Gość 20.09.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 za miesiąc zamierzam ocieplić dom styropianem FS20 z frezem. Spotkałem się z opiniami, że trzeba go kupić co najmniej 2 miesiace wcześniej bo styropian się kurczy, wypacza itp.Pytanie do użytkowników ocieplnych domów, czy jest konieczne aby styropian swoje odleżał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 20.09.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 styropian do sezonowania ? ? ? pierwsze słyszę ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 20.09.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Nigdy w zyciu to jakas sciema.Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2004 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Widziałem już taką opinię na forum http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=162164&highlight=czym+pami%EAta%E6#162164 (druga opinia krzysztofab od góry) dodatkowo słyszałem to od znajomego, ale nie wiem czy on zna tą opinię takze z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 20.09.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Witam, Przyznam sie ze takze slyszalem taka opinie, ze styropian nalezy sezonowac przez okres ok 2 miesiecy tak by "sie odgazowal" . Ale jak jest naprawde to mam nadzieje dowiedziec sie w tym watku Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 20.09.2004 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 To coś Wam zacytuję ("Ładny Dom" X.2004) "Naturalnym zjawiskiem fizykochemicznym występującym w pierwszych tygodniach po wyprodukowaniu płyt styropianowych jest ich niewielki skurcz. Dlatego do ocieplania można stosować tylko płyty sezonowane co najmniej osiem tygodni". Do ocieplenia fundamentów kupiliśmy styropian dużo wcześniej. Tak samo zrobimy ze styropianem potrzebnym do dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b-obi 20.09.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 A daj sobie spokój .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 20.09.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=styropian+sezonowany&lr= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 20.09.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Wiem że się kurczy , znajomy ocieplił budynek świeżo zakupionym styropianem zostawił tak bez montażu siatki po miesiącu miał 3mmszczeliny na połączeniach. Ja kupiłem w lutym (jeszcze w super cenie) już trzy tygodnie po przyklejeniu płyt i nic żadnych szczelin. Teraz będę wtapiał siatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witkacy 20.09.2004 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 ja kupiłem 3 miesiące wcześniej , bo słyszałem że się kurczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 20.09.2004 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Produkcja styropianu polega na spienianiu granulek polistyrenu w podwyższonej temperaturze i ciśnieniu. Następnie tak uformowane bloki styropianu są cięte i obrabiane mechanicznie. Naturalnym procesem jest odreagowywanie tafli styropianu w kierunku zmniejszania swych wymiarów. Jest to wielkość niewielka ale jest i nie wysezonowany w precyzyjnie ułożonej izolacji wytworzy szpary i nieciągłości. Jeśli to komuś nie przeszkadza to jego dom i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 21.09.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 ppp.j: nie bardzo rozumiem logikę Twojego wywodu...... jeśli granulat jest spieniany pod ciśnieniem, to naturalną jego reakcją byłoby jego powiększanie się po ustaniu ciśnienia, a nie kurczenie....... może przybliżysz temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 21.09.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Jakieś bzdury ktoś opowiada. A jak co sezonować? Może w deszczu i na słońcu. Jakie szczeliny?Daj sobie na spokój. Styropian to nie drewno do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 21.09.