Rak 20.09.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Witam, prosze o radę, od czego zacząć z wymianą desek podłogowych na...nowe deski podłogowe. pod starymi i częściowo zgniłymi są tylko jakieś belki i piach. z góry dziękuję za radę. p.s. Tomek1950 ! jak było u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 21.09.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 a pod piachem jest jakaś wylewka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 21.09.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Hej My zerwaliśmy stare podłogi, wybieramy to co pod nimi. Potem damy ubity piach, wylewkę z chudego betonu.... i tak dalej - całkiem jak przy nowej podłodze. W Muratorze był artykuł o wymianie podłóg w serii artykułów o remoncie domu-kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 21.09.2004 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 a pod piachem jest jakaś wylewka?? pod piachem jest ziemia. sugerujesz, ze mozna by na ten piach coś betonowego wylać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 21.09.2004 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 w sumie to sugerowałbym zrobienie od podstaw wylewki na gruncie jak radzi Hadraadae pełno jest wątków na forum: np. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33175&highlight=wylewka i potem kantówki, wełnę, folię i dechy na górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.09.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Ja zrobiłabym trochę inaczej. Najpierw wygarnąć wszystko, łącznie z ziemia, wysypać piaskiem, ubić, zrobić chudziaka, zrobic izolacje poziomą z papy, potem folia, styropian, siatka, docelowa wylewka. Na to dopiero legary i deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 22.09.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Czyli w sumie jesteśmy zgodni, że nie da się nic zrobić "na skróty". A propos desek. Chciałabym w salonie i kuchni mieć podłogi częściowo drewniane, częściowo z terakoty, czy innych płytek. Czy nie lepiej w takim przypadku dawać te dechy nie na legary, tylko na klej? Będzie znacznie mniejsza różnica poziomów. Jak myślicie? Są jakieś przeciwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.09.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 podobno się nie powinno kleić desek ze względu na rozmiar (wiekszość ma najczęściej powyżej 120 cm ) - tyle marketing w takim przypadku dałbym deski na legary, a w miejscu gdzie chcesz kafelki, odpowiednio cieńszą nieszlifowaną płytę OSB i na to kleisz kafelki (i masz równo całą podłogę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 22.09.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Preev - dziękuję za podpowiedź. Zastanawiam się też nad brukiem drewnianym do salonu. Na zdjęciach wygląda fajnie. Ciekawe, czy w rzeczywistości również no i czy się sprawdza. Muszę o to kiedyś zapytać w nowym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.09.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 a ja się zastanawiam nad brukiem z modrzewia do kuchni tylko, że czytałem na ten temat i znalazłem informację, że te kostki klei się na lepik asfaltowy (wiesz coś na ten temat, czy to nie będzie później śmierdzieć? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 23.09.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Niestety wiem tylko tyle ile wyczytałam z Muratora:Bruk, czyli kostka na podłodzePosadzkę tego rodzaju wykonuje się z kostek twardego drewna. Najlepsze do tego celu są dąb, buk i jesion. Kostki mają najczęściej grubość 2,5-8 cm i boki długości 4 cm. Łączone są podobnie jak mozaika w płyty (po 5-18 sztuk) i naklejane na siatkę termoplastyczną. Mocuje się je do podłoża za pomocą kleju do parkietów, a po ułożeniu siatkę się zrywa. Czyli klej do parkietów - to ma nawet sens, bo przecież i to drzewo i to drzewo. Wiesz może, gdzie można obejrzeć/kupić taki bruk na Śląsku, a najlepiej na Dolnym Śląsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 23.09.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 niestety nie wiem, bo na razie to tylko plany z mojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts