Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc kotła gazowego ( przewymiarowane )

mddwb

Recommended Posts

Wziąłeś termeta? możesz powiedzieć jakie koszty? tu bądź na priv? Znajomy ma Termeta i poleca, ale teraz nie mam z nim kontaktu... i tak szukam opinii, bo instalatorzy tylko vaillant, junkers be, i ogólnie vaillant najlepszy

edit, to niestety znalazłem coś, choć nie chciałbym tego znaleźć :)

https://www.ceneo.pl/31870611#tab=reviews

Wie ktoś jak jest obecnie?

Edytowane przez riderd

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wziąłeś termeta? możesz powiedzieć jakie koszty? tu bądź na priv? Znajomy ma Termeta i poleca, ale teraz nie mam z nim kontaktu... i tak szukam opinii, bo instalatorzy tylko vaillant, junkers be, i ogólnie vaillant najlepszy

Dla instalatora Valiant może być najlepszy, dlaczego nie? Jeśli ma największy% ze sprzedaży tego kotła, to przecież jest najlepszy.

Junkers be? U mnie (odpukać) 6 lat na obrotach bez zająknięcia.

Nie znaczy że Junkers the best. Sprawdzić ceny zakupu, warunki i długość gwarancji, dostępność serwisu w najbliższej okolicy i brać co wygodne. Żadna marka nie gwarantuje dzisiaj długowieczności. Lepiej wyrzucać tani niż drogi kocioł. A jak masz kumatego serwisanta w pobliżu, to mało ważne czym grzejesz dom.

siedem pod warunkiem że w 4,5,6,7 roku zrobisz przegląd po 457 zł każdy. Poczytaj warunki gwarancji. Mój na razie lezy w piwnicy więc się nie psuje. :D

Witam a uto masz?

nowe czy ?

Serwisujesz?

(jak lezy to za dużo masz k.......... gwarancji już chyba też nie masz.

Edytowane przez kaju

leży bo dzisiaj kupiony. Zanęciłem się 7 -letnią gwarancją ale nie ma nic za darmo.

Odpowiadając na temat kosztów: Teremet Ecocondens Silver 25 kw 2F za 3250 zł brutto. Hurtownia w Siedlcach, takie same ceny są na allegro.

Przecież nikt nie używa G11 do grzania. Liczmy więc koszt gazu np. 20 groszy do kosztu prądu za 27 groszy wg moich taryf. Mi wychodzi że gaz jest zawsze droższy.

Pompa ciepła fajna rzecz. Tania taryfa fajna rzecz.

Po warunkiem, że jest to pompa P-W, a w taniej taryfie ogrzewa beton wylewki.

Ogrzewanie powierza w taniej taryfie i to jeszcze w nie do końca ocieplonym domu....

Sa jakies granice oszczędności...

Edytowane przez fotohobby

Dla obudzenia świadomości w narodzie.

Ale jakiej swiadomisci ? Ze falszujesz obliczenia obciazenia cieplnego domu biorąc do porówniania moc pobraną przez pompę ?

To dyletanctwo, nie budzenie świadomosci

Edytowane przez fotohobby

Jak wygląda sprawa wężownicy do przewymiarowaniu kotła, bo słyszałem, że musi mieć tyle samo mocy co kocioł, lub więcej. Czy jeśli jest mniejsza mogą wystąpić jekieś problemy?

Jedli bedzie miala mniejszą moc, kociol zejdzie z mocą podgrzewania CWU, czyli nie wykorzystasz jej w pełni j czas grzania CWU będzie podobny, jak w slabszym modelu.

Ale jakiej swiadomisci ? Ze falszujesz obliczenia obciazenia cieplnego domu biorąc do porówniania moc pobraną przez pompę ?

To dyletanctwo, nie budzenie świadomosci

Mnie za bardzo nie interesuje obciążenie cieplne. Ja po prostu chcę ogrzewać dom ZA DARMO i do tego dążę. Na razie ten sezon grzewczy jest za darmo, bo jeszcze ogrzewam z nadprodukcji. Będę musiał dopłacić za część grudnia. W przyszłości zostanie dokończona termomodernizacja ścian i piwnic.

https://www.facebook.com/groups/329438764201077/

To teraz, żeby było ciekawiej dla porównania mam Junkersa CERAPUR COMPACT ZSB 24-1 DE za 3850 pln. Termet Ecocondens gold plus 20 jest za 3780 pln, pewno można jeszcze coś zejść z tej ceny. Teraz pytanie czy te kotły jakoś znacząco się różnią poza mocami i parametrami technicznymi. Możecie doradzić co wybrać?

Mnie za bardzo nie interesuje obciążenie cieplne. Ja po prostu chcę ogrzewać dom ZA DARMO i do tego dążę. Na razie ten sezon grzewczy jest za darmo, bo jeszcze ogrzewam z nadprodukcji. Będę musiał dopłacić za część grudnia. W przyszłości zostanie dokończona termomodernizacja ścian i piwnic.

https://www.facebook.com/groups/329438764201077/

nie dziwie się, mnie tez by nic nie obchodziło a zwłaszcza obciążenie cieplne jakbym miał ogrzewać 50m2