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Cytat ze strony: http://prefabet-lubartow.com.pl/a/a-styropian.html Naturalnym zjawiskiem fizyko-chemicznym występującym w pierwszych tygodniach po wyprodukowaniu płyt styropianowych jest ich niewielki skurcz. Mając to na względzie PREFABET LUBARTÓW SA oferuje produkt sezonowany - to znaczy o ustabilizowanych wymiarach oraz styropian frezowany dzięki którym unika się powstawania szczelin na styku płyt. Jest to ważne w przypadku wykonywania ociepleń metodą lekką mokrą, ponieważ uzyskuje się jednorodną "płytę izolacyjną". Nie znam dokładnie procesu produkcji tafli styropianu, ale dokładnie wiem jak się robi np. formy styropianowe. Podejrzewam że proces jest analogiczny. Granulki polistyrenu spieniajacego się wsypywane są do formy i podgrzewane. Powstający gaz rozsadza te granulki powiększając ich objętość aż do momentu całkowitego wypełnienia formy. Dalszy proces spieniania powoduje sprasowywanie się granulek w miarę jednolitą bryłę. Działają tu dwie przeciwstawne siły wewnętrzna od gazu rozprężająca i zewnętrzna od formy ściskająca. Po usunięciu tych sił, siła zewnętrzna znika natychmiast a wewnętrzna redukuje się powoli. Gdy taki blok potniemy mechanicznie to powstałe tafle będą się kurczyły przez pewien czas. PANTHER napisał: Jakieś bzdury ktoś opowiada. A jak co sezonować? Może w deszczu i na słońcu. Jakie szczeliny?Daj sobie na spokój. Styropian to nie drewno do kominka. Wartość tej wypowiedzi pozostawię bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 21.09.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Tomi a co ci szkodzi kupić styropian 2 miechy wcześniej?no chyba ze chcesz teraz sie ocieplać. popytaj na składach może mają z dadą produkcji sprzed co najmniej 2 miesięcy. po co ci mostki termiczne. lepiej dmuchać na zimne. jak znajde artykuł o styropianie to go umieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 chyba będę musiał juz teraz kupić, bo wiedzę, że jednak coś w tym z tym kurczeniem. Chociaż jak planuję zastosować styropian z frezem to może ma to mniejsze znaczenie, ale nie zaszkodzi kupić już teraz co by choć z miesiąc poleżał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 21.09.2004 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Jakieś bzdury ktoś opowiada. A jak co sezonować? Może w deszczu i na słońcu. Jakie szczeliny?Daj sobie na spokój. Styropian to nie drewno do kominka. Przecież nikt nikomu nie NAKAZUJE! sezonować tzn.wysuszyć styropianu PANTHER po co to oburzenie Kup sobie prosto z fabryki , natychmiast przyklej a sam się przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 21.09.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Obecnie wprowadzono nowe technologie, m. in. z wykorzystaniem odsysania próżniowego, pozwalające stosować styropian niemal natychmiast po wyprodukowaniu. Na ich wykorzystanie mogą sobie pozwolić tylko firmy duże. Dlatego przed kupieniem styropianu trzeba się upewnić czy został wytworzony taką metodą a jeśli nie – czy był wystarczająco długo sezonowany." to chyba wyjaśni dlaczego niektórzy wykonawcy nie sezonowali styropianu materiał pochodzi ze źródła które podał slaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 22.09.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Styropian kupowałam z hurtowni nie z fabryki. Domek stoi od roku i od roku jest w ten sposób ocieplony. Nic się nie dzieje. Nie ma żadnych rys na tynku. Styropian do ocieplenia musi mieć frez, bo poszczególne plyty muszą na siebie zachodzić. Mocowanie niefrezowanego styropianu na styk jest nie tylko błędem w sztuce, ale jest po prostu niedopuszczalne. Leżący sobie na powietrzu i niczym nie zabezpieczony styropian ulega utlenianiu i zwyczajnie niszczy się. Mam w okolicy na to świetny przykład. Jakiś człowiek ocieplił styropianem dom po czym go nie otynkował. Styropian ten po ok. 4 latach wyglada gorzej niż żle. Najważniejsze jest, aby jak najszybciej go zabezpieczyć. Nie chcę sie oburzać i unosić, ale nieraz do niektórych artykułów w budowlanych gazetach trzeba odnosić sie trochę "z pewną lekką nieśmiałością", bo zdarza się, że wypowiadają się teoretycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 22.09.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Zacytowałem tekst nie z jakiegoś pisma tylko z oficjalnej strony producenta styropianu. Podejrzewam że bardziej miarodajnego źródła nie znajdziesz. Oczywiście można położyć bezpośrednio styropian po wyprodukowaniu i dom się nie zawali, ale lepiej kupić wcześniej potrzymać pod dachem ze trzy miesiące i nie mieć bólu głowy czy zrobiłem wszystko jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts