Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc kotła gazowego ( przewymiarowane )

mddwb

Recommended Posts

Witam. Na wstępie z góry przepraszam za nowy temat, ale do jutra muszę podjąć decyzję i chcę jak najszybciej dotrzeć do ludzi mogących mi pomóc.

Robię kotłownię gazową w szkieletorze ok. 120 M2. Wybór padł na Termet gold plus z uwagi na dostęp do serwisu. Ze strony ciepłowłaściwe wyliczyłem, że potrzebuję razem z COW 14 kw, Termet robią od 20 kw, a instalator twardo obstawia żeby brać 25 kw, ponieważ w kotłach gazowych nie ma różnicy jeśli moc min. jest taka sama między tymi kotłami tzn 2,8 kw. Mówi, że szybciej zagrzeje wodę w zasobniku, a jak nie będzie takiej potrzeby to i tak modulacja jest od 2,8 kw w obu kotłach. Tyle wyczytałem złego o przewymiarowaniu kotłów, ale wcześniej szukałem czegoś na groszek lub pellet. Proszę o pomoc.

Witam,

Kocioł o mocy 20kW wystarczy w zupełności do budynku o powierzchni 120m2. W celu prawidłowego doboru kotła warto wykonać wcześniej projekt OZC, co pozwoli na dobór kotła o odpowiedniej mocy. Zachęcam również do sprawdzenia oferty gazowych kotłów kondensacyjnych marki Junkers z rodziny Cerapur. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. Nie posiadamy w swojej ofercie nagrzewnic powietrza, natomiast posiadamy automatykę do kotła z serii CW 400, która pozwala na wysterowanie takich urządzeń. Zachęcam również do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku