalcji rekuperacji wraz z Rekuparatorem (wiszącym sufitowym) Alnor. https://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/rekuperacja-%E2%80%93-centrale-wentylacyjne/centrale-wentylacyjne-z-odzyskiem-ciepla/ - Dokładnie - ALNOR HRU-ERGO 350 Dysponuję ograniczonym budżetem na to przedsięwzięcie i zastanawiam się czy jest jakaś lepsza alternatywa (cena/jakość/odzysk ciepła itd) co do tego Alnora? Czy w ogóle opłaca się wchodzić w taki (budżetowy) rekuperator? Zastanawiam się jak to dokładnie jest z tym odzyskiem ciepła, wilgotnością itd. Na forum kilku użytkowników korzysta z rekuperatora Vent Axia Kinetic 250. Kosztuje coś koło 4tys. Warto rozeznać temat, bo raczej wszyscy zadowoleni:-) Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 03.12.2017 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Bardziej mi chodzi o wydajność, działanie, głośność czy awaryjność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 28.12.2017 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Posiada ktoś z Was ten rekuperator?Zna ktoś może jakąś lepszą alternatywę w podobnym przedziale cenowym 4k +1tys zł.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 15.01.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Witam, Warto również zastanowić się na wyborem droższego rekuperatora, gwarantującego wyższą sprawność, bezawaryjną pracę oraz wysoką jakość wykonania. Taki rozwiązaniem jest rekuperator AerastarComfort marki Junkers, o nominalnym przepływie powietrza wynoszącym 140 m3/h, 230 m3/h lub 350 m3/h. Urządzenie posiada aluminiowy wymiennik ciepła, który cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, nawet do 90%. Posiadamy również w naszej ofercie system kanałów powietrznych o wysokości 50 mm do dystrybucji powietrza wraz z akcesoriami. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/aerastarcomfort.html. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts